Το Ηνωμένο Βασίλειο απέκλεισε το να φύγει από τη χώρα πίνακας του Σεζάν αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέκλεισε το να φύγει από τη χώρα πίνακας του Σεζάν αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων

Πηγή: Paperhearts Gallery

Ο πίνακας είναι ένα από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης που έχει χαρακτηριστεί με αναβολή εξαγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο τον τελευταίο χρόνο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσε προσωρινά την εξαγωγή ενός πίνακα του 19ου αιώνα του Paul Cézanne που είχε δανειστεί μακροπρόθεσμα στην γκαλερί Courtauld στο Λονδίνο από το 1980. Αυτός ο πίνακας τοπίου, με τίτλο Ferme Normande, Été (Hattenville), 1882, είναι αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων λιρών (13 εκατομμυρίων δολαρίων).

Ο πίνακας είναι ένα από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης που έχει χαρακτηριστεί με αναβολή εξαγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο τον τελευταίο χρόνο. Η κυβέρνηση δίνει χρόνο στα δημόσια ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να αποκτήσουν το έργο. Ένας από αυτούς πρέπει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέχρι τα τέλη Ιουλίου για να κρατήσει το έργο στα σύνορα της χώρας.

Η σημασία του έργου

Σε μια δήλωση, η Επιτροπή Αναθεώρησης Εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου για το Art Council England, μια υπηρεσία που επιβλέπει υποθέσεις πολιτιστικών αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε ότι το έργο «σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στην καριέρα [του Σεζάν] καθώς το στυλ του και η χρήση της πινελιάς αναπτύχθηκε σε μια νέα κατεύθυνση », προσθέτοντας ότι ο πίνακας «αποτελεί μέρος της πολύ σημαντικής ιστορίας του βρετανικού γούστου».

Η ελαιογραφία είναι ένα από τα τέσσερα έργα που έκανε ο Γάλλος καλλιτέχνης και απεικονίζουν την τοποθεσία της Νορμανδίας. Αγοράστηκε για πρώτη φορά από τον Victor Chocquet, έναν εξέχοντα ιμπρεσιονιστή συλλέκτη και αξιωματούχο της γαλλικής κυβέρνησης, κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα. Σε μεταγενέστερο σημείο, πέρασε στα χέρια του Βρετανού βιομήχανου και ιμπρεσιονιστή συλλέκτη Samuel Courtauld το 1937. Ήταν ένας από τους τελευταίους από μια ομάδα 12 πινάκων του καλλιτέχνη που ο μεγιστάνας της κλωστοϋφαντουργίας, που ίδρυσε το Ινστιτούτο Τέχνης Courtauld της χώρας, απέκτησε.  Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, πουλήθηκε σε έναν ιδιώτη συλλέκτη και πέρασε από την κάθοδο στον σημερινό ιδιοκτήτη, ο οποίος παραμένει ανώνυμος.

Το βρετανικό πρακτορείο επεσήμανε τους δεσμούς του έργου με τη βρετανική ιστορία και την αναπαράστασή του για «βασικές εξελίξεις στη σταδιοδρομία του καλλιτέχνη», ως παράγοντες που πρέπει να λάβουν υπόψη οι υποψήφιοι αγοραστές.

«Θα ήταν μεγάλη ατυχία αν αυτό το σαγηνευτικό έργο δεν μπορούσε να διατηρηθεί σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Μπέικερ, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play