Τι σηματοδοτεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;
Πηγή: Αρχείου
Η εφαρμογή myErgani είναι πια διαθέσιμη σε κινητά και τάμπλετ, με σκοπό τη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κ. Χατζηδάκης κάνει λόγο για σημαντικό βήμα προς την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης αλλαγών που σχετίζονται με τις εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα.
Η έναρξη εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, από την 1η Ιουλίου στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, συμβάλλει, εκτός από την τήρηση του ωραρίου εργασίας, στην καταπολέμηση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, δηλαδή συνθηκών που υποβαθμίζουν το πλαίσιο ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
Συνολικότερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επαγγελματικών ατυχημάτων ή ασθενειών του παρελθόντος.
Ωστόσο, το πρόβλημα, όπως κατέδειξαν και δυστυχήματα που συνέβησαν πρόσφατα, παραμένει, ενώ νέοι κίνδυνοι αναδύονται. Η κυβέρνηση για τη βελτίωση στην πράξη των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες, τμήμα των οποίων είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.
Πιο ειδικά, στις δράσεις, οι οποίες υλοποιήθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο, περιλαμβάνονται η κύρωση συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία και για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, η θέσπιση ίδιων υποχρεώσεων για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια από τις ψηφιακές πλατφόρμες έναντι των αυτοαπασχολούμενων, με εκείνες που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, η χορήγηση του διαλείμματος μετά από τέσσερις ώρες εργασίας, αντί για έξι, η κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία, καθώς και η νέα Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία που τέθηκε σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Το σχόλιο σας