Οίκος Christie’s: Σπάνιο βιολί του 1679 με την υπογραφή του Στραντιβάρι θα βγει σε δημοπρασία
Πηγή: BBC- www.syncro-fvg.it
Ένα σπάνιο βιολί του 1679 με την υπογραφή του μοναδικού Ιταλού κατασκευαστή Αντόνιο Στραντιβάρι πρόκειται να βγει σε δημοπρασία τον ερχόμενο μήνα από τον οίκο Christie’s. Η τιμή που αναμένεται να «πιάσει» αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 εκατ. δολάρια.
To «Hellier Stradivarius» φέρει πλούσια διακόσμηση με περίτεχνα όσο και φίνα σχέδια, περασμένα με βερνίκι χρυσού, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την αξία του. Ο ίδιος ο οίκος Christie’s που θα το βγάλει στο σφυρί στις 7 Ιουλίου, κάνει λόγο για ένα από τα καλύτερα διακοσμημένα βιολιά που έγιναν ποτέ από τον Στραντιβάρι, αλλά και ένα από τα καλύτερα μουσικά όργανα που υπάρχουν.
«Περιμένουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι ένα τέτοιο όργανο είναι τόσο σπάνιο που είναι σαν να βγήκε απευθείας από μουσείο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός σύμβουλος του οίκου, Φλόριαν Λέοναρντ, μιλώντας στο Reuters.
Δεν είναι τυχαίο πως η τιμή του αναμένεται να κυμανθεί από τα 7,5 έως και πάνω από τα 11,3 εκατ. δολάρια
Το συγκεκριμένο βιολί βρισκόταν στην κατοχή του Ιταλού «μάγου» για 55 χρόνια έως ότου αποφάσισε να το πουλήσει, το 1734, έναντι τότε 40 λιρών στον Βρετανό Σάμιουελ Χέλιερ, από τον οποίο πήρε τελικά και το όνομα του.
Τα βιολιά Στραντιβάριους θεωρούνται τα κορυφαία στο είδος και ξεχωρίζουν για την ποιότητα του ήχου, όσο και την τελειότητα της κατασκευής τους. Το κόστος τους κυμαίνεται συνήθως από τα 8 έως και τα 20 εκατ. δολάρια.
Ο Αντόνιο Στραντιβάρι που γεννήθηκε και έζησε στην Κρεμόνα και έφτιαχνε μουσικά όργανα μέχρι το θάνατο του, το 1737, δημιούργησε λιγότερο από 1.110 κομμάτια και από αυτά ελάχιστα φέρουν χαραγμένα διακοσμητικά στοιχεία που τους δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα, άρα και αξία.
Ο ίδιος αποκάλυψε την «συνταγή» της κατασκευής των βιολιών του μόνο σε μέλη της οικογένειας του που θα συνέχιζαν την οικογενειακή επιχείρηση. Η συνταγή αυτή κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό, αλλά κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα η πληροφορία χάθηκε. Έκτοτε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, ειδικά από σύγχρονους επιστήμονες, να βρεθεί η απάντηση για την μοναδικότητα των Στραντιβάριους, πχ στο είδος των ξύλων, στην πυκνότητα ή το βερνίκι, ωστόσο οριστική απάντηση στο μυστήριο δεν έχει δοθεί ακόμη!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας