Κορωνοϊός: Πόσο κινδυνεύετε από τον ιό στην καθημερινότητα σας
Ένας νέος ψηφιακός πίνακας που υλοποιήθηκε από βρετανούς ερευνητές και παρουσιάστηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The British Medical Journal» (ΒΜJ) δίνει μια παραπάνω βοήθεια στον κάθε πολίτη να επιλέξει πώς μπορεί να χειριστεί με τον καλύτερο τρόπο καθημερινές καταστάσεις ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του από τον νέο κορωνοϊό. Ο Κορωνοϊός έχει επηρεάσει στο μέγιστο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας.
Τι λένε οι ειδικοί
Το νέο εργαλείο δημιουργήθηκε κατά βάση από 26 ειδικούς από όλο τον κόσμο και δείχνει τα διαφορετικά «μονοπάτια» που ακολουθεί ο ιός όταν μεταδίδεται από τον ένα άνθρωπο στον άλλον. Είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να δείχνει τον κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2 λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικά σενάρια με βάση τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής επιστημονικά στοιχεία – και παρουσιάζει το τι θα μπορούσε να γίνει σε κάθε σενάριο ώστε να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος.
Κατά την ανάπτυξη του εργαλείου ήλθαν στο φως και όλες οι επιστημονικές αβεβαιότητες αλλά και η διαφωνία μεταξύ των ειδημόνων που συνεχίζει να υπάρχει για διαφορετικές πτυχές της πανδημίας του νέου κορωνοϊού: για παράδειγμα πώς συμπεριφέρεται ο ιός, πώς μεταδίδεται και πώς μπορεί να μειωθεί με τον καλύτερο τρόπο η πιθανότητα μετάδοσης μέσω τήρησης μέτρων ατομικής αλλά και κοινωνικής προστασίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει τους αρμοδίους στη λήψη αποφάσεων αλλά και τον πληθυσμό στο να υιοθετεί τα σωστότερα μέτρα προστασίας ώστε να μειώνει τη μετάδοση του ιού σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως οι χώροι εργασίας.
Διαφορετικές τρόποι μετάδοσης, δραστηριότητες και περιβάλλοντα
Για την ανάπτυξη του εργαλείου οι ερευνητές συμβουλεύθηκαν 26 ειδικούς διαφορετικών πεδίων από πολλές χώρες του κόσμου σχετικά με θέματα όπως η σημασία των διαφορετικών οδών μετάδοσης του ιού (π.χ. μικρά και μεγάλα αερομεταδιδόμενα σταγονίδια, επαφή με μολυσμένες επιφάνειες) κατά τη διάρκεια ενός εύρους δραστηριοτήτων (π.χ. συνομιλία, βήχας, άσκηση, κατανάλωση τροφής) και σε διαφορετικά περιβάλλοντα (π.χ. εξωτερικοί χώροι, εσωτερικοί χώροι διαφορετικών τετραγωνικών με ή χωρίς αερισμό).
Επίσης οι επιστήμονες συνέλεξαν τις απόψεις των ειδικών σχετικά με τη σημασία διαφορετικών μέτρων προστασίας (π.χ. χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, υγιεινή των χεριών, απολύμανση επιφανειών) στη μείωση της μετάδοσης του ιού. Ο Κορωνοϊός για να τον αποφύγουμε πρέπει να χρησιμοποιούμε κυρίως την μάσκα.
Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης, οι οδοί αερογενούς μετάδοσης του ιού αποδείχθηκαν οι πιο σημαντικές σε όλα τα σενάρια. Σε ό,τι αφορούσε τα μέτρα προστασίας, η χρήση μάσκας, ιδίως από τα μολυσμένα άτομα, αποδείχθηκε η πιο αποτελεσματική. Ήταν όμως αξιοσημείωτο ότι, όπως προέκυψε, όλες οι οδοί φάνηκε να παίζουν ρόλο στη μετάδοση καθώς και ότι απλά μέτρα όπως η τήρηση αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση μέτρων υγιεινής κατά το φτέρνισμα ή τον βήχα είχαν τη δική τους συνεισφορά στο να μπει «φρένο» στη μετάδοση του νέου κορωνοϊού. Ο Κορωνοϊός μπορεί και να μας αποχαιρετήσει με τα εμβόλια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας