Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Από σήμερα τα μέτρα στα ταξίδια
Σάλος έχει προκληθεί από την μετάλλαξη Μποτσουάνα. Ήδη έχει επιβληθεί απαγορευτικό από την ΕΕ για τις πτήσεις από Νότια Αφρική. Από την άλλη μετά την εισήγηση της Επιτροπής, η Κυβέρνηση προχωρά σε εφαρμογή των μέτρων που προτάθηκαν για συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες. Την ίδια ώρα την Παρασκευή από τα συνολικά 6.602 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.754 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.204 νέες λοιμώξεις.
Πιο συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν από Κυβέρνηση και ειδικούς αφορούν σε ταξιδιώτες από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.
Τα μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα
– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
– Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
– Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).
Έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από σήμερα Σάββατο 27 Νοεμβρίου, ώρα 06.00 π.μ. Νωρίτερα, την υιοθέτηση της «σκληρής γραμμής» για τις πτήσεις από την νότια Αφρική είχε προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.
Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη
Σημειώνεται πως το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι ένα από τα δύο ύποπτα κρούσματα που τέθηκαν την Παρασκευή στο μικροσκόπιο ήταν θετικό στο στέλεχος Β.1.1.529. Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδρίασε με νοτιοαφρικανούς επιστήμονες προκειμένου να αποφασιστεί αν το B.1.1.529 θα αναγνωριστεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος ενδιαφέροντος.
Το κρούσμα στο Βέλγιο αφορά ταξιδιώτισσα που είχε επιστρέψει από την Αίγυπτο στις 11 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο ιολόγος Μαεκ Βαν Ραστ, του οποίου το εργαστήριο συνεργάζεται με την υπηρεσία δημόσιας υγείας Sciensano. Η ασθενής νοσεί εδώ και μέρες, καθώς παρουσίασε συμπτώματα στις 22 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός ίσως έχει προλάβει να μεταδοθεί σε άλλους.
Σύμφωνα με το βελγικό Rtbf, το κρούσμα αφορά ανεμβολίαστη γυναίκα που δεν είχε επισκεφθεί χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής. Μέχρι τώρα, κρούσματα είχαν επιβεβαιωθεί μόνο σε Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Χονγκ Κονγκ και Ισραήλ.
Τι είναι η νέα παραλλαγή και γιατί είναι ανησυχητική;
Οι επιστήμονες εντόπισαν νέα παραλλαγή του κοροναϊού, την οποία ονόμασαν Β.1.1.529 και προς το παρόν βρίσκονται σε στάδιο διερεύνησής της. Ήδη έχουν καταγραφεί περίπου 50 κρούσματα στη Νότιο Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και τη Μποτσουάνα.
Η Β.1.1.529 διαθέτει έναν ιδιαίτερα ασυνήθιστο αριθμό μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή ενδέχεται να της επιτρέπουν να εισβάλλει στο ανοσοποιητικό σύστημα και να την καθιστούν πιο μεταδοτική, αναφέρουν οι επιστήμονες. Κάθε νέα παραλλαγή που είναι ικανή να προσπερνά την άμυνα των εμβολίων ή να μεταδίδεται ταχύτερα από την, κυρίαρχη πλέον, παραλλαγή Δέλτα, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική απειλή για την προσπάθεια του πλανήτη να αφήσει την πανδημία στο παρελθόν.
Πού ακριβώς εντοπίστηκε;
Οι πρώτες ενδείξεις από τα διαγνωστικά εργαστήρια δείχνουν ότι η παραλλαγή εμφανίζεται όλο και συχνότερα στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής και ίσως να είναι ήδη παρούσα και στις υπόλοιπες οκτώ επαρχίες της χώρας.
Στην καθημερινή ενημέρωση για τα ημερήσια κρούσματα σε όλη τη χώρα, το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων (NICD) ανακοίνωσε 2.465 νέες λοιμώξεις κοροναϊού, δηλαδή υπερδιπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Το NICD δεν απέδωσε τη ραγδαία αύξηση στη νέα παραλλαγή, ωστόσο ορισμένοι επιστήμονες της χώρας υποπτεύονται ότι αυτή ευθύνεται πράγματι.
Η Νότια Αφρική έχει επιβεβαιώσει περίπου 100 δείγματα ως Β.1.1.529, όμως η παραλλαγή έχει εντοπιστεί επίσης στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Στην τελευταία περίπτωση, φορέας ήταν ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική. Το 90% των νέων κρουσμάτων στην Γκαουτένγκ θα μπορούσαν να οφείλονται στη Β.1.1.529, σύμφωνα με επιστήμονες.
Τι διαφορές έχει από τις άλλες παραλλαγές;
Έμπειροι επιστήμονες περιέγραψαν την Πέμπτη το απόγευμα την Β.1.1.529 ως τη χειρότερη παραλλαγή που έχουν δει από την αρχή της πανδημίας. Διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα, δηλαδή το τμήμα του ιού που αξιοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να προετοιμάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για τον κοροναϊό. Συγκριτικά, η παραλλαγή Δέλτα έχει περίπου τις μισές μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλώνεται, αλλά και να δυσκολέψουν τη δουλειά των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Η παραλλαγή Δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία το 2020, όμως έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Άλλες παραλλαγές που μας έχουν απασχολήσει ήταν η Άλφα (που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας), η Βήτα (που είχε γίνει αρχικά γνωστή ως «μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής») και η Γάμμα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία. Η απροσδόκητη εξέλιξη που παρατηρήθηκε στην Ιαπωνία, όπου τα κρούσματα σημείωσαν πτώση, κάνει ορισμένους επιστήμονες να πιστεύουν ότι οι παραλλαγές μπορούν «να μεταλλαχθούν τόσο ώστε να εξαφανιστούν από μόνες τους».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας