Κρούσματα σήμερα 5/11: Πληροφορίες για 7.000 νέες λοιμώξεις
Τα κρούσματα για σήμερα Τετάρτη 03/11 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Την ίδια ώρα η χώρα “βράζει” από κρούσματα, καθώς την Πέμπτη ανήλθαν στα 6.808, εκ των οποίων τα 1.475 κατανέμονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και τα 1.117 στην Θεσσαλονίκη.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την έκρηξη στις νέες λοιμώξεις που παρατηρήθηκε την Δευτέρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους.
Πληροφορίες για νέο ρεκόρ στα κρούσματα σήμερα
Εκρηξη κρουσμάτων βλέπει και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος δεν απέκλεισε ότι θα δούμε 8.000 μέσο κινητό όρο άμεσα. «Αυτό που βλέπουμε σε αυτό το κύμα με την αύξηση στα κρούσματα, δεν έχει παρατηρηθεί σε κανένα άλλο στην έναρξη του», τόνισε.
Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στη χειρότερη φάση της πανδημίας, ωστόσο από πλευράς διαγνώσεων βρισκόμαστε-είπε- στους μεγαλύτερους αριθμούς. Όπως εξήγησε αυτό οφείλεται στα πάρα πολλά τεστ που κάνουμε.
Στους σκληρούς πανδημικούς δείκτες, ανέφερε ότι είμαστε στο 50% των νοσηλειών σε σχέση με τις αιχμές των προηγούμενων κυμάτων και 30-40% κάτω σε θανάτους από ότι στις αιχμές των θανάτων των προηγούμενων κυμάτων και σημείωσε οφείλεται στον εμβολιασμό.
Την εκτίμηση ότι σε ορισμένες περιοχές η δυναμική της πανδημίας είναι μη αναστρέψιμη εξέφρασε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, συμπληρώνοντας ότι σε αυτές τις περιοχές τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν θα έχουν κάποιο ουσιαστικό άμεσο αποτέλεσμα.
Παγώνη: Τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα -Μεγάλο λάθος ένα νέο lockdown
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κάνοντας λόγο για «δύσκολα Χριστούγεννα», ενώ χαρακτήρισε λάθος ένα νέο lockdown.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA», η κ. Παγώνη υπογράμμισε: «Τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ δύσκολα. Lockdown δεν πρέπει να γίνει, θα είναι μεγάλο λάθος. Θα είναι πρόβλημα, δεν είναι αστεία. Θα στολίσουμε από τώρα τα σπίτια μας για να αλλάξει η διάθεσή μας, γιατί αν ακούμε κάθε μέρα 7.000 κρούσματα δεν θα αντέξουμε», είπε η Ματίνα Παγώνη.
«Πλέον όλοι ξέρουν, ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του»
«Πέρυσι δεν είχαμε μετάλλαξη Δέλτα, φέτος όμως που την έχουμε και ακόμα οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει πόσο επιθετική και μεταδοτική είναι, γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει έξαρση κρουσμάτων. Αν είχαμε εμβολιαστεί στο 80% που είχαμε ως στόχο από τέλος Αυγούστου θα ήμασταν ελεύθεροι, θα ήμασταν διαφορετικά. Μετά από δύο χρόνια ο καθένας ξέρει πως πρέπει να συμπεριφερθεί. Ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες τους. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι, τους παρακαλώ να εμβολιαστούν για να κάνουμε ωραία Χριστούγεννα».
Παράλληλα, η κ. Παγώνη τόνισε πως πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε, ώστε να συγκροτηθεί ένα τείχος άνω του 80%, ενώ για τη γρίπη υπογράμμισε ότι «δεν θα είναι όπως πέρυσι, αλλά πολύ πιο διαφορετική». Επιπλέον, ευχήθηκε να μη φτάσουν οι ανεμβολίαστοι ποτέ σε νοσοκομείο και να μη χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.
«Ο εμβολιασμός είναι κάτι που έχουμε εξηγήσει με μελέτες, ασφάλεια και αποτελέσματα. Δεν κρύψαμε ότι μπορεί να κάνει επιπλοκή, και είπαμε μάλιστα ποια είναι», τόνισε.
