Μελίνα Μερκούρη: Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της
Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και τη δράση της Μελίνας Μερκούρη πραγματοποιείται από τις 18 Ιανουάριου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Τιτλοφορείται «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», από το τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου που είχε ερμηνεύσει η ίδια.
Η έκθεση διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, της ηθοποιού και πολιτικού με τη διεθνή ακτινοβολία που ταυτίστηκε με τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα εγκαίνια προγραμματίστηκαν για τις 18 του μηνός, καθώς ήταν η μέρα που θεωρούσε τυχερή της: στις 18 γνωρίστηκε με τον Ζυλ Ντασσέν, στις 18 παντρεύτηκαν, 18 προγραμμάτιζαν τις πρεμιέρες της.
Μέσα σε τρεις ενότητες, σκιαγραφούνται η κινηματογραφική της πορεία, οι ερμηνείες της στο θέατρο αλλά και η αγωνιστική και κοινοβουλευτική της δράση.
Θα παρουσιαστούν – κάποια απ’ αυτά για πρώτη φορά – πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, 13 κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, 25 αφίσες από της κινηματογραφικές της επιτυχίες, 37 φωτογραφίες της με μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, η βασίλισσα Ελισάβετ, η Ίντιρα Γκάντι, η Κατρίν Ντενέβ, ο Φελίπε Γκονζάλες, πρωτότυπα σενάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις της, 6 ανέκδοτες επιστολές, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη.
Μέσα απ’ αυτά, θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη Μελίνα, τη Μελίνα της «Στέλλας» και του «Ποτέ την Κυριακή», της «Φαίδρας» και του «Τοπ Καπί», τη Μελίνα που γοήτευσε της Κάννες, που τραγούδησε «Τα παιδιά του Πειραιά», τη Μελίνα ως Κλυταιμνήστρα στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, τη Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, την μακροβιότερη μέχρι σήμερα υπουργό Πολιτισμού, που συνδέθηκε όσο κανείς με τη διεκδίκηση της επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη.
Την έκθεση επιμελήθηκε ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νικόλαος Καλτσάς, υπό την εποπτεία της γενικής γραμματέα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Μανουέλας Παυλίδου. Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και την ιδιωτική συλλογή Γ. Πηλιχού. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας