Η δυσκολία των επισκευαστών επίπλων και η δύσκολη επιβίωση
Πηγή: igglesis.gr
Ένας από τους κλάδους, που έχει “γονατίσει” στην Ελλάδα -ελέω κορονοϊού- είναι αυτός του σχεδιασμού και την κατασκευής επίπλου, μιας και η μάχη που δίνουν οι άνθρωποι του χώρου καθημερινά οι είναι συνεχής.
Οι τιμές των πρώτων υλών, ειδικά και τώρα και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν φτάσει στα ύψη. Το ενεργειακό κόστος ανεβαίνει ανεξέλεγκτα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στον κλάδο, ενώ την ίδια ώρα οι παραγγελίες έχουν παγώσει.
«Ο κόσμος σπεύδει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, αγοράζοντας τρόφιμα και κάθε τι αναγκαίο. Ποιος θα σκεφτεί να ανακαινίσει τον χώρο του και να αλλάξει έπιπλα;», σχολιάζουν επιχειρηματίες του χώρου.
Μάλιστα οι μικρότερες βιοτεχνίες του κλάδου είναι εκείνες που βιώνουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Όπως σημειώνει το insider.gr, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει γίνει δυσβάσταχτο, με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνουν στις βιοτεχνίες να είναι ικανά να προκαλέσουν ίλιγγο.
«Όταν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των καταναλωτών διοχετεύεται στη διατροφή, στην εξόφληση λογαριασμών και στα καύσιμα κίνησης, δεν υπάρχουν περιθώρια για αγορές από άλλες επιχειρήσεις» δήλωσε πρόσφατα, στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εκπέμποντας «sos» για την εγχώρια επιχειρηματικότητα.
Αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών
Σύμφωνα με βιοτέχνη κατασκευής επίπλων σαλονιού, το ράλι των τιμών στις πρώτες ύλες δεν έχει προηγούμενο. «Οι αυξήσεις στα αφρώδη υλικά έχουν ξεπεράσει το 80% τους τελευταίους μήνες», σχολιάζει. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας αφρολέξ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «γέμισμα» σε καναπέδες και μαξιλάρια και αποτελεί παράγωγο του πετρελαίου. Κάθε φορά, λοιπόν, που η τιμή του πετρελαίου κάνει πάρτι στα διεθνή χρηματιστήρια, τόσο πιο έντονα καρδιοχτυπά ο κλάδος του ελληνικού επίπλου.
Την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές των υφασμάτων, τα οποία είναι αναγκαία για το «ντύσιμο» ενός καναπέ ή ενός μαξιλαριού. Οι ανατιμήσεις έχουν φτάσει το 20-30%, ανάλογα το κάθε ύφασμα, ενώ σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι προμηθευτές και εισαγωγείς υφασμάτων, καθώς το μεταφορικό κόστος έχει πολλαπλασιαστεί.
«Οι επιχειρήσεις πλέον δουλεύουν με προπαραγγελίες. Δεν παράγουν απόθεμα, αλλά δουλεύουν λελογισμένα, προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες παραγγελίες και να αντέξουν ταυτόχρονα το βάρος του ενεργειακού κόστους», δήλωνε πρόσφατα στο insider.gr o πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον βιοτεχνικό κόσμο της χώρας.
Και όλα αυτά ενώ η ακρίβεια συνεχίζει να εντείνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Όπως ανακοίνωσε πριν από μερικά 24ωρα η Eurostat, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Μάρτιο σκαρφάλωσε στο 8%, προκαλώντας ένα ευρύ αίσθημα «παγωμάρας». Να σημειωθεί πως αυτή ήταν και η υψηλότερη άνοδος από το 1997, οπότε και ξεκίνησαν οι μετρήσεις της Eurostat για τα κράτη – μέλη. Ο Μάρτιος είναι άλλωστε ο πρώτος μήνας που καταγράφει την πορεία της αγοράς σε συνθήκες πολέμου, ενώ τα στοιχεία της Eurostat οδηγούν σε εθνικό δείκτη στο φάσμα του 8-9%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας