Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 15 χρόνια συνεχίζει ακάθεκτα με μοναδικές παρουσιάσεις
Πηγή: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δεν εφησύχασε ποτέ. Δεν «έμεινε» ποτέ στην ασφάλεια και τη σιγουριά του αρχαιολογικού μουσείου και των ιδιαίτερα πετυχημένων αρχαιολογικών εκθέσεων. Μας προσέφερε παράλληλα λαμπρές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης διάσημων καλλιτεχνών. Από το 2007, έχει φιλοξενήσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα με εκθέσεις των Γιάννη Κουνέλλη, Lynda Benglis, Cy Twombly, Louise Bourgeois, Thomas Struth, George Condo, Pablo Picasso, Ai Weiwei, **Sarah Lucas**και πολλών άλλων, οι οποίοι μελέτησαν, εμπνεύστηκαν και συνομίλησαν με τα έργα της μόνιμης συλλογής του μουσειακού αυτού ιδρύματος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (@mouseio_kikladikistexnis)
Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την πρώτη περιοδική έκθεση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης, κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες η εντυπωσιακή, επετειακή έκδοση με τίτλο «Σύγχρονη Τέχνη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2007-2021», στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι εκθέσεις και οι συνεργασίες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα έως το 2021. Πρόκειται για ένα εκτενές ημερολόγιο «μνήμης», ένα βιβλίο αναφοράς όλων των σημαντικών στιγμών αυτής της αξιομνημόνευτης διαδρομής, που έχει οδηγήσει τον ιδιωτικό οργανισμό να αφήσει το στίγμα του παγκοσμίως και στη σύγχρονη τέχνη.
Η δίγλωσση έκδοση προσφέρει μία πλήρη επισκόπηση του προγράμματος μέχρι και σήμερα, περιλαμβάνει συνοπτικά εισαγωγικά κείμενα και κυρίως πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα έργα και την παρουσίασή τους στους χώρους του Μουσείου, καθώς και αρχειακό υλικό από την προετοιμασία επιλεγμένων εκθέσεων. Επιχειρεί να αποτυπώσει αυτή ακριβώς την πορεία, ως ένα είδος ντοκουμέντου, μιας ιστορικής καταγραφής των εκθέσεων, συνεργασιών και δράσεων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης αυτή την δεκαπενταετία.
Η Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέxνης επισημαίνει:
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα Πρόεδρος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, είχα ένα απλό αλλά φιλόδοξο όραμα: να γίνει το Μουσείο ένας δυναμικός σύνδεσμος μεταξύ του χθες και του σήμερα. Σε ένα αρχαιολογικό μουσείο αυτό δεν είναι απαραίτητα δεδομένο. Με στόχο να αναδείξουμε ότι η αρχαία ελληνική τέχνη αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα πηγή έμπνευσης των μοντέρνων και σύγχρονων δημιουργών, ξεκινήσαμε το 2007 μία σειρά εκθέσεων που δημιουργούν έναν διάλογο ανάμεσα στην αρχαία τέχνη και την τέχνη του 20ού και 21ου αιώνα. Με στόχο τη διάδοση του Κυκλαδικού και του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κεντρικό άξονα της αποστολής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, οι εκθέσεις αυτές μας έδωσαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε νέες ομάδες κοινού και να αποκτήσει το Μουσείο το δικό του στίγμα στον διεθνή χάρτη».
Αναδρομή στο Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης 2007-2021
Το πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης του Μουσείου ξεκίνησε το 2007 όταν ανέλαβε την προεδρία η Κασσάνδρα Μαρινοπούλου. Ήταν μια ιδέα που είχε αγκαλιάσει με θέρμη η ιδρύτρια Ντόλλη Γουλανδρή. Έκτοτε, οργανώνονται σε ετήσια βάση εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης με σημείο αναφοράς πάντα τις μόνιμες συλλογές του. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι από τα λίγα αρχαιολογικά μουσεία παγκοσμίως που διατηρούν σταθερό Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης με τη δέσμευση να πραγματοποιεί ετήσια έκθεση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη George Anastasakis (@southspaceforphotography)
Το Μουσείο προσκαλεί καλλιτέχνες και επιμελητές από όλον τον κόσμο να μελετήσουν και να εμπνευστούν από τις συλλογές του, δημιουργώντας ένα διάλογο ανάμεσα σε έργα της αρχαιότητας και δημιουργίες της εποχής μας. Ενδεικτικά, έχουν φιλοξενηθεί έργα διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως οι: Pablo Picasso, Thomas Struth, Louise Bourgeois, Sarah Lucas, Ugo Rondinone, Jannis Kounellis, Ai Weiwei, Cy Twombly, George Condo και Sterling Ruby.
Επιμέλεια Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: Αφροδίτη Γκόνου και Αταλάντη Μαρτίνου (από το 2016), Σύμβουλοι Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας