Κρούσματα σήμερα 11/02: Διασπορά του ιού μέσα στις ΜΕΘ

Κρούσματα σήμερα 11/02: Διασπορά του ιού μέσα στις ΜΕΘ
Κρούσματα σήμερα 11/02: Ανησυχία των ειδικών για την αύξηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας.

Τα κρούσματα για σήμερα 11/02 αναμένεται να ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ σήμερα 11/02. Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή των Ειδικών ανέφεραν πως δεν χαλαρώνει κανένα μέτρο, κυρίως λόγω των θανάτων και της Όμικρον.

Ακόμη, οι ειδικοί ανησυχούν σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, ενώ ζητούν την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και την βελτίωση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Κάποιοι αναφέρουν πως πρόκειται να χαλαρώσουν τα μέτρα μέχρι το Πάσχα.

Πρέπει να σχεδιάσουμε τη χρόνια συμβίωση με τον ιό

Όταν κάποιες χώρες θα περάσουν από το στάδιο του οξύ συναγερμού και νιώσουν ότι τα συστήματα υγείας δεν είναι κάτω από την πίεση, νηφάλια να επικοινωνήσουμε στον κόσμο πια θα είναι η νέα νηφάλια συμβίωση με τον ιό”, δήλωσε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας. Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά θα έχουμε να συμβιώσουμε με έναν καινούργιο ιό, ο οποίος θα προσθέτει διαρκώς συγκεκριμένη πίεση στα συστήματα υγείας.

“Πολλές χώρες χρησιμοποιούν τον όρο ενδημικότητα για να ξεπλύνουν την κούραση στο να συνεχίσουμε με σοβαρότητα να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Δυστυχώς, ο ιός δεν έχει κουραστεί. Θα συνεχίζει να παραμένει μαζί μας. Σίγουρα θα ζήσουμε νέα κύματα και νέες παραλλαγές. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να πιέζει ώστε οι κυβερνήσεις να πάρουν πρωτοβουλία των κινήσεων και να σχεδιάσουν τη χρόνια συμβίωση με τον ιό, με σοβαρότητα και μέτρα και όχι με πυροτεχνήματα ότι τελειώσαμε”, τόνισε.

Ο κ. Πρασσάς συνέχισε λέγοντας ότι “ακόμα και τώρα που είμαστε εμβολιασμένοι, θα έρθει να προστεθεί το κόστος της πανδημίας στο κόστος με τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών που είχαμε από την γρίπη.

“Είμαστε όλοι κουρασμένοι και αυτό φαίνεται από τις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σύρουν τον χορό της σοβαρότητας για την επόμενη ημέρα. Δεν επιτρέπεται οι κυβερνήσεις να μην ακούνε αυτό που λέει η επιστήμη: για να μπορέσουμε να συμβιώσουμε ομαλά με τον ιό πρέπει να αναβαθμίσουμε τον εσωτερικό αερισμό στους δημόσιους χώρους όπως σχολεία, εκκλησίες και νοσοκομεία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εμφανίζονται τα κράτη σαν να αρνούνται τις επιταγές της επιστήμης.

Να υψώσουμε στον ιό πολλαπλές γραμμές άμυνας

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, δήλωσε ότι θα βγούμε από την πανδημία στο τέλος του 2022. “Η αλήθεια είναι ότι τον Απρίλιο θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την Όμικρον και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας. Θα σταματήσουμε για τον κοροναϊό, ως κάτι σοβαρά απειλητικό, όταν εμείς υψώσουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας, οι οποίες θα λειτουργούν”.

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα προβλήματα στο ΕΣΥ τα οποία παραμένουν άλυτα, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει διασπορά του ιού ακόμα και στις ΜΕΘ: “Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υπήρχε κενό το οποίο παρέμεινε κενό οδηγώντας πολύ κόσμο στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ. Το θέμα της απολύμανσης του αέρα στους δημόσιους χώρους είναι επίσης πολύ σημαντικό. Αυτή την στιγμή κάνουμε μία μελέτη σε κλινικές Covid-19, όπου δυστυχώς υπάρχει διασπορά του ιού στον αέρα”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, “δεν αρκεί να λέμε ότι τελείωσε ο ιός και να τελειώνει. Το εμβόλιο είναι η λύση για να πάμε σε μια αποκλιμάκωση, αλλά μακροπρόθεσμα χρειάζεται να είμαστε προφυλαγμένοι”.

Τι ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος

Κάποια μέτρα, διευκρίνισε, δεν θα αρθούν τελείως, όπως η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ κατά την διάρκεια ωρών αιχμής. Επίσης τόνισε ότ δεν θα ήταν υγειονομικά σωστό να γίνει άρση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους εκτός, είπε, αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάσει στο 90-95% οπότε δεν θα απειλούνται από τον ιό.

Για την πλήρη άρση μέτρων σε χώρες του εξωτερικού τόνισε ότι υπάρχει τεράστια εμβολιαστική κάλυψη και μάλιστα σε ηλικίες στις οποίες είναι απαραίτητη. «Είναι σημαντικότερα τα υψηλα ποσοστά σε ηλικίες άνω των 60, που δίνει το 90% των θανάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες στη χώρα μας πέθαναν 4 άνθρωποι κάτων των 60 και οι υπόλοιποι ήταν άνω».

Τέλος ανέφερε πως η Moderna και η Pfizer δοκιμάζουν νέα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία όπως επεσήμανε θα είναι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα αποτελεσματικά καθώς θα έχουν προηγηθεί προηγούμενες δόσεις των εμβολίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play