Το φημισμένο Κολοσσαίο της Ρώμης αξίζει 79 δισεκατομμύρια δολάρια σε «Κοινωνική Αξία»

Το φημισμένο Κολοσσαίο της Ρώμης αξίζει 79 δισεκατομμύρια δολάρια σε «Κοινωνική Αξία»

Πηγή: Greece- Flickr

Το Κολοσσαίο ολοκληρώθηκε το 80 π.Χ. και παραμένει το μεγαλύτερο μόνιμο αμφιθέατρο στον κόσμο.

Το Κολοσσαίο, ένα εμβληματικό μνημείο της ευρηματικότητας και του μεγαλείου της αρχαίας Ρώμης, έχει τώρα ένα ακριβό τίμημα. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο όμιλος χρηματοοικονομικών συμβούλων Deloitte LLP με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά ότι η «αξία των κοινωνικών περιουσιακών στοιχείων» του ορόσημου ή η  αξία που του αποδίδουν ορισμένοι Ιταλοί, ανέρχεται σε περίπου 77 δισεκατομμύρια ευρώ (79 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Αυτή η αξία γίνεται αντιληπτή από τους περισσότερους Ιταλούς, και όχι μόνο αυτούς που την επισκέπτονται», έγραψε η εταιρεία συμβούλων στην έκθεση.

Ο αριθμός δεν αποτελεί προσδιορισμό της οικονομικής συμβολής του Αμφιθεάτρου Flavian, της επίσημης ονομασίας του Κολοσσαίου, στη Ρώμη. Αυτός ο αριθμός έχει υπολογιστεί χρησιμοποιώντας παράγοντες όπως οι πωλήσεις εισιτηρίων, η προσέλευση επισκεπτών και η γενική διανομή μετρητών από τουρίστες που έρχονται σε τοπικές επιχειρήσεις.

Αντίθετα, η αξιολόγηση της Deloitte βασίζεται στα αποτελέσματα μιας έρευνας που ρωτά τους Ιταλούς τα οικονομικά μήκη που θα έκαναν για να διατηρήσουν το αμφιθέατρο ακόμα κι αν δεν βοηθούσε πλέον το κράτος.

Κατά μέσο όρο, οι Ρωμαίοι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν 59 ευρώ (59,85 δολάρια) ενώ οι Ιταλοί που ζούσαν εκτός Ρώμης υποσχέθηκαν 57 ευρώ. Περισσότερο από το 90 τοις εκατό του συνόλου των ερωτηθέντων είπε ότι το μνημείο πρέπει να διατηρηθεί «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», ακόμη και αν αυτό σημαίνει πληρωμές πολιτών.

Ο Μάρκο Βουλπιάνι, επικεφαλής αποτίμησης της Deloitte Central Mediterranean, που διοργάνωσε τη μελέτη, δήλωσε:

«Για ένα εμβληματικό περιουσιακό στοιχείο όπως το Κολοσσαίο, είναι απαραίτητο να αναφερθούμε στην πραγματικότητα σε μια διάσταση αξίας που περιλαμβάνει τόσο υλική όσο και η γενικότερη αξία. Υπό αυτή την έννοια, η  αξία του Κολοσσαίου μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την αξία που σχετίζεται με τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να παράγει».

Ο Βουλπιάνι είπε ότι η «γενικότερη αξία» του Κολοσσαίου αυξάνεται εν μέρει λόγω της «θέας ενός μοναδικού και υπέροχου εμβληματικού τόπου», καθώς και λόγω της συμβολικής του σημασίας για την Ιταλία.

Το Κολοσσαίο ολοκληρώθηκε το 80 π.Χ. και παραμένει το μεγαλύτερο μόνιμο αμφιθέατρο στον κόσμο. Προσέλκυσε περισσότερους από 7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως πριν από την πανδημία και συνεισφέρει περίπου 1,39 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως στο ΑΕΠ της Ιταλίας. Το μνημείο απασχολεί περίπου 42.700 άτομα πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με την Deloitte.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ιταλία, που φιλοξενεί τα περισσότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στον κόσμο, μπορεί να χρησιμοποιήσει καλύτερα την πολιτιστική της κληρονομιά ως «κινητήρες» για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play