Κρούσματα σήμερα 20/10: Στο “κόκκινο” η Βόρεια Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 20/10: Στο “κόκκινο” η Βόρεια Ελλάδα
Κρούσματα σήμερα 20/10: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 20/10 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ.  Την Τρίτη από τα συνολικά 3.739  νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 701  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 574 νέες λοιμώξεις. 

Σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον το πακέτο μέτρων που δίνει ανάσα κανονικότητας στους εμβολιασμένους. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.

Η αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων ανά ηλικιακή κατηγορία

Από τα πιο ενδιαφέροντα τμήματα της έρευνας που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι αυτό που εστιάζει στην αποδοτικότητα κάθε εμβολίου ξεχωριστά.

Σε ό,τι αφορά όλες τις ηλικίες προκύπτουν τα εξής ποσοστά προστασίας απέναντι στον θάνατο:

Πλήρως εμβολιασμένος με Moderna: 97%

Πλήρως εμβολιασμένος με Astrazeneca 95%

Πλήρως εμβολιασμένος με Pfizer: 90%

Πλήρως εμβολιασμένος με Johnson & Johnson: 72%

Ατελώς εμβολιασμένος (δεν αφορά το Johnson): 74%

Τα εμβόλια, ωστόσο, προστατεύουν τους πολίτες στην Ελλάδα όχι μόνο από τον θάνατο αλλά και από την εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν κατά 95% μειωμένο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ, ακόμη κι αν εμφανίσουν κολλήσουν και εμφανίσουν συμπτώματα του κοροναϊού.

Για τις ηλικίες άνω των 60 ετών η προστασία από εισαγωγή σε ΜΕΘ ανά εμβόλιο είναι:

Πλήρως εμβολιασμένος με Moderna: 98%

Πλήρως εμβολιασμένος με Astrazeneca 96%

Πλήρως εμβολιασμένος με Pfizer: 93%

Πλήρως εμβολιασμένος με Johnson & Johnson: 91%

Ατελώς εμβολιασμένος (δεν αφορά το Johnson): 77%

Για τους κάτω των 60 ετών, η προστασία των εμβολίων απέναντι στο ενδεχόμενο εισαγωγής σε ΜΕΘ και διασωλήνωσης είναι σχεδόν καθολική:

Πλήρως εμβολιασμένος με Moderna: 99%

Πλήρως εμβολιασμένος με Astrazeneca 98%

Πλήρως εμβολιασμένος με Pfizer: 97%

Πλήρως εμβολιασμένος με Johnson & Johnson: 90%

Ατελώς εμβολιασμένος (δεν αφορά το Johnson): 76%

Τα παραδείγματα από Ρουμανία και Ρωσία

Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε στοιχεία από χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έως σήμερα.

Δεδομένα από τη Ρουμανία, με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 34%, δείχνει ένα τεράστιο και καταστροφικότατο τέταρτο κύμα της νόσου το οποίο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες. Ξεπέρασαν τους 500 ανά ημέρα οι θάνατοι, χθες.

Στη Ρωσία, με ένα 34% του πληθυσμού εμβολιασμένο, είχαν πάνω από 1.000 θανάτους σε μια ημέρα, χθες.

«Αλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα» είπε ο καθηγητής, διαμηνύοντας πως «θα το δούμε κι εδώ στην πατρίδα μας, με την εποχικότητα».

«Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου» κατέληξε ο ίδιος. Κρούσματα σήμερα 04/10

Οι εκτιμήσεις ειδικών

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε ότι από τις 25 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει μία αυξητική πορεία, τονίζοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα επιφέρει και μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους.

Ένα ακόμα στοιχείο που εντείνει τις ανησυχίες είναι και ο παράγοντας της γρίπης.

«Η μετάλλαξη δέλτα αλλά και η δέλτα+ φαίνεται ακόμα πιο επιθετική και μαζί με τη γρίπη τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε πως «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑI, ο Αθανάσιος Τσακρής είπε: «Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Από τη στιγμή που δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα Σύστημα Υγείας με τις δεδομένες αδυναμίες, θα χρειαστούν μέτρα. Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα».

Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως «βγήκαμε και τελείωσαν όλα, αλλά γίνεται για να προστατεύσουμε τις ζωές μας, καθώς ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει ενδημικός», προειδοποιώντας πως χρειάζεται προσοχή ακόμα και από τους εμβολιασμένους.

Θωμαΐδης για κορωνοϊό: Η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και έχουν αυτή τη στιγμή χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Όπως είπε όμως «το επόμενο διάστημα και αυτές οι περιοχές θα μπουν μέσα».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στην επικράτεια υπάρχουν περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο όπως είναι η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα. «Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ χαμηλή και εκεί είναι αναμενόμενη η αύξηση», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση αν θα παρατηρηθεί έξαρση το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Θωμαϊδης είπε επίσης ότι «είναι πιθανό σε περιοχές που δεν έχουμε εμβολιαστική κάλυψη να ζήσουμε έναν δύσκολο χειμώνα όπως ήταν πέρσι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος». Αναφερόμενος και στην εικόνα από τα λύματα ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτή την εβδομάδα ωστόσο υπάρχει μια μικρή αύξηση στην Αττική αλλά μη στατιστικά σημαντική.

Στην Αττική που υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη θα πάμε πιο ομαλά, συμπλήρωσε.

Τι συμβαίνει με το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα

Μιλώντας για το λεγόμενο τείχος ανοσίας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έχει «χτιστεί» ή όχι στη χώρα μας ωστόσο είναι ορατός ο μεγάλος βαθμός επίδρασης του εμβολιασμού στην κοινωνία που είναι ανοιχτή.

«Αν έχει χτιστεί ή όχι το τείχος ανοσίας, δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα. Εξαρτάται από το αν μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία ή όχι. Και μέχρι στιγμής η πανδημία δείχνει να ελέγχεται και βλέπουμε και ένα πολύ μεγάλο βαθμό επίδρασης του εμβολιασμού στον έλεγχο της πανδημίας και η κοινωνία είναι όλη ανοιχτή. Χάρη στον εμβολιασμό συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπε επίσης ότι ακόμα και τώρα που παρατηρείται επιβράδυνση στο ρυθμό των εμβολιασμών, κλείνονται ραντεβού πρώτης δόσης και ο πληθυσμός αν και πιο αργά, εμβολιάζεται. «Από το μέσο ευρωπαϊκό όρο είμαστε 4% με 5% πίσω. Δεν έχουμε μεγάλη διαφορά», σημείωσε.

Στα όρια του το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα

Εντείνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας της διασποράς του κοροναϊού σε αρκετές περιοχές γύρω από την συμπρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, η έξαρση της πανδημίας «χτύπησε» το Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας, το οποίο αποτελείται από δύο Μονάδες, των Γιαννιτσών και της Έδεσσας.

Με απόφαση λοιπόν του υπουργείου Υγείας, στα Γιαννιτσά θα αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ με στόχο την καλύτερη υγειονομική διαχείριση των ασθενών Covid. Όπως ανακοινώθηκε λοιπόν στα Γιαννιτσά θα λειτουργούν 12 κλίνες. Οι δέκα για αποκλειστική χρήση ασθενών Covid και οι άλλες δύο για άλλα περιστατικά.

Όσον αφορά το τη νοσοκομειακή μονάδα της Έδεσσας, εκεί θα αναπτυχθούν τρεις κλίνες (ΜΑΦ) για την εξυπηρέτηση των τακτικών και έκτακτων περιστατικών που χρήζουν φροντίδα κατόπιν χειρουργικής αντιμετώπισης.

«Με 12 κλίνες ΜΕΘ και 3 κλίνες ΜΑΦ, είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν τίθεται θέμα αναστολής των λειτουργιών του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας αλλά, αντιθέτως, το Υπουργείο Υγείας, η 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και η Διοίκηση του Νοσοκομείου προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες, εξορθολογιστικές παρεμβάσεις με στόχο την ασφαλή και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες της Πέλλας και των όμορων περιοχών και με απόλυτο σεβασμό τόσο στις ανθρώπινες δυνάμεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, όσο και στους διατιθέμενους πόρους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπ.Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play