Γκάγκα: Όλοι φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην κατάσταση στα σύστημα υγείας και εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, στη Βόρεια Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχουν λίγα κρεβάτια για ασθενείς Covid19. «Οι ανάγκες μας κάνουν να μετατρέπουμε το σύστημα και το ιδιωτικό και το δημόσιο. Είναι σημαντικό να το προλάβουμε», τόνισε.
Σε ερώτηση αν τα μέτρα που πάρθηκαν θα μπορούν να προλάβουν μια ενδεχόμενη επιδείνωση απάντησε: «Για να προλάβουμε κάτι, πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί». «Ό,τι μέτρα και να βάλουμε εάν ο καθένας από εμάς δεν προσέξει δεν θα έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα», σημείωσε.
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα γιατί όπως εξήγησε και στις κοινότητες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουμε πάνω – κάτω ένα 50% εμβολιασμού.
Αναφερόμενη στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους η κ. Γκάγκα είπε ότι οι στόχοι είναι να είμαστε προσεκτικοί όλοι και τόνισε ότι όπου υπάρχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες αλλά και θανάτους.
Στο “βαθύ κόκκινο” 17 περιοχές
Ο υγειονομικός χάρτης είναι αποκαλυπτικός για το τι συμβαίνει στη χώρα αναφορικά με την πανδημία. Μάλιστα, επιστρέφει και το «βαθύ κόκκινο» σε πολλές περιοχές.
Από τις 50 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα οι 27 βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο, δηλαδή σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση τη Φλώρινα που βρίσκεται στο «πορτοκαλί» και από αυτές οι 17 είναι οι πιο επιβαρυμένες και βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο».
Πού υπάρχει έξαρση της πανδημίας
Συγκεκριμένα, στο «κόκκινο» μπήκαν Δυτική Αττική, Φθιώτιδα, Κοζάνη και Ροδόπη, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Στο «βαθύ κόκκινο» είναι: το Άγιο Όρος, η Λάρισα, η Μαγνησία, το Κιλκίς, η Ημαθία, ο Έβρος, η Πιερία, η Πέλλα, η Ξάνθη, η Δράμα, η Αρκαδία, η Θεσσαλονίκη, η Μεσσηνία, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα, η Αχαΐα, η Καβάλα.
Στο «κόκκινο» επίπεδο, αλλά παρόλα αυτά σε λίγο καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, βρίσκονται: τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, η Ροδόπη, η Χαλκιδική, η Καστοριά, η Καρδίτσα, η Κοζάνη, η Φθιώτιδα και η Δυτική Αττική.
Αυτή την εβδομάδα δεν υπάρχει καμία «πράσινη» περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στο 3ο επίπεδο «πορτοκαλί» επιδημιολογικού κινδύνου, βρίσκονται 16 περιοχές, οι εξής: Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, ο Πειραιάς, η Κορινθία, η Φωκίδα, η Αιτωλοακαρνανία, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Φλώρινα, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Βοιωτία, η Ευρυτανία, η Εύβοια και η Ηλεία.
Στο «κίτρινο» δεύτερο επίπεδο των περιοχών που δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία, περιλαμβάνονται μόλις 7 περιοχές: Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα, ο Νότιος Τομέας Αθηνών, το Λασίθι, τα Χανιά και η Άρτα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι περιοχές έχουν ποσοστό εμβολιασμού άνω του 55% και οι περισσότερες μεταξύ 60% και 70%.
Νέα μέτρα
Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αναχαίτιση του νέου κύματος πανδημίας.
Ετσι, από το ερχόμενο Σάββατο (3/11):
- Ολοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να υποβάλλουν υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά τεστ κάθε εβδομάδα, με δικό τους κόστος.
- Ολοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά κέντρα, ακόμη και σε μεικτούς χώρους εστίασης μόνο με αρνητικό rapid test, επίσης με δικό τους κόστος. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία, εκκλησίες.
- Αυξάνονται τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας.Ξεκινούν πλέον από 5000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορονοϊό. Παράλληλα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.
- Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις αθλητικές ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα (αποστάσεις κ.λπ.)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας