Το εμβληματικό «Κόκκινο Σχολείο» ξαναλειτουργεί στην Καλλιθέα
Ένα ιστορικό κτίριο της Καλλιθέας, σημείο αναφοράς επί έναν αιώνα, το περίφημο «Κόκκινο Σπίτι», στη συμβολή των οδών Περικλέους και Μεταμορφώσεως, ανακατασκευάστηκε πλήρως από τη δημοτική Αρχή και παραδόθηκε στα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Ωδείο.
Το εμβληματικό αυτό κτίριο, με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο εξωτερικό του, χτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Βάλβη. Το 1922 με πρωτοβουλία της Ειρήνης Λασκαρίδου, κόρης εκ των πρώτων οικιστών της Καλλιθέας, έγινε Οίκος Τυφλών και φιλοξένησε παιδιά με προβλήματα όρασης απ’ όλη την Ελλάδα και μάλιστα παρείχε στοιχειώδη εκπαίδευση, καθώς και μαθήματα υφαντικής και κεραμικής, αλλά και μουσικής.
Μετά την Κατοχή στεγάστηκε εκεί η Δημόσια Εμπορική Σχολή και αργότερα το 4ο Δημοτικό Σχολείο, γνωστότερο ως «Κόκκινο Σχολείο», λόγω του χρώματος του κτιρίου. Δυστυχώς, για πολλά χρόνια αφέθηκε στην τύχη του και κινδύνευσε ακόμη και με κατάρρευση, μέχρι που ο δήμος το αγόρασε, το ανακατασκεύασε και πλέον θα στεγάσει το Δημοτικό Ωδείο «Οδυσσέας Δημητριάδης» με περίπου 250 μαθητές.
Οι κύριες όψεις του παρουσιάζουν στοιχεία νεομπαρόκ, ενώ στο πάνω μέρος παρατηρούνται νεοβυζαντινά και νεογοτθικά στοιχεία σε μορφολογία Art Nouveau. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα κτιρίων της εποχής του, το μοναδικό ίσως αρχιτεκτόνημα του είδους του και το μόνο σωζόμενο έργο του Βάλβη στην Αθήνα. Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και ήδη αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων, το Ωδείο μετακόμισε και ξεκίνησε την πρώτη λειτουργία του στον χώρο.
«Είμαστε περήφανοι και συγκινημένοι, γιατί παραδώσαμε στην πόλη μας, πλήρως ανακατασκευασμένο, ένα από τα ομορφότερα και πιο ιστορικά κτίρια της Καλλιθέας. “Το Κόκκινο Σχολείο” παίρνει μια νέα ζωή, αφού θα στεγάσει το Δημοτικό μας Ωδείο με 250 μαθητές», λέει ο δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος, ενώ ο διευθυντής του Ωδείου Ορέστης Μπαζός, αναφέρει στο ΑΠΕ: «Έχει γίνει σπουδαία αναπαλαίωση. Εξωτερικά είναι εκπληκτικό, ένα αληθινό στολίδι, αλλά και εσωτερικά έχει γίνει τρομερή δουλειά και το πιο σημαντικό, μέσα στις προδιαγραφές για έναν μουσικό χώρο, με ηχομονώσεις, κλιματισμό κ.α.».
Και συνεχίζει λέγοντας: «Ουσιαστικά κάναμε reboot και αυτό μας έφτιαξε το κέφι, γιατί είναι ένα κτίριο που από τη φύση του σε υποβάλλει να ασχοληθείς με την Τέχνη και ιδιαίτερα, όπως στην περίπτωσή μας, με τη μουσική».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας