Κορωνοϊός εξελίξεις: Έρχονται νέα μέτρα για ανεμβολίαστους
Ο κορωνοϊός βρίσκεται για άλλη μία φορά σε έξαρση και αυτό προκαλεί εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη. Την ίδια ώρα την Τρίτη από τα συνολικά 8.100 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 2.114 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.472 νέες λοιμώξεις.
Πιο συγκεκριμένα, συνεχής είναι η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους. Ακόμη, ήδη σε εφαρμογή βρίσκεται το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας.
Στο τραπέζι νέα μέτρα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, στο τραπέζι του Μαξίμου υπάρχουν νέα μέτρα, τα οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και μέσα στην εβδομάδα. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:
- Rapid test στα σουπερμάρκετ
- Click away για ανεμβολίαστους
- Διπλή μάσκα ΜΜΜ, ffp2 (σ.σ οι ενισχυμένες)
- Μένουν ως έχουν τα φαρμακεία
Γώγος: Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση
«Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα υπάρξει αποκλιμάκωση μόνο εάν το πρόγραμμα των εμβολιασμών πάει καλά με την τρίτη δόση και εάν τηρηθούν τα μέτρα», εκτίμησε ο Καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και την Εύα Αντωνοπούλου.
Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε αρκετά αυστηρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ωστόσο ανέφερε ότι το πρώτο στοίχημα είναι να τηρηθούν.
Πρόσθεσε ότι κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή παραμένουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες γιατί κολλάνε και μεταδίδουν περισσότερο τον ιό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο κινδύνου και για κάποιον εμβολιασμένο να νοσήσει, όταν έχουν συμπληρωθεί 4 με 5 μήνες από τον εμβολιασμό του.
Εφιαλτικές προβλέψεις για τους νεκρούς μέχρι το τέλος του έτους
Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν οι δραματικές προβλέψεις για πολλές χιλιάδες νεκρούς έως το τέλος του χρόνου. «Είμαστε ακόμα σε αναπτυξιακή πορεία της πανδημίας, αρχίζουμε να πλησιάζουμε την κορύφωση που περιμένουμε να δούμε στις αρχές του Δεκέμβριου στα κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πιο αργά την κορύφωση στους θανάτους και στις διασωληνώσεις» είπε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ωστόσο, η πρόβλεψη που κάνει για τους συνολικούς θανάτους από κορωνοϊό μέχρι το τέλος του χρόνου είναι δραματική:
«20.700 νεκροί μέχρι το τέλος του χρόνου», σημειώνει, αφού στα μέσα του Δεκέμβρη θα έχουμε εβδομαδιαίο μέσο όρο θανάτων περίπου 108 άτομα, που σημαίνει ότι κάποιες μέρες οι άνθρωποι που «καταλήγουν» από Covid θα είναι πάνω από 100. Όσο για το αν τελικά μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown απάντησε πως «θεωρώ ότι μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown αλλά μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα όπως αύξηση της τηλεργασίας και μέτρα στα ΜΜΜ».
«Έξαρση και μετά τα Χριστούγεννα;»
Πάντως, κάποιοι επιστήμονες διατηρούν ακόμα «ζωντανό» το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στο MEGA, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.
«Προς το παρόν έχουμε μια σταθεροποιητική τάση αλλά αυτό δε μας ικανοποιεί γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλειών είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε έξαρση του κύματος μετά τα Χριστούγεννα.
«Δεν μπορεί να αποκλείσουμε το γεγονός να δούμε έξαρση και μετά τα Χριστούγεννα. Αναμένουμε το αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν, ωστόσο χρειαζόμαστε και στοχευμένα μέτρα όπως η αναμνηστική δόση. Αυτό θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό νοσηλείας και τον αριθμό των θανάτων».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, ο καθηγητής τόνισε: «θα είναι το ύστατο μετρό». «Θα έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα λόγω της μεγάλης κόπωσης του πληθυσμού. Αν όμως η κατάσταση χειροτερέψει πάρα πολύ, ενδεχομένως να συζητηθεί και ένα μέτρο αυτού του είδους».
Οι πέντε παράγοντες που θα «τελειώσουν» την πανδημία
Στη συνέχεια, ο Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, επισήμανε ότι η πανδημία έχει εκθέσει όλα τα συστήματα υγείας στον κόσμο σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο, ωστόσο παρά τις δυσμενείς συνέπειες υπάρχουν και θετικές συνέπειες: «Βλέπουμε ότι η υγεία αποτελεί προτεραιότητα σε ημερήσια διάταξη. Έχουμε δει άνευ προηγουμένου καινοτομία, όσον αφορά αυτές τις εξάρσεις. Η ψηφιακή υγεία αποτελεί αναγκαιότητα. Καμία χώρα δεν τα έκανε όλα σωστά και καμία χώρα δεν θα τελειώσει με την πανδημία μόνη της».
Θέλοντας να δώσει τη δική του άποψη για την πορεία της πανδημίας σημείωσε ότι αυτή θα τελειώσει όταν θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την κρίση σαν να μην υπάρχουν σύνορα.
Καταλήγοντας σημείωσε: «Υπάρχουν πέντε σταθεροποιητικοί παράγοντες:
-μάσκες (μπορούν να σωθούν μέχρι και 160.000 ζωές), -εμβολιασμός (να πείσουμε τα τμήματα του πληθυσμού που αρνούνται να εμβολιαστούν, να αξιοποιήσουμε επιδραστικούς ανθρώπους), -τα σχολεία ανοιχτά, -αναμνηστική δόση, -τυποποιημένα πρωτόκολλα, πρέπει να συνεργαστούμε, χρειαζόμαστε συνεκτικές πολιτικές. «Η Ελλάδα πολλές φορές στο παρελθόν μας έχει δείξει τον δρόμο», σχολίασε ο ίδιος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας