Τρίτη δόση: Ποιοι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι από 1η Φεβρουαρίου – Ποια προνόμια χάνουν

Τρίτη δόση: Ποιοι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι από 1η Φεβρουαρίου – Ποια προνόμια χάνουν
Όσοι δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση σε διάστημα μικρότερο των 7 μηνών θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, χάνοντας τα προνόμια που έχουν μέχρι σήμερα για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους,  εστίαση, ψυχαγωγία κ.α.

Λήγει σε λίγες ημέρες η προθεσμία για όσους πολίτες δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί με την τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού, καθώς από την 1η Φεβρουαρίου θα θεωρούνται  ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τα όσα είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από την πρώτη ημέρα του Φλεβάρη αλλάζει το πλαίσιο και εμβολιασμένοι θα λογίζονται οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση σε μέγιστο διάστημα  7 μηνών μετά από τη δεύτερη δόση.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση σε διάστημα μικρότερο των 7 μηνών θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, χάνοντας τα προνόμια που έχουν μέχρι σήμερα για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους,  εστίαση, ψυχαγωγία κ.α.

Είναι 870.000 οι πολίτες που δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού για την τρίτη και ενισχυτική δόση

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στη χθεσινή ενημέρωση, 870.000 πολίτες, δεν έχουν κλείσει ακόμα ραντεβού, παρότι είναι δικαιούχοι της τρίτης δόσης, αριθμός πολύ μεγάλος.

Αυτό σημαίνει ότι αυτοί 870.000 πολίτες, εφόσον δεν σπεύσουν να κλείσουν να ραντεβού και να εμβολιαστούν, από την 1η Φεβρουαρίου χάνουν τα «προνόμια» των εμβολιασμένων και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Πού δεν θα έχουν πρόσβαση από την 1η Φεβρουαρίου 2022, όσοι δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα ΚΥΑ, όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου μέχρι τις 1 Φεβρουαρίου, δεν θα έχουν πρόσβαση σε:

  • Κέντρα διασκέδασης
  • Κλειστούς χώρους εστίασης
  • Θέατρα
  • Κινηματογράφους
  • Μουσεία
  • Εκθέσεις
  • Συνέδρια
  • Γυμναστήρια

Πού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση με PCR ή rapid test

Παράλληλα, τα μέρη που θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση, με την επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid testείναι τα εξής:

  • Καταστήματα λιανικού εμπορίου
  • Ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης
  • Κομμωτήρια
  • Ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας
  • Εκπαίδευση
  • Χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους με συναφείς δραστηριότητες
  • Χώρους λατρείας

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ – Ποιοι θα θεωρούνται εμβολιασμένοι μετά από την 1η Φεβρουαρίου 2022

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, πλήρως εμβολιασμένοι θα θεωρούνται:

α) Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

και:

β) Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Από την 1η.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Πιστοποιητικά και έλεγχοι

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας δύναται να πραγματοποιείται και με απλή επίδειξη των στοιχείων ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθηκεύσει ψηφιακά, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή του συσκευή μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021. Η επαλήθευση των ως άνω στοιχείων μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα του τέταρτου εδαφίου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής COVID Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021, δια της σάρωσης του κωδικού QR του εγγράφου. Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play