Νέα μέτρα: Τι ισχύει με τα self test στα παιδιά για εμπορικά
Στην ενημέρωση που έγινε σήμερα από τους λοιμωξιολόγους, η Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι δεν έχει διευκρινιστεί από τα νέα μέτρα εάν τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών θα μπορούν να μπαίνουν σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα αλλά και οπουδήποτε αλλού απαιτείται rapid test για τους ανεμβολίαστους. Την ίδια ώρα τα κρούσματα σήμερα έφτασαν τα 6.808 εκ των οποίων τα 1.475 κατανεμήθηκαν στην Αττική και τα 1.117 στην Θεσσαλονίκη.
Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι την απάντηση στο θέμα αυτό θα κληθεί να δώσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην επόμενη συνεδρίαση της. Σύμφωνα με αυτά τα νέα μέτρα, οι εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι πλέον υποχρεώνονται σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα, ενώ για την παρουσία μη εμβολιασμένων σε καταστήματα εστίασης, εμπορικά κέντρα και δημόσιες υπηρεσίες απαιτείται επίσης μοριακό τεστ ή rapid test.
“Το θέμα των self test συζητείται ήδη”
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, μετά το νέο, «μαύρο» ρεκόρ των κρουσμάτων, η κ. Γκάγκα ερωτηθείσα σχετικά, είπε πως «το θέμα των self test συζητείται ήδη, μας το έχουν φέρει οι γονείς. Απάντηση δεν έχω αυτή τη στιγμή, θα συζητηθεί και στην επιτροπή και θα σας έχω απάντηση».
Παιδιά το 25% των κρουσμάτων
Πάντως, όπως τόνισε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου η μεταδοτικότητα στα σχολεία και τα παιδιά δεν δείχνει να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την ίδια το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά δεν ξεπερνάει το 25%, ενώ το 30% των κρουσμάτων αφορά την ηλικιακή ομάδα 35-55.
Επίσης, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 ετών. «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σημαντική ενδοσχολική μετάδοση, εκτός από τις επιβαρυμένες περιοχές φαίνεται και από στοιχεία του υπ. Παιδείας που μιλούν για μόνο 8 κλειστά τμήματα λόγω κοροναϊού, στα 80.000».
«Το εντατικό testing συμβάλλει στον έλεγχο της πανδημίας, όπως φάνηκε από τα σχολεία γι’ αυτό ζητήσαμε ως Επιτροπή να αυξηθεί το testing και στους ανεμβολίαστους», επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Κόκκινη η Ελλάδα στους Χάρτες ECDC
Aυξάνονται οι περιοχές στη χώρα μας που μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο», το υψηλότερο επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς η πανδημία εξαπλώνεται, με τη χώρα μας να βρίσκεται εν αναμονή νέου «μαύρου» ρεκόρ με περισσότερα από 7.000 κρούσματα.
Τι δείχνει ο δείκτης θετικότητας
Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, στη συνολική απεικόνιση της κατάστασης στη χώρα τις τελευταίες 14 ημέρες, εκεί όπου συνυπολογίζονται το επίπεδο συναγερμού, η θετικότητα των κρουσμάτων και η συχνότητα των τεστ η Θράκη, η Θεσσαλία και πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο».
Η υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο», με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου και τις Κυκλάδες που βρίσκονται στο πορτοκαλί.
Όσον αφορά στον δείκτη θετικότητας, οι παραπάνω περιοχές βρίσκονται στο «κίτρινο» (1-3,9%) αλλά και η Πελοπόννησος, με εξαίρεση την Ηλεία και την Αχαΐα.
Τέλος η χώρα βρίσκεται στο βαθύ «πράσινο» όσον αφορά τον αριθμό των τεστ, με πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας