Κορωνοϊος – Εξαδάκτυλος: “Όσοι είναι άνω των 60 κινδυνεύουν περισσότερο και χρειάζεται ενίσχυση υς”
Πηγή: Αρχείου
Άμεσα να γίνει ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι. Για να έχουν τα προνόμια του εμβολίου, δηλαδή ελαφρύτερη νόσο και μικρότερη πιθανότητα να βρεθούν μπροστά στο απευκταίο πρέπει να κάνουν την 4η δόση. Είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και χρειάζεται ενίσχυση της άμυνας τους», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ .
Σε ό,τι αφορά στους κάτω των 60 ετών, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, ο οποίος αφού τους πάρει το ιστορικό, θα τους δώσει μια εξατομικευμένη συμβουλή.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι όσοι νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο, μπορούν να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους με τέταρτη δόση. Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη θετικότητα, η οποία καταγράφεται μόνο σε ένα βαθμό, καθώς όσοι διαγιγνώσκονται μόνο με σελφ τεστ δεν προσμετρώνται στα ημερήσια κρούσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι το σελφ τεστ πρέπει να επιβεβαιώνεται με ένα από τα εργαστηριακά τεστ, είτε rapid είτε PCR, καθώς σε περίπτωση που καταστεί ανάγκη να λάβουν αντιικά φάρμακα, ο γιατρός μπορεί να τα χορηγήσει μόνο εφόσον είναι καταγεγραμμένη η νόσος. «Αν η νόσος καταγραφεί πέντε μέρες μετά, ενδεχομένως να έχει παρέλθει ο χρήσιμος χρόνος λήψης αυτών των φαρμάκων», δήλωσε.
Κίνδυνος στον οργανισμό με τις επαναλοιμώξεις – Τα αποτελέσματα της μελέτης
Επικίνδυνες θεωρούνται οι επαναλοιμώξεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, μιας και ο ιός υπάρχει ακόμα στον οργανισμό και σε συνδυασμό με την έξαρση που υπάρχει προκαλούν σοβαρά προβλήματα.
Ο παθολόγος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρθηκε για τον κορωνοϊό, τον κίνδυνο των επαναλοιμώξεων, ενώ τόνισε με έμφαση πως “δεν βρισκόμαστε στα τελειώματα της πανδημίας”.
Όπως είπε στο ΑΠΕ, ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται και “δυστυχώς ακόμη, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προβλέψουμε και να το ελέγξουμε”. Εμφανίζει νέες παραλλαγές που διαφεύγουν από τις ανοσιακές άμυνες με συνέπεια τις επαναλοιμώξεις, οι οποίες μετά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον καταγράφουν αυξητική τάση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας