Λύθηκε το μακροχρόνιο μυστήριο για την προέλευση ενός ειδώλου 30.000 ετών
Πηγή: mymodernmet.com - Fotocommunity
Νέες πληροφορίες ρίχνουν φως στην προέλευση ενός γλυπτού 30.000 ετών. Η Αφροδίτη του Willendorf, ένα σκάλισμα ύψους 4,4 ιντσών που φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 30.000 και 25.000 π.Χ., πήρε το όνομά της για την ανακάλυψή της στο Willendorf της Αυστρίας. Ωστόσο, η πέτρα από την οποία είναι φτιαγμένη δεν βρέθηκε πουθενά στην περιοχή – γεγονός που αποτέλεσε το αντικείμενο να είναι μυστήριο για χρόνια. Τώρα, οι ερευνητές έχουν μια απάντηση να μας δώσουν για την ιστορία του αγάλματος, εντοπίζοντας τον στο μοναδικό βράχο στη βόρεια Ιταλία.
Τα ειδώλια της Αφροδίτης είναι μικρά γλυπτά γυναικείων μορφών που φιλοτεχνήθηκαν κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική εποχή. Λέγεται ότι υπηρέτησαν τελετουργικούς σκοπούς και περίφημες ιδέες που συνδέονται με τη γονιμότητα, όπως η θηλυκότητα, οι θεές και ο ερωτισμός. Ενώ τα περισσότερα από τα ειδώλια της Αφροδίτης που βρέθηκαν ήταν φτιαγμένα από ελεφαντόδοντο ή κόκκαλο, η Αφροδίτη του Willendorf ξεχώριζε για τη χρήση του οολίτη – έναν βράχο που δεν βρισκόταν πουθενά κοντά στην τοποθεσία ανακάλυψής της στην Αυστρία.
Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης του αγαλματιδίου βοήθησαν να εντοπιστεί η προέλευση του σε μια περιοχή πάνω από τη λίμνη Garda στη βόρεια Ιταλία. Αυτό το νέο εύρημα προσδιορίστηκε από μια ανθρωπολογική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, τους γεωλόγους Alexander Lukeneder και Mathias Harzhauser, καθώς και τον προϊστορικό Walpurga Antl-Weiser από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης. Τα μοναδικά τοπογραφικά δεδομένα του γλυπτού συγκρίθηκαν με χιλιάδες δείγματα μέχρι να βρουν το ταίρι του στη βόρεια ιταλική χερσόνησο.
Το δεύτερο σενάριο
Αυτή η ανακάλυψη εγείρει επίσης ερωτήματα για το πώς έφτασε το γλυπτό στην Αυστρία. Είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι έφεραν το κομμάτι μαζί τους όταν μετακινούνταν στη γη. «Οι άνθρωποι στο Gravettian – η κουλτούρα των εργαλείων της εποχής – αναζήτησαν και κατοικούσαν σε ευνοϊκές τοποθεσίες. Όταν άλλαζε το κλίμα έφευγαν, συνήθως κατά μήκος ποταμών», εξηγεί ο ανθρωπολόγος Γκέρχαρντ Βέμπερ.
Ενώ τα δεδομένα δείχνουν έντονα ότι η Αφροδίτη του Willendorf συνδέεται με τη βόρεια Ιταλία, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε επίσης να προέρχεται από την ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, η σημαντική απόσταση των σχεδόν 1.000 μιλίων καθιστά αυτό το σενάριο πιο απίθανο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας