Γλυπτά Παρθενώνα: Προκαλεί η Βρετανία – «Τα περισσότερα ανασύρθηκαν από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα»
Πεταμένα ως… ερείπια βρήκαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που πήραν παράνομα από την Ελλάδα οι Βρετανοί, τονίζοντας πως δεν τα αποκόλλησαν από το ιερό μνημείο.
Αυτή η συγκεκριμένη φράση φέρεται να ακούστηκε στην συνάντηση των δυο πλευρών στην Unesco την περασμένη εβδομάδα και έδωσε μια νέα τροπή στην διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βρετανία. Και όλα αυτά ενώ φάνηκε από τη χώρα ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Ελλάδα και το αίτημά μας να επιστραφούν τα Γλυπτά εδώ όπου ανήκουν.
«Τα περισσότερα ανασύρθηκαν από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Δρ Τζόναθαν Γουίλιαμς. «Αυτά τα αντικείμενα δεν αφαιρέθηκαν από το μνημείο όπως υποστηρίζουν».
Η απάντηση ήρθε από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη η οποία με επιστολή της στην εφημερίδα Guardian αναφέρει: «Με την πάροδο των ετών, οι ελληνικές αρχές και η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχουν αποδείξει με ακλόνητα επιχειρήματα τα αληθινά γεγονότα γύρω από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα». Και συνεχίζει: «Ο Λόρδος Έλγιν χρησιμοποίησε παράνομα και άδικα μέσα για να κατασχέσει και να εξάγει τα γλυπτά του Παρθενώνα χωρίς πραγματική νόμιμη άδεια για να το πράξει, σε μια κατάφωρη πράξη κλοπής κατά συρροή».
Σύμφωνα με την επίμαχη δήλωση που φέρνει στο φως το δημοσίευμα «μεγάλο μέρος της ζωφόρου στην πραγματικότητα αφαιρέθηκε από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα», είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, Δρ Τζόναθαν Ουίλιαμς, στην ετήσια συνάντηση της διακυβερνητικής επιτροπής του οργανισμού παγκόσμιας κληρονομιάς για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών. «Αυτά τα αντικείμενα δεν παραβιάστηκαν όλα από το κτήριο όπως έχει προταθεί».
Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας, επικαλούμενοι μάρτυρες εκείνης της εποχής, υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι τα γλυπτά αποσπάστηκαν βίαια από τον ναό του 5ου αιώνα π.Χ. με πριόνια για μάρμαρο σε πλήρη γνώση του Έλγιν, του τότε πρεσβευτή της Βρετανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Η χρήση πριονιών και άλλων μηχανημάτων φαινόταν στην αλληλογραφία του Σκωτσέζου διπλωμάτη και του Τζιοβάνι Μπατίστα Λουζιέρι, του Ιταλού ζωγράφου που είχε αναλάβει να επιβλέπει την επιχείρηση αφαίρεσης των αρχαιοτήτων το 1801.
Σε μια επιστολή, ο Λουζιέρι παρακάλεσε τον Έλγιν «να στείλει μια ντουζίνα μαρμάρινα πριόνια διαφορετικών μεγεθών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας