Πατέντα για Έλληνες επιστήμονες που «αντέγραψαν» τζιτζίκια
Έλληνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης άρχισαν να αναπτύσσουν μια σημαντική εφεύρεση, την οποία κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας – ελαχιστοποιώντας τις αντανακλάσεις από γυάλινες επιφάνειες έως και 99%.
Η πατέντα
Μια σειρά από έντομα, ειδικά τα τζιτζίκια, έχουν εμπνεύσει την επιστημονική κοινότητα με τα τέλεια διάφανα φτερά τους. «Υπάρχουν διάφορα έντομα των οποίων τα φτερά έχουν σημαντικές αντιανακλαστικές ιδιότητες», εξηγεί ο Βαγγέλης Σκουλάς, διευθυντής βιομιμητικών τεχνολογιών.
Οι θερινοί τροβαδούροι με τα σχεδόν γυάλινα φτερά
«Ανάμεσά τους είναι τα τζιτζίκια ή πεταλούδες με γυάλινα φτερά που γνωρίζουμε και ορισμένα είδη σκόρων.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής ανά τους αιώνες. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για έντομα που έχουν προσαρμοστεί για να επιβιώσουν, κρύβονται για να μην τα εντοπίσουν τα αρπακτικά από τη λάμψη των φτερών τους.
Τα φτερά σε κάθε τζιτζίκι έχουν αρκετές μικροσκοπικές μορφολογικές απολήξεις που δημιουργούν την ιδανική αντιθαμβωτική ικανότητα. Πρόκειται δηλαδή για νανοδομές που «ξεγελούν» το φως και άρα δεν ανακλάται τόσο πολύ από την επιφάνεια.
Η ομάδα των επιστημόνων
Οι πέντε ιδρυτές της startup κατάφεραν να αντιγράψουν αυτές τις δομές και να δημιουργήσουν παρόμοιες χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ. Αυτή η εφεύρεση (αντι-ανακλαστικές γυάλινες επιφάνειες) θα βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων πιεστικών προβλημάτων.
Για παράδειγμα, στα φωτοβολταϊκά πάρκα, η ανάκλαση του φωτός μειώνει τη διαπερατότητα και συνεπώς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά την εφαρμογή του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί, βεβαιώνει.
«Αυτή η μελέτη είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της δύναμης του συνδυασμού διαφορετικών πεδίων για τη μελέτη και την κατανόηση των φυσικών συστημάτων», λέει ο κ. Σκουλάς, όπως τα φτερά των εντόμων για τη δημιουργία επιφανειών με βελτιωμένες ιδιότητες».
Το σχόλιο σας