Βουλή: Η τρύπια στέγη του 2013 – ο σεισμός του 2019 και τα ρήγματα της
Οι πρόσφατες φθορές που προκάλεσε στη Βουλή η ισχυρή βροχόπτωση του «Μπάλλου» επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες διάφορων ειδικών για την συνολική στατικότητα του ιστορικού Μεγάρου, λόγω της παλαιότητάς του αλλά και των τροποποιήσεων που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Συγκεκριμένα ο καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» αλλά και στον «Αντ1» παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία υπάρχουν στη Βουλή δέκα ρηγματώσεις καθώς και μια ακόμα στην κύρια είσοδο πάνω από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη οι οποίες απαιτούν προσοχή.
Από την πλευρά της Βουλής ωστόσο ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας παρουσίασε πρόσφατες γνωμοδοτήσεις της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας που παρακολουθεί συνεχώς το κτίριο οι οποίες δείχνουν ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας ή συναγερμού για τη στατικότατα του κτιρίου και του γκαράζ της Βουλής. Το κτίριο είναι ασφαλές. Ούτε συναγερμός υπάρχει, ούτε κίνδυνος».
Παράλληλα, ο κ. Τασούλας ανέφερε πως η μελέτη του κ. Καρύδη έγινε προ 15ετίας ενώ τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ενίσχυσης της στατικότητας. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της στατικότητας του κοινοβουλίου απασχολεί την δημοσιότητα.
Το 2013 ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό αποτέλεσε την αιτία ώστε ο τότε πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης να ζητήσει μια οργανωμένη μελέτη των χωροταξικών και άλλων προβλημάτων της Βουλής και καταγραφής όλων των χώρων και των αναγκών.
Συγκεκριμένα κατά την επίβλεψη κλιμακίου της τεχνικής υπηρεσίας στην γυάλινη οροφή της Ολομέλειας, υποχώρησε ένα κομμάτι τζάμι με αποτέλεσμα μια εκ των υπαλλήλων να κινδυνεύσει να πέσει από μεγάλο ύψος στα έδρανα της Ολομέλειας που εκείνη την ώρα συνεδρίαζε.
Τότε λοιπόν ειδικά συνεργεία «χτένισαν» το κτίριο για να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις και παρεμβάσεις εκεί όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει άμεσο πρόβλημα.
Τελικά το μόνο που οι υπηρεσίες της Βουλής αποφάσισαν να προωθήσουν για επισκευή είναι η αντικατάσταση ολόκληρης της οροφής της αίθουσας της Ολομέλειας και ορισμένα άλλα «μπαλώματα» καθώς η παλαιότητα του κτιρίου δεν επέτρεπε ριζικότερες παρεμβάσεις.
Επίσης, στις 19/07/2019, πριν από περίπου δύο χρόνια, σεισμός μεγέθους 5,1 ρίχτερ με επίκεντρο την Αττική ταρακούνησε το καταπονημένο κτίριο της Βουλής προκαλώντας αρκετές φθορές. Ως σημαντικότερη κρίθηκε τότε η εμφάνιση ενός μεγάλου ρήγματος σε εσωτερικό τοίχο. Ωστόσο μετά από έλεγχο των τεχνικών υπηρεσιών διαπιστώθηκε πως η ρηγμάτωση ήταν επιφανειακή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας