Κρούσματα σήμερα 28/10: Διπλό καμπανάκι για τη Θεσσαλονίκη
Τα κρούσματα για σήμερα 28/10 θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ. Χθες ανακοινώθηκαν 3.651 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 387 διασωληνωμένοι και 63 θάνατοι. Από τα συνολικά 3.651 κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 624 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 602 νέες λοιμώξεις.
Κρούσματα σήμερα 28/10: Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη
Στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Δευτέρας 25/10 και της Τρίτης 26/10 είναι:
- Οριακά σταθερή (+6%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 23/10 και της Κυριακής 24/10.
- Αυξημένη (+43%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 18/10 και Τρίτης 19/10.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει σε πληρότητα 98% στην πόλη, ενώ αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ERT3, σήμερα 28/10 έως τις 8 το πρωί, στην εφημερία του Νοσοκομείου Παπανικολάου, έγιναν 46 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, ενώ οι γιατροί απευθύνουν έκκληση σε όσους δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, να το πράξουν.
Κρούσματα σήμερα 28/10: «Δύσκολος ο Νοέμβριος, δεν αφαιρούμε μέτρα όταν ο κορωνοϊός καλπάζει»
Την εκτίμηση πως ο Νοέμβριος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό έκανε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV.
Τόνισε την ανάγκη να επεκταθεί ο εμβολιασμός και να γίνει σωστή δουλειά επικοινωνιακά για τον σκοπό αυτό. Πρέπει να υπάρξει σωστή ενημέρωση σε συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, όπως οι νέες γυναίκες 25 – 45 ετών που ακόμα, σύμφωνα με την ίδια, θεωρούν πως θα επηρεάσει τη γονιμότητα με το εμβόλιο, κάτι το οποίο είναι τεράστιο λάθος.
«Είναι ανάγκη να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι. Έπρεπε να υπάρχει στοχευμένη επικοινωνία. Είχαμε μιλήσει για αυτή από την αρχή, έπειτα από έρευνες που είχαν γίνει», είπε. Η κυρία Λινού τόνισε την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι και να τηρούνται τα μέτρα, ενώ προέβλεψε πως ο Νοέμβριος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας. «Τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν δεν αποσυμφοριστούν οι τάξεις, αν συνεχίσουμε να έχουμε συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς, χωρίς εξαερισμό», σημείωσε.
Κρούσματα σήμερα 28/10: Το τέλος της πανδημίας θα έρθει στο τέλος του 2022
Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, μίλησε το πρωί της Πέμπτης (28/10) στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν οι πολίτες που είναι άνω των 80 ετών και κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας.
Μιλώντας για το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, ο Ηλίας Μόσιαλος ανάφερε: «Αν όλα πάνε καλά, με την έννοια ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων σε παγκόσμιο επίπεδο, ήδη προσεγγίζουμε το 50% με μία δόση. Ο στόχος βέβαια του ΠΟΥ είναι να φτάσουμε μέχρι την άνοιξη το 70%. Δύσκολο το βλέπω αυτό, σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων».
Και συμπλήρωσε: «Επομένως μιλάμε για το τέλος του 2022 για να μπορέσουν να εμβολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτών και φυσικά θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των εμβολιασθέντων στη χώρα μας. Διαφορετικά η έξοδος από την πανδημία στην Ελλάδα θα είναι πιο επώδυνη, δηλαδή ο μεγάλος αριθμός νεκρών – που είναι κυρίως στους ανεμβολίαστους – θα αυξηθούν. Γιατί; Γιατί έχουμε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στους άνω των 60 ετών».
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, προέβλεψε ότι το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού θα έρθει και για τη χώρα μας το τέλος του 2022. «Αυτή είναι η προσδοκία», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Γιατί έτσι όπως πάμε θα εκτεθεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού στον ιό και θα αποκτήσουν ανοσία μέσω της έκθεσης. Αλλά εκεί θα έχουμε τις απώλειες».
Κρούσματα σήμερα 28/10: Πολύ καλό σενάριο να λήξει το 2022 η πανδημία
Ως «πολύ καλό σενάριο» χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη (28/10) ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η πανδημία θα παραταθεί και το 2022. Ο καθηγητής επισήμανε ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν επαρκούν, τονίζοντας ότι χρειάζονται και περιοριστικά μέτρα. «Ο ΠΟΥ είπε ότι η πανδημία θα παραταθεί ένα χρόνο ακόμα, είναι πολύ κάλο σενάριο, υπάρχουν και χειρότερα. Ο ιός θα παραμείνει ενδημικός. Έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που δεν μπορούν να εξαφανιστούν από τη μια στιγμή στην άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσο τα κρούσματα ψηλά εκτίμησε, ο ιός θα βρίσκει θύματα και μεταξύ των εμβολιασμένων που θα έχουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. «Κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους από τη στιγμή που υπάρχουν 3.000 και 4.000 κρούσματα την ήμερα. Χρειάζονται έξυπνοι τρόποι με περιορισμό της κυκλοφορίας, να μπλοκάρεις την επαφή των ανθρώπων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλύτερα να γίνει στην αρχή του κύματος παρά όταν το κύμα φτάσει στην κορυφή του. Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα παράλληλα με τα εμβόλια».
«Σημαντικές οι παρελάσεις, και οι εορτές αποκούμπι για την κοινωνία, αλλά δυστυχώς στις συνθήκες οπού ζούμε σήμερα έχουν κόστος» προειδοποίησε ο καθηγητής. Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, δυστυχώς το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα. «Θα είναι κρίμα. Όταν αρχίζουμε τη σεζόν με 3.000 ή 4.000 κρούσματα ενώ πέρυσι δεν είχαμε ούτε το 1/4 πώς θα πάνε καλά τα πράγματα Νοέμβριο και Δεκέμβριο;» διερωτήθηκε.
Τα εμβόλια από μόνα τους δε θα φέρουν την αλλαγή, θα δουλέψουν μακροχρόνια εξήγησε. «Είναι προφανές ότι εμβόλια και μέτρα πρέπει να δουλέψουν μαζί. Αν τα εμβόλια έκαναν μόνα τους τη δουλειά, θα είχαμε σε άλλη μορφή στις επιδημίες του παρελθόντος. Σίγα – σίγα έπεσαν τα κρούσματα και πηρέ παρά πολλά χρονιά με τα εμβόλια να σταματήσουν οι πανδημίες».
Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη χρειάζονται μέτρα αποτροπής περιττών επαφών. «Το Δέλτα είναι εύκολα αερομεταφερόμενος ιός. Ο ιός όταν βρει ευκαιρία κτυπάει και του δίνουμε ευκαιρίες να εκδηλώνεται θα το κάνει όλο το χειμώνα αν δεν αλλάξει αυτή η τακτική. Ο ιός έχει βρει άλλο τρόπο να επιτεθεί με το Δέλτα, αν υπάρχει σε ένα χώρο δεν ενδιαφέρεται και πολύ ούτε για μάσκες στο πηγούνι ούτε ότι τη φοράγαμε μάσκα πριν πάμε στο εστιατόριο κλπ, θα χτυπήσει. Αν υπάρχει ιός σε μια τάξη μπορεί να μολύνει πολλά παιδιά, αν υπάρχει σε μια εκκλησία θα μολύνει πολλούς εκκλησιαζομένους».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας