Σοφία Μπεκατώρου: Την Τετάρτη η πρώτη δίκη για το ελληνικό #Metoo
Ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για τα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων και παρενόχλησης στο χώρο της ελληνικής ιστιοπλοΐας, αρχίζει την Τετάρτη στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η πρώτη δίκη του ελληνικού #MeToo.
Πρόκειται για την υπόθεση της αθλήτριας της ιστιοπλοΐας που κακοποιούνταν από τον προπονητή της από τα 11 έως τα 14 χρόνια της. Η υπόθεση ήρθε στο φως και πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, μετά τις καταγγελίες της Χρυσής Ολυμπιονίκη.
Η Σοφία Μπεκατώρου θα είναι μάρτυρας στη δίκη της νεαρής αθλήτριας.
Ο κόσμος ήταν έτοιμος να ακούσει
Όπως είναι γνωστό, η Σοφία Μπεκατώρου έδωσε ώθηση στο κίνημα #metoo στην Ελλάδα αφού εκείνη έκανε τις πρώτες καταγγελίες. “Μπορεί να ξεκίνησε μετά από την εξομολόγησή μου ένα ντόμινο αποκαλύψεων, αλλά θεωρώ πως ο κόσμος ήταν έτοιμος να ακούσει, αφενός λόγω καραντίνας και αφετέρου εξαιτίας των social media που μπορεί ο καθένας να εκφράσει την άποψή του και αυτή να πολλαπλασιαστεί, με τη συμμετοχή πολλών στον κοινωνικό διάλογο. Είμαι ανακουφισμένη που βρήκαν τόσοι άνθρωποι δύναμη και κουράγιο να μιλήσουν, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν κι εκείνοι παρακάτω – γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο πολύ σταματάει τη ζωή σου ένα τέτοιο τραύμα, ή ένα μέρος του εαυτού σου – και τώρα όπως βλέπεις συνεχίζεται όλο το κίνημα του #metoo, το οποίο είναι ζωντανό εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θυμάτων κακοποίησης”, είχε δηλώσει η Σοφία Μπεκατώρου για το “τσουνάμι” αποκαλύψεων που ακολούθησε.
Menowmetoo
Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας έχουν δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα https://menowmetoo.gr για τα θύματα έμφυλης και σεξουαλικής βίας.
Η πλατφόρμα έχει στόχο να καλύψει ένα μεγάλο κενό, κυρίως της καταγραφής των περιστατικών κακοποίησης. Kάθε άτομο το οποίο έχει υποστεί βία μπορεί να μπει στην πλατφόρμα – είτε επώνυμα είτε ανώνυμα – και να γράψει όλο το περιστατικό με στοιχεία, συμπληρώνοντας κάποιες ερωτήσεις που υπάρχουν. Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από την καταγραφή να γνωρίζουμε τον χώρο που ασκήθηκε η κακοποιητική συμπεριφορά οπότε θα δημιουργηθεί μια λίστα με σημεία όπου προφανώς δεν υπάρχει το πλαίσιο εκείνο που κρατά τη βία μακριά από του ανθρώπους κι αφετέρου θα μπορούν τα θύματα – όσα έχουν κοινούς δράστες- να έρχονται μετά από δική τους συναίνεση σε συνεννόηση για να προχωράμε σε καταγγελίες από κοινού, κάτι που θα βοηθήσει τη δικογραφία και γενικά την εξέλιξη της καταγγελίας τους.
Όπως εξηγεί η Σοφία Μπεκατώρου: «Επειδή πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε πόσο κοντά μπορεί να είναι ένα τέτοιο φαινόμενο, πλέον θα υπάρχει μία καταγραφή και θα μας δώσει την πραγματική διάσταση, διότι μπορώ να σας πω ότι τα νούμερα που υπάρχουν μέχρι σήμερα είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Και το γεγονός ακριβώς ότι πολλές φορές τα κακοποιητικά πρόσωπα προέρχονται από τον στενό οικογενειακό κύκλο είναι κάτι που κάνει ακόμα δυσκολότερη τη διαδικασία καταγγελίας και το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα στο θύμα. Κάθε θύμα κακοποίησης ιδιαίτερα από ενδοοικογενειακή βία χρειάζεται ιδιαίτερη υποστήριξη γιατί ουσιαστικά “ξεριζώνεται”. Δημιουργείται μια τεράστια τομή μέσα του εκτός το τραύμα της κακοποίησης που έχει υποστεί δεν έχει και πού να απευθυνθεί».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας