Μάτι φωτιά: 4 χρόνια μετά την τραγωδία

Μάτι φωτιά: 4 χρόνια μετά την τραγωδία

Πηγή: pagenews.gr/ Eurokinissi

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 103 νεκρούς, εγκαυματίες αλλά και ανθρώπους που έχασαν την περιουσία τους και προσπαθούν ακόμη και σήμερα να ξαναχτίσουν ότι έχασαν. Οι πρόσφατες πυρκαγιές τόσο στην Πεντέλη, στο Ντράφι, στην Παλλήνη, στο δάσος της Δαδιάς αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα όπου ξεσπούν αυτές τις ημέρες πύρινα μέτωπα μας φέρνουν στη μνήμη το Μάτι.

Σήμερα θα ψαλούν επιμνημόσυνες δεήσεις μετά το πέρας της Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στο Νέο Βουτζά, και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου-Αγίου Θωμά & Αγίου Πορφυρίου, στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Μέχρι και σήμερα οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και όλοι όσοι έζησαν τα τραγικά γεγονότα εκείνης της «αποφράδας» ημέρας ζητούν δικαίωση. Οι εγκαυματίες συνεχίζουν το δικό τους αγώνα για την αποκατάσταση των τραυμάτων ενώ αρκετοί από αυτούς που έχασαν την περιουσία τους προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και να χτίσουν ξανά το βιός τους.

Ακόμη και σήμερα πλανάται ένα ατελείωτο «γιατί»:

  • Γιατί να θρηνήσουμε 103 νεκρούς;
  • Γιατί δεν λειτούργησε όπως έπρεπε ο κρατικός μηχανισμός;

Ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε τους «υπεύθυνους» της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι να πετούν το «μπαλάκι των ευθυνών» ο ένας στον άλλο.

Το χρονικό

Η 23η Ιουλίου του 2018 θα αποτελέσει μια από τις πιο «μαύρες σελίδες» στην ιστορία της χώρας καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη  φονική πυρκαγιά. Εκείνη την ημέρα, δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στη θάλασσα ενώ αρκετοί παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

Την ολιγωρία  του κράτους ήρθαν να καλύψουν ψαράδες αλλά και άνθρωποι που είχαν στη διαθέσή τους καΐκια. Δίχως να το σκεφθούν και παρά τους δυνατούς ανέμους έτρεξαν εκείνο το εφιαλτικό βράδυ στο Μάτι να σώσουν κόσμο.

Η ώρα είναι σχεδόν 12  το βράδυ και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έχει μόλις επιστρέψει από τη Βοσνία και συγκαλεί σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Παρά το γεγονός ότι η φωτιά έχει καταστρέψει το Μάτι, υπάρχουν οι πρώτοι νεκροί, όλοι διαβεβαιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και του οικισμού.

Το πρώτο φως της επόμενης ημέρας θα φέρει στην επιφάνεια εικόνες σπαρακτικές καθώς το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού έχει γίνει «στάχτη».  Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό ο αριθμός των νεκρών είχε φθάσει στους 24 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Τι συνέβη δύο χρόνια μετά 

Στις αρχές Ιουλίου 2020 ο ανακριτής που έχει στα χέρια του τη δικογραφία επικαλούμενος νεότερα στοιχεία ζητούσε την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με το σκεπτικό ότι  δεν στοιχειοθετείται το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος, που απαιτεί δόλο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του ανακριτή.

Τα αιτήματα να μετατραπούν σε κακούργημα οι κατηγορίες έχουν απορριφθεί, καθώς το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης προϋποθέτει δόλο και παράλληλα υπάρχουν καταθέσεις κατοίκων για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας αποφάσισε να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου 21 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και το πλημμέλημα της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται και ο ηλικιωμένος που προκάλεσε την πυρκαγιά, ο οποίος θα λογοδοτήσει επιπλέον για εμπρησμό από αμέλεια.

Το Συμβούλιο αποφάσισε να μην παραπέμψει για κακουργήματα τους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πρόκειται για τους Σωτήριο Τερζούδη (τότε αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος), Βασίλειο Ματθαιόπουλο (τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων), Ιωάννη Φωστιέρη (τότε διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικόυ Κέντρου Επιχειρήσεων), Γεώργιο Πορτοζούδη (τότε διοικητή της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος) και Στέφανο Κολοκούρη (τότε διοικητή της 1ης ΕΜΑΚ). Ανάμεσα στα πρόσωπα που παραπέμπονται είναι ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, καθώς και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play