Θεσσαλονίκη: Νέα «έκρηξη» ιικού φορτίου στα λύματα

Θεσσαλονίκη: Νέα «έκρηξη» ιικού φορτίου στα λύματα
Ανησυχίες εγείρουν και οι νέες μετρήσεις του ΑΠΘ, με τις μετρήσεις σταθερά στο «κόκκινο».

Σημαντική και εξόχως ανησυχητική είναι ξανά η αύξηση, που καταγράφεται στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.

Οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, έγιναν στο πλαίσιο της έρευνας, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που αναδημοσιεύουμε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπειτα από δύο ημέρες που παρατηρήθηκαν ενδείξεις επιβράδυνσης της εκρηκτικής ανόδου του ιικού φορτίου, ακολούθησε νέα αύξησή του σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο.

Αναλυτικότερα:

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 05/01 και της Πέμπτης 06/01 είναι:

  • Αυξημένη (+46%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 03/01 και της Τρίτης 04/01.
  • Αυξημένη (+90%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 29/12/2021 και Τέταρτης 30/12/2021.

Τα διαγράμματα της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ

Αυξάνονται οι νοσούντες με Όμικρον στη Θεσσαλονίκη

«Μια αύξηση της τάξης του 46% μέσα σε δύο ημέρες δείχνει ότι το στέλεχος Όμικρον διασπείρεται ταχύτατα και οι νοσούντες στην πόλη πολλαπλασιάζονται.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει την εκτίμηση που είχαμε κάνει τις προηγούμενες μέρες ότι σε τόσο υψηλό επίπεδο διασποράς η όποια ημερήσια σταθεροποίηση πιθανότατα να είναι προσωρινή», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που μπορούν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play