Αγορά τέχνης: Επτά λαχνοί για τη νέα δημοπρασία του Λούδου για μανιώδεις συλλέκτες
Πηγή: liberal.gr
«Discovery Sale» τιτλοφορείται το εγχείρημα του οίκου «Λούδος», μία πώληση που συνιστά ευφάνταστο μείγμα από έργα τέχνης καταξιωμένων καλλιτεχνών, κοσμήματα και αξεσουάρ επώνυμων οίκων, αλλά κι απίθανα είδη που κυνηγούν μανιώδεις συλλέκτες σε όλο τον κόσμο. Στον κατάλογο που έχει αναρτηθεί, έχουμε ξεχωρίσει για την υπογραφή και την τιμή στην οποία προσφέρονται επτά λαχνούς που αξίζει να «χτυπήσετε».
«Στόχος μου είναι σε αυτή τη δημοπρασία να υπάρχει ένα αντικείμενο για τον καθένα» έχει γράψει στο site του οίκου ο Θάνος Λούδος και έχει βαλθεί να συγκεντρώσει, εκτός από έργα τέχνης, αισθητικά αντικείμενα που μαγνητίζουν κάθε συλλέκτη.
Τι μπορείτε μα βρείτε
Από ένα art deco τραπεζάκι (αποδίδεται στον Γάλλο σχεδιαστή επίπλων Ζυλ Λελέ) μέχρι το ασημένιο κουτί πούρων του Δανού μάστορα αργυροχόου Γκέοργκ Γιένσεν και από μια φωτογραφική κάμερα με την υπογραφή του οδηγού αγώνων Ζακ Βιλνέβ ως το περίφημο άρωμα – και μπουκάλι – της πρωτοπόρου καλλιτέχνιδας Νικί ντε Σαν Φαλ, είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα με τα οποία ο οίκος επιχειρεί δυναμικό άνοιγμα στη διεθνή αγορά.
«Discovery Sale» τιτλοφορείται το εγχείρημα, μία πώληση που συνιστά ευφάνταστο μείγμα από έργα τέχνης καταξιωμένων καλλιτεχνών, κοσμήματα και αξεσουάρ επώνυμων οίκων, αλλά κι απίθανα είδη που κυνηγούν μανιώδεις συλλέκτες σε όλο τον κόσμο.
Ο οίκος κατέχει μάλιστα και μια παγκόσμια πρωτιά από την περσινή χρονιά σε αντικείμενα που αναφέρονται στον Λευκάδιο Χερν, τον σπουδαίο λόγιο που έγινε κοσμαγάπητος στην Ιαπωνία με το όνομα Γιάκουμο Κοϊζούμι.
Και ενώ έχει το βλέμμα του στραμμένο έξω από τα στενά μας σύνορα, ο Λούδος προσφέρει τους λαχνούς σε τιμές συντονισμένες με την χτυπημένη από την παρατεταμένη κρίση ελληνική αγορά.
Εκτός από ιστορικά είδη φιλελληνικού ενδιαφέροντος, το κοινό θα βρει σπάνια αντικείμενα όπως μια πολυτελή κανάτα (μαστραπάς) του 18ου αιώνα από το Πέζαρο της Ιταλίας (λαχνός 77, όπου αναγράφεται ο στίχος στα ελληνικά: «Δεν πίνουν οι τούρκοι το κρασί, το πίνουν οι Ρωμαίοι, το πίνει η φτωχολογιά, να λησμονούν τα χρέη»).
Το σκεπτικό της πώλησης που δεν απέχει από δημοπρασίες του εξωτερικού, δίνει ο ιδρυτής του οίκου λέγοντας: «Είναι γεγονός ότι όλοι πλέον περνάμε περισσότερο χρόνο στα σπίτια μας, έτσι ξεκίνησε και η ιδέα της δημοπρασίας «ανακάλυψης». Ας διακοσμήσουμε λοιπόν τα σπίτια μας με πρωτότυπα έργα τέχνης, αντίκες και αντικείμενα τέχνης που σας περιμένουν να ανακαλύψετε».
Στον κατάλογο που έχει αναρτηθεί (loudos.gr), έχουμε ξεχωρίσει για την υπογραφή και την τιμή στην οποία προσφέρονται, εφτά λαχνούς που αξίζει να «χτυπήσετε». Το ξεκίνημα γίνεται από ένα μεγάλο σε διάσταση έργο του Κώστα Λούστα (λαχνός 1, τιμή 1.500 ευρώ).
Καθώς ο οίκος ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, επιμένει να προβάλλει – και καλώς κάνει – σημαντικούς βορειοελλαδίτες καλλιτέχνες. Την περίοδο αυτή σημειώνουμε ότι παρουσιάζεται μεγάλη έκθεση του Λούστα στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (Casa Bianca).
Η νεκρή φύση
Μικρότερο σε διάσταση, αλλά χαρακτηριστικό του ύφους που αναζήτησε στη Γαλλία, το έργο που υπογράφει ο διεθνής Δανιήλ προσφέρεται στα 600 ευρώ (λαχνός 6).
Mαθητής του Παρθένη και υπότροφος του ελληνικού κράτους στο Παρίσι, κατέθεσε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του στη Γαλλία όπου συνδέθηκε με τον σπουδαίο θεωρητικό Πιερ Ρεστανί. Ο εισηγητής του Nouveau Réalisme έχει γράψει για τη συγκεκριμένη ενότητα έργων του Δανιήλ από όπου και το προσφερόμενο έργο.
Ανάμεσα στα έργα των Ελλήνων ζωγράφων, δεν μπορούμε να μην σταθούμε σε αυτή τη νεκρή φύση του ωραίου ζωγράφου Ράλλη Κοψίδη. Από τα νεανικά του έργα (φέρει υπογραφή 1951) δείχνει το προσανατολισμένο τότε βλέμμα του στη δυτική ζωγραφική παράδοση, προτού δηλαδή μαθητεύσει στον Φώτη Κόντογλου και πάρει τον δικό του, προσωπικό δρόμο. Η αναφορά στα δεξιά με το λεύκωμα του Degas, παραδίδει το λάδι ως αφιέρωση στον θεμελιωτή του ιμπρεσιονισμού. (Λαχνός 14, αρχική τιμή 900 ευρώ).
Στους φθηνούς λαχνούς της πώλησης, συμπεριλαμβάνεται κι ένα μικρό «διαμάντι» καμωμένο από κάρβουνο. Το σχέδιο μας έρχεται από τον Τάσο Μαντζαβίνο (1998) και προσφέρεται μόλις για 300 ευρώ. (Λαχνός 52, σε κορνίζα με διάσταση 29×40 εκ.).
Μπροστά σε αυτό το ελληνικό ζευγάρι, δεν πρόκειται να μείνουν ασυγκίνητοι οι φιλίστορες και όσοι αγαπούν τα πορσελάνινα αντικείμενα. Οι δύο πολύχρωμες φιγούρες μαζί με τα αυθεντικά καπάκια τους από γαλλική πορσελάνη, προσφέρονται σε εξαιρετική κατάσταση. Στη διάσταση 25 εκ. ύψος x 12 εκ. πλάτος x 9,5 εκ. βάθος ξεκινούν στα 650 ευρώ (λαχνός 79).
Αξίζει κανείς να περιηγηθεί ψηφιακά τον κατάλογο για τα όμορφα αντικείμενα που προτείνει. Μεταξύ αυτών κι ένα σάλι από κασμίρ σε μοτίβο paisley, που, σύμφωνα με τον οίκο, προσφέρεται σε άριστη κατάσταση. Η διάσταση του είναι 315 x 165 εκ. κι εκτιμάται από 340 έως 500 ευρώ.
Και μια έκπληξη για γερούς συλλέκτες. Μια μινιατούρα του Ζαν Μαρί Ζοζέφ Ενγκρ, πατέρα του γνωστού ζωγράφου από τη συλλογή του Walter Pach. Αποκτήθηκε από τον τελευταίο ιδιοκτήτη απευθείας από την οικογένεια του διακεκριμένου Αμερικανού θεωρητικού τέχνης και ζωγράφου. Μεταφράζουμε από επιγραφή στο πίσω μέρος:
«Πορτρέτο από τον Joseph Ingres, πατέρα του JAD Ingres που αγοράστηκε στο Montauban και τώρα είναι ιδιοκτησία του Walter Pach». Το πορτρέτο κυρίας, μια μινιατούρα σε χαρτί, στη διάσταση των 7,7 εκ. έχει αρχική τιμή 900 ευρώ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας