Κρούσματα σήμερα 13/10: Μέσα στο χειμώνα το πέμπτο κύμα
Τα κρούσματα για σήμερα 13/10 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Τρίτη από τα συνολικά 3.065 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 602 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 439.
Σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον το πακέτο μέτρων που δίνει ανάσα κανονικότητας στους εμβολιασμένους. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.
Στην Ελλάδα το φάρμακο της Merck
Οπως ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία, τη Δευτέρα κατέθεσε αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να δώσει επείγουσα άδεια για το φάρμακο.
Μιλώντας λοιπόν, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ, η κ. Γκάγκα είπε πως «προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συνολική, για όλη την Ευρώπη δηλαδή, αγορά των φαρμάκων, θα δούμε κι αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων».
Θα έρθει στην Ελλάδα το φάρμακο της Merck; Πάντως, από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι «όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες. Φυσικά θα τα πάρουμε και φυσικά θα τα πληρώσουμε, αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο κάνει 15 ευρώ, και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου».
Επίσης, ανέφερε πως «τα φάρμακα ξεκινούν από πιθανώς 600 – 2.000 ευρώ, αυτά τα πληρώνουμε όλοι, θα τα δώσουμε φυσικά αλλά καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε».
Ερωτηθείσα για τη Βόρεια Ελλάδα, την επίσκεψή της στο «Ιπποκράτειο» και την κατάσταση στις ΜΕΘ, «οι πνευμονίες είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου, αν όχι η πρώτη, στους ανθρώπους άνω των 80. Τώρα που έχουμε πανδημία και κρούσματα, είναι εύκολο κανείς να κολλήσει».
Καπραβέλος: Ζητήσαμε την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών
«Μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας σημαίνει αύξηση των εμβολιασμών και επέκταση της υποχρεωτικότητας σε διάφορες κατηγορίες και δραστηριότητες», τόνισε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι». Όπως είπε ο «φόβος είναι αυτό που κρατά τους περισσότερους να μην εμβολιάζονται».
1.000.000 συνάνθρωποί μας πρέπει να εμβολιαστούν
Επιχειρηματολογώντας για το ανάγκη διεύρυνσης της υποχρέωσης του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού, ο κ. Καπραβέλος είπε: «Πρέπει περίπου 1.000.000 συνάνθρωποί μας να εμβολιαστούν γιατί ο χειμώνας θα είναι τραγικός. Η υποχρέωση δεν είναι αυτό που αισθάνεται κανείς όταν αφορά μια ιατρική οδηγία. Η υποχρέωση είναι απέναντι στον εαυτό του και την κοινωνία», ενώ όσον αφορά την στάση της Εκκλησίας απέναντι στους εμβολιασμούς την χαρακτήρισε πολύ θετική.
«Περάσαμε μία από τις δυσκολότερες εφημερίες του τέταρτου κύματος. Είμαστε στο 100% της κάλυψης των κλινών ΜΕΘ και 98% των απλών κλινών. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Η μόνη ελπίδα είναι ο έλεγχος της πανδημίας έξω από το νοσοκομείο. Μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας σημαίνει αύξηση των εμβολιασμών», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος σε άλλο σημείο.
Σύμφωνα με τα όσα είπε, «δεν πρέπει άκαιρα να τονίζουμε το τέλος της πανδημίας και την επάνοδο στην κανονικότητα».
Τζανάκης για κορωνοιό: 2.700 θάνατοι έως τα Χριστούγεννα
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι «από προσομοιώσεις που έχουμε κάνει στο δικό μας παρατηρητήριο πρέπει να φτάσουμε στο 70 με 75% επί του πληθυσμού». «Πρέπει να εμβολιαστούν 1 εκατ. άνθρωποι, είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά γίνεται» σημείωσε για το τείχος ανοσίας και τόνισε ότι «η χώρα έχει εμβολιαστικό οργανισμό που μπορεί να εμβολιάσει 120.000 ανθρώπους την ήμερα».
Αναφερόμενος σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είπε ότι «περίπου το 60% των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι κάτω από το μέσο όρο της Ελλάδας σε εμβολιασμό, κάτω από το 50% η Φθιώτιδα 49% τα Τρίκαλα στο 50,6%».
Πρότεινε η ΗΔΙΚΑ να βρει τους ανεμβολίαστους και να πάνε πόρτα – πόρτα τουλάχιστον στους ηλικιωμένους για να συζητήσουν μαζί τους, ενώ παράλληλα ζήτησε περαιτέρω δραστηριοποίηση της Εκκλησίας λήγω του κύρους και του ρόλου της.
Ο καθηγητής, ξεκαθάρισε ότι εφόσον κάποιοι δεν εμβολιάζονται θα επιλέξει ο ιός τον τρόπο που θα τους εμβολιάσει, ενώ ο εμβολιασμός για ορισμένους δεν θα χρειαστεί διότι θα χάσουν τη ζωή τους. «Υπάρχουν μοναστήρια χωρίς εμβολιασμούς και εναντίον των εμβολιασμών και μπαινοβγαίνει κόσμος» κατήγγειλε.
Αναφερόμενος στα θύματα της πανδημίας διευκρίνισε ότι είχαμε 23 νεκρούς κατά μέσο όρο σε αυτό το κύμα από 48 στο προηγούμενο κύμα λόγω των εμβολιασμών.
Πέμπτο κύμα πανδημίας μέσα στον χειμώνα
Μάλιστα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι σιγά σιγά όλοι θα κληθούμε να κάνουμε τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, καθώς μελέτες δείχνουν ότι έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση η προστασία μειώνεται.
«Η τρίτη δόση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας σε αυτό το πέμπτο επιδημικό κύμα, αν έχουμε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού για να έχουμε μικρότερες επιπτώσεις και μικρότερα προβλήματα», είπε ο καθηγητής.
Για τους εμβολιασμούς από κινητές μονάδες τη Βόρεια Ελλάδα ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια προκειμένου να ανατραπούν τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά. Εξήγησε ότι χώρες με υψηλά εμβολιαστικά επίπεδα παρότι κάποιες έχουν πολλά κρούσματα, οι επιπτώσεις από την εξέλιξη της πανδημίας βαίνουν μειούμενες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.
«Οι χώρες με υψηλά επίπεδα και ένα Σύστημα Υγείας που μπορεί να ανταποκριθεί, έχουν περάσει πια σε μια κανονικότητα σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι το ζητούμενο», τόνισε ο κ. Τσακρής.
Βασιλακόπουλος: Για κάποιο λόγο έχει γίνει αποδεκτό από την κοινωνία να έχουμε 30 με 40 θανάτους την ημέρα
Χαρακτήρισε μύθευμα ότι ο αριθμός των πολιτών που έχουν νοσήσει -περί τις 600.000, μπορεί να προσμετρηθεί στον αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών. Εξήγησε ότι εκείνος που νόσησε τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2020 έχει τώρα μια πολύ μικρή ανοσία, μια πολύ μικρή κάλυψη και πρέπει να εμβολιαστεί.
«Στην Ελλάδα επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε τα ευρήματα της επιστήμης και να ρισκάρουμε να φτάσουμε προς τα εκεί (το τείχος ανοσίας) με μεγάλο ποσοστό νόσησης και άρα μεγάλο αριθμό θανάτων», σημείωσε.
Ο κ. Βασιλακόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι για κάποιο λόγο έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία ότι κατά μέσο όρο έχουμε 2.000 διαγνωσμένα νέα κρούσματα και 30 με 40 θανάτους την ημέρα. «Δηλαδή, θεωρούμε ότι 40 νεκροί είναι οκ», τόνισε ο καθηγητής.
Το τέταρτο κύμα εξελίσσεται σε κύμα ανεμβολίαστων
Μέχρι τις γιορτές θα έχουμε 3.000 επιπλέον θανάτους, και θα πέσουμε σε λιγότερους μόνο αν ξεπεράσουμε το 65 με 70% εμβολιαστική κάλυψη, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ o Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.
Αν δεν πιάσουμε το 65% με 67% κάλυψη προβλέπουμε πάνω από 800 θανάτους κάθε μήνα τους επόμενους μήνες πρόσθεσε ο καθηγητής.
«Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν τους επόμενους μήνες, όσο περνάει η φυσική ανοσία μαζί με την μικρή τεχνητή ανοσία των εμβολιασμών ελπίζω αυτό θα κατασταλεί, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε αυτή την εκατόμβη αν δεν σπεύσουμε να εμβολιαστούμε».
«Θα ήμουν ευχαριστημένος αν είχαμε 65% και πάνω εμβολιαστική κάλυψη. Πολλές χώρες άνοιξαν μετά το 65% κάλυψη, και φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν επιδεινωθεί. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε δεν περιμένουμε μεγάλο αποτύπωμα, τηρουμένων των αναλογιών. Αν όμως το μέτρο καταστρατηγηθεί και δεν έχουμε προσεκτικούς ελέγχους, αναμιχθούν ανεμβολίαστοι με εμβολισμένους, θα έχουμε πρόβλημα».
Πάντως, όπως εξήγησε, ο μέσος όρος των θανάτων από τις 1 έως τις 20 Σεπτεμβρίου ήταν 38 θάνατοι ημερησίως, από 20 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 31 ημερησίως.
Ο Νίκος Τζανάκης διευκρίνισε ότι το τέταρτο κύμα εξελίσσεται σε κύμα ανεμβολίαστων. «Το 80% με 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, το 90% και πάνω των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι και πάνω από το 95 – 96% των νεκρών είναι ανεμβολίαστοι. Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι με μαγικό τρόπο τώρα θα είχαμε 1 με 5 θανάτους την ήμερα. Πάντως, διευκρίνισε ότι δε θα πάμε σε 4.000 και 5.000 κρούσματα ημερησίως θα πάμε μεταξύ 2.000 και 2.500 ενδεχομένως, θα έχουμε και πτώση, υπό την προϋπόθεση ότι τηρηθούν τα μέτρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας