Κρούσματα σήμερα 21/10: Τον χειμώνα το νέο κύμα της πανδημίας
Τα κρούσματα για σήμερα 21/10 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Τετάρτη από τα συνολικά 3.279 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 659 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 523 νέες λοιμώξεις.
Σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον το πακέτο μέτρων που δίνει ανάσα κανονικότητας στους εμβολιασμένους. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.
«Έχουμε ήδη μπει στον δύσκολο χειμώνα»
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε δηλώσεις της τόνισε ότι: «Nομίζω ότι θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα και στη Βόρεια Ελλάδα ήδη έχουμε μπει». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «δεν θα πάμε σε lockdown» και υπογράμμισε ότι το θέμα είναι να προστατέψουμε τον άλλο κάνοντας το εμβόλιο και τηρώντας τα μέτρα.
«Υπάρχει μια πόλωση γύρω από το εμβόλιο και είναι λυπηρό γιατί πραγματικά μπορούμε να σώσουμε ζωές», σημείωσε η κ. Γκάγκα, ανάμεσα σε άλλα.
Εφιαλτική πρόβλεψη
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν είναι η εξαίρεση, όσον αφορά τους ειδικούς. Αντίθετα, πυκνώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα λόγω της πανδημίας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα από την υπόλοιπη χώρα.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε στο MEGA: «Θα έχουμε μία συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και θα ξεκινήσουμε να την βλέπουμε πιθανότατα από τις 25 του μήνα και μετά (σ.σ. Οκτωβρίου), και εάν δεν κάνουμε τίποτα, κατά τις 17 Νοεμβρίου θα έχουμε 5000 κρούσματα».
Θεμιστοκλέους: Σύντομα η τρίτη δόση του εμβολίου και για τους κάτω των 50 ετών
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και επικαλούμενος τα σημαντικά ευρήματα της μελέτης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών στη χώρα μας, τα οποία ανακοίνωσε χθες ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως ο τρόπος να νικήσουμε την πανδημία είναι τα εμβόλια. «Ο κορωνοϊός είναι εδώ και δεν θα φύγει», είπε και συμπλήρωσε πως όσο περισσότεροι εμβολιαζόμαστε, τόσο συντομότερα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Διευκρίνισε πως είναι μικρή η διαφορά της Ελλάδας στα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19, σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξήγησε πως γίνεται συχνά σύγκριση με τις πρώτες χώρες, ενώ η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ κοντά σε αυτές. Ωστόσο, τόνισε πως «πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια».
Αναφορικά με την 3η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, προανήγγειλε πως σύντομα θα έρθει η σειρά και για τους κάτω των 50 ετών, καθώς αναμένεται η ανάλυση των δεδομένων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Καπραβέλος: Να γίνει χωρίς θεατές η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου
«Έχουμε χάσει το γέλιο εδώ και ενάμισι χρόνο. Δεν έχουμε τελειώσει δυστυχώς. Έρχονται νέα δεδομένα. Άλλαξε ο καιρός, έπεσε η θερμοκρασία, το ποσοστό των εμβολιασμών είναι χαμηλό, η ανοσία έχει εξασθενήσει και έχουμε έξαρση της πανδημίας που έχει γίνει αφόρητη στο σύστημα υγείας. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου στους 100 ασθενείς με Covid οι 30 είναι διασωληνωμένοι. Ποτέ δεν το είχαμε αυτό. Είναι πολύ πιο βαριά οι ασθενείς που έρχονται», δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος στην «Κοινωνία Ώρα Mega».
Ο κ. Καπραβέλος απέδωσε την αυξημένη διάδοση του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα στην κούραση που επικρατεί, τη μη συμμόρφωση και την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών. Ιδιαίτερα, υπάρχει αμφισβήτηση γιατί οι πολίτες δεν έχουν τον προσωπικό τους γιατρό στο πλάι. «Η επιδείνωση είναι ραγδαία, επειδή προσβάλει τον πνεύμονα», δήλωσε.
Σημαντικό ρόλο παίζει και παραπληροφόρηση καθώς ο κ. Καπραβέλος αποκάλυψε πως του έχουν πει ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει και πως έχει δεχτεί λεκτικές επιθέσεις. «Αυτή τη στιγμή είμαστε ανήσυχοι γιατί ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών κινδυνεύει. Το σύστημα υγείας μετά από 1,5 χρόνο δεν μπορεί να το στηρίξει», είπε.
Καπραβέλος: Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες
Σε άλλο σημείο ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν από πιθανούς συνωστισμούς στις παρελάσεις. «Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό. Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο. Θα πρέπει η παρέλαση να μη γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές.
Βράζουν όλοι οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Μη το υποτιμάτε. Ζήσαμε πέρυσι την έκρηξη κρουσμάτων στις γιορτές και είναι μεγάλο το ποσοστό ανεμβολίαστων στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σαν να λέμε ένα μεγάλο κορωνοπάρτι, που αν γίνει σε αυτές τις συνθήκες θα προκαλέσει έκρηξη», είπε.
«Σχεδόν αυτοκτονικό να γίνουν μεγάλες παρελάσεις με κόσμο»
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
Μάλιστα, ο ίδιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι: «Ό, τι αποτελεί συγχρωτισμό πρέπει να αποφευχθεί. Να γιορτάσουμε και τις θρησκευτικές και τις εθνικές γιορτές χωρίς συγχρωτισμό. Μεγάλες παρελάσεις με κόσμο, είναι σχεδόν αυτοκτονικό, ειδικότερα στη βόρεια Ελλάδα».
«Είναι προφανές ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα θέλαμε και ότι η πανδημία δεν τελείωσε, το μήνυμα είναι αυτό. Και είναι λυπηρό που το τελευταίο διάστημα έχουν δοθεί κάποια μηνύματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, παραδείγματος χάρη, όλα χωρίς όρια στην διασκέδαση, στην εστίαση και δεν είναι σωστό το μήνυμα αυτό. Η πανδημία δεν αστειεύεται και τώρα που έρχεται ο χειμώνας, όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξάνονται, αναμένεται λοιπόν σε συνδυασμό και με την γρίπη να δυσκολέψουν τα πράγματα περισσότερο», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Θωμαΐδης για κορωνοϊό: Η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και έχουν αυτή τη στιγμή χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Όπως είπε όμως «το επόμενο διάστημα και αυτές οι περιοχές θα μπουν μέσα».
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στην επικράτεια υπάρχουν περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο όπως είναι η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα. «Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ χαμηλή και εκεί είναι αναμενόμενη η αύξηση», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση αν θα παρατηρηθεί έξαρση το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Θωμαϊδης είπε επίσης ότι «είναι πιθανό σε περιοχές που δεν έχουμε εμβολιαστική κάλυψη να ζήσουμε έναν δύσκολο χειμώνα όπως ήταν πέρσι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος». Αναφερόμενος και στην εικόνα από τα λύματα ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτή την εβδομάδα ωστόσο υπάρχει μια μικρή αύξηση στην Αττική αλλά μη στατιστικά σημαντική.
Στην Αττική που υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη θα πάμε πιο ομαλά, συμπλήρωσε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας