Φάλαινα φυσητήρας: Βρέθηκε τραυματισμένη στον Άλιμο

Φάλαινα φυσητήρας: Βρέθηκε τραυματισμένη στον Άλιμο
Φάλαινα φυσητήρας: Μία φάλαινα βγήκε στα ανοιχτά της παραλίας Αλίμου, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται να τραυματίστηκε από προπέλα πλοίου.

Απίστευτο και όμως αληθινό είναι το γεγονός ότι μία φάλαινα φυσητήρας βρέθηκε στην παραλία του Αλίμου. Όπως είναι εύλογο, στο σημείο έσπευσε το λιμενικό, το οποίο αναζητά τρόπους για να την απομακρύνουν και να την σπρώξουν προς τα μέσα, καθώς κινδυνεύει όσο μένει έξω.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φάλαινα φέρει ένα τραύμα στο ρύγχος της και κάποιες χαρακιές στο σώμα της. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρ. Κουτσούμπας, αυτά τα κοιτώδη ζώα προσκρούουν πάνω σε προπέλες πλοίων. Σημείωσε ότι απ’ ότι φαίνεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη. Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η κτηνίατρος κ. Σκούντζου, η οποία σημείωσε πως έχει ήδη ενημερωθεί το ερευνητικό κέντρο διάσωσης και περίθαλψης κητωδών «Αρίωνας» που σπεύδει στο σημείο.

Φάλαινα φυσητήρας

Η ίδια φάλαινα βρέθηκε στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το ilovevouliagmeni.gr την Πέμπτη εντοπίστηκε, πιθανόν η ίδια φάλαινα στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης. Το θηλαστικό είχε χάσει τον προσανατολισμό, όπου με τη βοήθεια του λιμενικού και της ελληνικής ομάδας διάσωσης οδηγήθηκε στα ανοιχτά και κατάφερε να φύγει.

Ωστόσο, σήμερα Παρασκευή εντοπίστηκε και πάλι στην παραλία του Αλίμου.

Λίγα λόγια για την φάλαινα φυσητήρα

Η φάλαινα φυσητήρας  ανήκει στην κατηγορία των θαλάσσιων θηλαστικών όπως και οι φάλαινες, τα δελφίνια και οι φώκαινες. Ωστόσο οι φυσητήρες ως κητώδη, συγγενεύουν περισσότερο με τα δελφίνια, παρά με τις φάλαινες και έτσι αποτελεί λάθος να αναφέρουμε τους φυσητήρες ως “φάλαινες φυσητήρες”. Επίσης, αποτελεί λάθος να τους αποκαλούμε σπερμοφάλαινες από τη παράφραση της αγγλικής τους ονομασίας.

Ο φυσητήρας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κήτος, που μπορούμε να συναντήσουμε στα ελληνικά ύδατα: το μεγαλύτερο είναι η πτεροφάλαινα[2].

Ο αρσενικός φυσητήρας μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα μήκος και μέχρι 45 τόνους βάρος έχοντας μεγάλη διαφορά από τα θηλυκά που φτάνουν τα 13 μέτρα μήκος και σε βάρος τους 15 τόνους. Τα νεογέννητα με μήκος συνήθως 4 μέτρα έχουν βάρος από 800-1.000 κιλά[2].

Έρχονται στην επιφάνεια της θάλασσας για δέκα λεπτά, μόνο για να αναπνεύσουν και στη συνέχεια για 45 λεπτά καταδύονται σε μεγάλα βάθη, κάτω από 500 μέτρα, για να βρουν τη λεία τους. Ο φυσητήρας καταδύεται σε βάθος μέχρι και τα 2.000 μ. Οι καταδύσεις του συνήθως διαρκούν 40-60 λεπτά, αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι και τη 1,5 ώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play