Σήμερα η εισήγηση της Επιτροπής για τη χαλάρωση ή παράταση των μέτρων

Σήμερα η εισήγηση της Επιτροπής για τη χαλάρωση ή παράταση των μέτρων
Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη να υπάρξει μια ανάσα ελευθερίας στον κόσμο αφενός, από την άλλη προκρίνεται ως προτεραιότητα η ελαχιστοποίηση - κατά το δυνατόν - της διασποράς.

Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να κάνει την εισήγησή στην κυβέρνηση για την χαλάρωση ή την παράταση των μέτρων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των εορτών και έκτοτε έχουν πάρει παράταση έως τις 24 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Μιχαλέλη στο pagenews.gr,  οι επιστήμονες θεωρούν ότι, ναι μεν η μείωση των κρουσμάτων μπορεί να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, όμως στην παρούσα φάση θα ήταν προτιμότερο να συστήσουν «συγκράτηση» και «παρακολούθηση της εξέλιξης». Κυριακή και Δευτέρα κατεγράφη αυξημένος αριθμός νεκρών, ενώ και χθες τα πάνω από 8.000 θετικά self–test στα σχολεία έδειξαν ότι η Όμικρον «κυκλοφορεί» πάρα πολύ στην κοινότητα.

Έτσι λοιπόν, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη να υπάρξει μια ανάσα ελευθερίας στον κόσμο αφενός, από την άλλη προκρίνεται ως προτεραιότητα η ελαχιστοποίηση – κατά το δυνατόν – της διασποράς. Όλα λοιπόν συγκλίνουν πως θα υπάρξει μια νέα παράταση των μέτρων έως το τέλος του μήνα, καθώς είναι φανερό πως κανείς – ούτε οι ειδικοί, ούτε η κυβέρνηση – επιθυμεί να χρεωθεί μια βεβιασμένη χαλάρωση, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικότερες συνέπειες από αυτές των ήδη επιβεβλημένων μέτρων.

Στιγμιότυπα καθημερινότητας στο κέντρο της Αθήνας από την Ερμού, το Μοναστηράκι και το Σύνταγμα

Διαπιστώσεις και σχεδιασμοί

Στην Κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες, κατέγραφαν με «συγκρατημένη αισιοδοξία» την απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορωνοιού. Από την άλλη ακούνε με ιδιαίτερη προσοχή τους ειδικούς οι οποίοι επισημαίνουν την πιθανότητα τα πραγματικά κρούσματα να είναι περισσότερα, καθώς όσοι έχουν καθόλου ή ηπια συμπτώματα δεν κάνουν τέστ… Παράλληλα, οι επιστημονες εκτιμούν ότι την κορύφωση την είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν είναι βέβαιοι για το διάστημα που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική αποκλιμάκωση.

Σε κάθε περίπτωση, στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας των πολλών ασυμπτωματικών φορέων και της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «Όμικρον». Διαπιστώνεται ταυτόχρονα σημαντική μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Γι’ αυτό -όπως τονίζουν οι ειδικοί- οι επόμενες μέρες κρίνονται καθοριστικής σημασίας.

Άλλη μια κρισιμη παραμετρος είναι η αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ, η οποία συντηρείται από την ταυτόχρονη παρουσία της «Όμικρον» και της «Δέλτα». Η πίεση της «Ο» εκδηλώνεται κυρίως σε απλές κλίνες. Όμως είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ η διασπορά της «Ο» στην κοινότητα είναι πάνω από 80%, οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη «Δ», η οποία προκαλεί βαρύτερη νόσηση και συνεπώς πίεση στις Μ.Ε.Θ..

Δυο σημαντικά δεδομένα από τις νοσηλείες είναι ότι:

  • 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.

  • περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play