Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: 5,9 δισεκατομμύρια για 2.127 έργα διαχείρισης πόσιμου νερού – Το master plan
Εγκρίθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρο Βαρελίδη το master plan που αφορά σε έργα πόσιμου νερού για το σύνολο της χώρας. Στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Πόσιμο Νερό της προγραμματικής περιόδου 2021 –2027, το οποίο υλοποιήθηκε από ειδική Ομάδα Εργασίας, προτείνεται η υλοποίηση 2.127 έργων με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να διαμορφώνεται στα 5.871.923.806 ευρώ.
Από που προέρχονται οι διαθέσιμοι πόροι
- 1) ΕΣΠΑ 2021-2027: Μέσω των ΠΕΠ με συνολική διαθέσιμη δημόσια δαπάνη για έργα ύδρευσης περίπου 272,5 εκατ. ευρώ _ είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση όλες οι κατηγορίες των έργων ύδρευσης.
- 2) Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας: Περιλαμβάνονται τα έργα ύδρευσης των νομών Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας (για τις υδρευτικές ανάγκες σε περιοχές των Δήμων Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Ζηρού και Πρέβεζας στην Περιφέρεια Ηπείρου, Λευκάδας και Μεγανησίου στα Ιόνια νησιά, και Ακτίου-Βόνιτσας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) προϋπολογισμού 133 εκατ. ευρώ. Επίσης, έργα ύδρευσης Κέρκυρας (50,2 εκατ. ευρώ), κατασκευή του φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο, καθώς και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων (106,8 εκατ. ευρώ) καθώς και διάφορα άλλα έργα για παροχή και εξοικονόμηση πόσιμου νερού ( εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας και ανίχνευσης διαρροών, έξυπνων υδρομέτρων για την ορθολογική διαχείριση του πόσιμου νερού, πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού σε νοικοκυριά κλπ.) προϋπολογισμού 200εκατ. ευρώ.
- 3) Πρόγραμμα «Α. Τρίτσης». Έχουν υποβληθεί 256 αιτήσεις για «Υποδομές Ύδρευσης» με ενδεικτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2030 στα 300 εκατ. ευρώ.
- 4) Πρόγραμμα «ΧΜ-ΕΟΧ» (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) με πόρους της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.
Ποιες περιφέρειες είναι πρώτες σε έργα
Είναι αξιοσημείωτο ότι, η Περιφέρεια με τα περισσότερα προτεινόμενα έργα είναι η Κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους) με 346 έργα, προϋπολογισμού 917,5 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Αττική, με 124 έργα, προϋπολογισμού 611 εκατ. ευρώ και έπειτα τα Ιόνια νησιά, η Κρήτη, η Θεσσαλία και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Τα περισσότερα έργα αφορούν στις ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), πολλά σε Δήμους και λιγότερα είναι τα έργα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας