Κρήτη: Τι αναφέρουν οι ειδικοί για το νέο ισχυρό σεισμό
Η Κρήτη συγκλονίστηκε πριν από λίγη ώρα από ένα νέο ισχυρό σεισμό, αυτή τη φορά της τάξης των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ας δούμε τι αναφέρουν οι ειδικοί σεισμολόγοι αναφορικά με τη νέα σεισμική δόνηση που ταρακούνησε το νησί.
Τα επόμενα 24ωρα θα γνωρίζουμε αν τα 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησαν στις 12:24 την Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου είναι ο κύριος σεισμός, δήλωσε ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.
«Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 23 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της πόλης της Ζάκρου. Είναι υποθαλάσσιος σεισμός, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του επονομαζόμενου ελληνικού τόξου, εκεί όπου είναι η ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας.
Και πέρυσι είχαμε έναν σεισμό περίπου 6 Ρίχτερ στην περιοχή. Εξετάζουμε το φαινόμενο. Ενδεχομένως πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά αυτό θα το ξέρουμε τα επόμενα 24ωρα» λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.
Λέκκας: Καμία σχέση ο σημερινός σεισμός ανατολικά της Ζάκρου με αυτόν του Αρκαλοχωρίου
Ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.
Φίλιππος Βαλιανάτος: «Πρόκειται για γνωστή σεισμογόνο περιοχή που δίνει ανάλογα μεγέθη»
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Έδρας UNESCO για τη Φυσική του Εσωτερικού της Γης και τη Μείωση των Γεωκαταστροφών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης), Φίλιππος Βαλλιανάτος ανέφερε σχετικά με τον σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ:
«Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός δεν έχει καμία σχέση με το Αρκαλοχώρι και απλά θα περιμένουμε τις επόμενες ώρες να δούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή σεισμογόνος περιοχή που δίνει ανάλογα μεγέθη». Όσον αφορά την εκδήλωση τσουνάμι ο κ. Βαλλιανάτος επισήμανε «Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω για τσουνάμι».
Άκης Τσελέντης: Περιμένουμε μετασεισμούς
Καθησυχαστικός ως προς το νέο σεισμό που «ταρακούνησε» όλη την Κρήτη εμφανίστηκε ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.
«Αυτός ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση και καμία σύνδεση με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι», τόνισε, μιλώντας στο cretapost, ο Άκης Τσελέντης ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως «πρόκειται για τον κύριο σεισμό ωστόσο περιμένουμε κάποιους μετασεισμούς».
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Το θετικό είναι ότι η εστία είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές
«Ο σεισμός είναι 6,3 προκαταρκτικό μέγεθος από το αστεροσκοπείο Αθηνών. Είναι επιφανειακός με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή, νότια της Ιεράπετρας. Δεν έχει σχέση με το Αρκαλοχώρι είναι μια νέα εντελώς ξεχωριστή εστία. Ο σεισμός ήταν έντονα αισθητός σε όλη την περιοχή του Λασιθίου δηλαδή Ιεράπετρα, Σητεία. Τέλος, για αυτό το μέγεθος αναμένονται μετασεισμοί. Ευτυχώς όμως η εστία είναι μέσα στη θάλασσα μακριά από κατοικημένες περιοχές», δήλωσε για τη δόνηση ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Καρακώστας: «Υπάρχει μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης»
Τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12:24 το μεσημέρι σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης παρακολουθούν οι σεισμολόγοι του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού.
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».
Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο, ακολουθούν αρκετοί μετασεισμοί στον ίδιο χώρο, με τον μεγαλύτερο έως αυτή τη στιγμή να καταγράφεται στα 4,4 Ρίχτερ.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθητές στους κατοίκους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας