Μανωλόπουλος για μετάλλαξη Όμικρον: Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά

Μανωλόπουλος για μετάλλαξη Όμικρον: Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά
Μανωλόπουλος για μετάλλαξη Όμικρον: «Άδικο ένα γενικευμένο lockdown».

Στη μετάλλαξη Όμικρον η οποία «μας υπενθυμίζει ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό», αλλά και στο γεγονός πως ένα γενικευμένο lockdown θα ήταν άδικο αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας.

«Η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ προσεκτική. Δυνητικά μπορεί να μας απειλεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αυτό ακόμα. Αν αποδειχθεί ότι είναι αθώα μετάλλαξη, απλά θα έχουμε πάρει παραπάνω μέτρα. Αλλά στην αντίθετη περίπτωση δεν θα θέλαμε να βρεθούν με το στέλεχος να έχει πλημμυρίσει τις χώρες τους και μετά να αποδειχθεί ότι είναι επιβαρυντικό. Τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως δεν είναι τόσο ανησυχητικά, νομίζω», είπε αρχικά μέσω παρέμβασής του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Σαββατοκύριακου στο Mega.

Μάλιστα, εξήγησε πως έχει επικρατήσει παγκοσμίως η μετάλλαξη Δέλτα, γιατί έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να μεταδίδεται. «Δεν έχουμε δει το νέο στέλεχος σε περιβάλλον που υπάρχει πολύ το στέλεχος Δέλτα. Κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο στέλεχος δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδρασή του με τα εμβόλιο. Το θεωρώ πολύ δύσκολο η νέα μετάλλαξη να είναι εντελώς ανθεκτική στα εμβόλια. Μπορεί να μειώνει λίγο την αποτελεσματικότητά τους, όπως η μετάλλαξη Δέλτα» τόνισε.

Μανωλόπουλος: Ο ιός θα εξακολουθήσει να μεταλλάσσετε -Ας είναι η παραλλαγή «όμικρον» κίνητρο για να εμβολιαστούμε

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο καθηγητής απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι γι’ αυτό, ωστόσο το χαρακτήρισε άδικο. «Κάθε μέτρο που περιορίζει την κινητικότητα των ανεμβολίαστων είναι θετικό. Απλά, είναι ένα μικρό μέτρο συγκριτικά με το πρόβλημα που έχουμε. Ενα γενικευμένο lockdown θα ήταν άδικο για πολλούς άλλους», τόνισε.

Επί του θέματος συμπλήρωσε: «Θα ήταν άδικο και επιφανειακό το γενικευμένο lockdown, γιατί ελάχιστοι εμβολιασμένοι βρίσκονται σε ΜΕΘ και πολύ λιγότεροι πεθαίνουν. Ο λόγος που νοσούν οι εμβολιασμένοι, είναι γιατί έχουμε υψηλό ιικό φορτίο λόγω πολλών ανεμβολίαστων στην κοινότητα. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορούν να βρεθούν σε περιβάλλον με ανεμβολίαστους, Θα είχαμε αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό αν είχαμε εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 90%» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, η μετάλλαξη Όμικρον βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πως δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Άλλωστε, «υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται και συνεχίζει να δίνει πολλά κρούσματα. Βλέπουμε ότι ένα νέο στέλεχος μπορεί να χειροτερέψει τα δεδομένα, μπορεί και όχι. Η ανάγκη για μέτρα παραμένει υπαρκτή. Οπως εξελίσσονται τα δεδομένα, δεν θα τα αποφύγουμε».

Τέλος, αναφορικά με την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σημείωσε: «Δεν είναι δύσκολο για κάποιον που έχει κάνει και τις δύο δόσεις να κάνει και την αναμνηστική. Έχει πειστεί. Δεν υπάρχει λόγος να το αναβάλλει…».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play