Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους αφέθηκε με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, 48χρονος Τούρκος με Ελβετική υπηκοότητα που έχει καταδικαστεί για την υπόθεση των 700 κιλών χασίς που εντοπίστηκαν το καλοκαίρι του 2017, σε ιστιοφόρο ανοικτά της Νισύρου!
Η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που έχει επιβληθεί στον 48χρονο, υπεβλήθη από τους δικηγόρους και έγινε δεκτή κατά τη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 14 Ιουνίου, και αφού είχε προηγηθεί η αναίρεση μέρους της καταδικαστικής από το Εφετείο απόφασης των εμπλεκομένων, από τον Άρειο Πάγο, σύμφωνα με το rodiaki.
Έτσι, ο 48χρονος αφήνεται ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εγγυοδοσίας ποσού 15.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ή στην Ελβετική Πρεσβεία στη χώρα μας (καθώς έχει ελβετική υπηκοότητα).
Αξίζει να σημειωθεί πως ο 48χρονος μαζί με τον 57χρονο (καπετάνιο) συγκατηγορούμενο του είχαν προσφύγει στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η τελεσίδικη απόφαση που είχε ληφθεί από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε βάρος τους. Το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας έκανε δεκτό εν μέρει το αίτημα των αλλοδαπών και συγκεκριμένα ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικού για τον 57χρονο αλλά και ως προς την ποινή για τους τρεις άνδρες συνολικά.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου (τον Φεβρουάριο του 2020) ο 48χρονος καταδικάστηκε (τελεσίδικα) σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ, ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ επιβλήθηκε στον 44χρονο Τούρκο κατηγορούμενο ο οποίος επέβαινε στο σκάφος μαζί με τον 48χρονο με τον οποίο έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους, ενώ επτά χρόνια κάθειρξη και 30.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο επιβλήθηκε στον 57χρονο καπετάνιο του ιστιοφόρου. Σημειώνεται πως πρωτόδικα και στους τρεις κατηγορούμενους αλλοδαπούς τουρκικής καταγωγής είχε επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Το χρονικό
Για τους εμπλεκόμενους, όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης 31 Αυγούστου 2017, όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για περιστατικό ακυβερνησίας λόγω μηχανικής βλάβης του συγκεκριμένου σκάφους, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά Νισύρου, με τρεις (03) αλλοδαπούς επιβαίνοντες. Άμεσα έσπευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., παραπλέον πλοίο και ιδιωτικό σκάφος με επιβαίνοντες στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..
Το Ι/Φ εντοπίστηκε από το Φ/Γ “SHIRVAN”, σημαίας Μάλτας, ενώ λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησε η ρυμούλκησή του από το Ρ/Κ “ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ” Ν. Βόλου 562, με προορισμό το λιμένα Μανδρακίου Νισύρου, όπου και κατέπλευσαν πρωινές ώρες της 1ης Σεπτεμβρίου 2017.
Ωστόσο απαγορεύτηκε ο απόπλους του σκάφους και με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα και του Λιμενάρχη Κω διενεργήθηκε έλεγχος στο ιστιοφόρο, η οποία έγινε παρουσία του 57χρονου κυβερνήτη, προκειμένου να διαπιστωθεί η ζημιά που είχε υποστεί λόγω της κακοκαιρίας αλλά και να ελεγχθούν τα ναυτιλιακά έγγραφα.
Μόλις όμως, ο λιμενικός ανέβηκε στο σκάφος, διαπίστωσε έντονη δυσοσμία, με αποτέλεσμα να του κινηθούν υποψίες. Σε περαιτέρω έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι μέσα σε δύο καμπίνες υπήρχαν συσκευασμένες σε πακέτα και σε σακούλες μεγάλες ποσότητες ινδικής κάνναβης. Όταν όλα τα πακέτα εντοπίστηκαν και ζυγίστηκαν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για 61 δέματα συνολικού βάρους 775 κιλών και 50 γραμμαρίων ινδική κάνναβη!
Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και απολογούμενοι είχαν δηλώσει πως δεν γνώριζαν κάτι για τη μεγάλη αυτή ποσότητα των ναρκωτικών που βρίσκονταν μέσα στο ιστιοφόρο σκάφος. Πιο συγκεκριμένα, ο 48χρονος και ο 44χρονος οι οποίοι είναι συγγενείς μεταξύ τους, είχαν πει πως είχαν πληρώσει για να κάνουν κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά και στα τουρκικά παράλια.
Μάλιστα, ο 48χρονος που διαμένει μόνιμα από το 1995 στην Ελβετία είχε έρθει για διακοπές και έτσι ξεκίνησε η «περιπέτεια» του αυτή, όπως ο ίδιος είχε πει απολογούμενος. Ο 48χρονος είχε προσθέσει επίσης ότι το ιστιοφόρο ξεκίνησε από τη Κωνσταντινούπολη, με πρώτο σταθμό το Λαύριο και εν συνεχεία μικρά ελληνικά νησιά, όπως η Νάξος. Θα συνέχιζαν και σε άλλα νησιά μας και θα κατέληγαν στην Κωνσταντινούπολη.
Σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά, πληροφορήθηκαν για αυτά όταν τους ενημέρωσαν οι λιμενικοί. Αλλά και ο 57χρονος καπετάνιος του σκάφους είχε δηλώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είχε τη παραμικρή ιδέα για τα ναρκωτικά και πως σίγουρα αν το γνώριζε θα αντιδρούσε διαφορετικά τις 4 ώρες που το ιστιοφόρο έπλεε ακυβέρνητο. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι τρεις Τούρκοι κρίθηκαν είχαν κριθεί κρατούμενοι.
Το σχόλιο σας