Κορωνοϊός: Παρελάσεις με μάσκες και μόνο για εμβολιασμένους

Κορωνοϊός: Παρελάσεις με μάσκες και μόνο για εμβολιασμένους
Κορωνοϊός: Αλλαγή σκηνικού στην κυβέρνηση που ετοιμάζεται να διοργανώσει φέτος τις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αλλά με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς.

Η κυβέρνηση λαμβάνει το αρνητικό κλίμα που έχει στους κόλπους της από βουλευτές και στελέχη της, αλλά και από τους πολίτες, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Για αυτό και φέρεται πως αλλάζει στάση σχετικά με τις επικείμενες παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρά τα αυξημένα κρούσματα και τα μη ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμού, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με την διεξαγωγή των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πως ότι αποφασιστεί για τις στρατιωτικές παρελάσεις θα αφορά και τις μαθητικές.

Ο σχεδιασμός, εκτός απροόπτου πάντα, περιλαμβάνει συνδυασμό μέτρων, όπως κοινό με μάσκες, αποστάσεις και γενικότερα περιοριστικά μέτρα.

Ειδικότερα, το πλαίσιο διεξαγωγής της παρέλασης θα περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας στους πολίτες που θα την παρακολουθήσουν, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στη λίστα των προσκεκλημένων θα βρίσκεται μόνο η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και μάλιστα χωρίς συνοδούς.

Επίσης συζητείται έντονα το σενάριο να λάβουν μέρος στη στρατιωτική παρέλαση μόνον εμβολιασμένοι.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν τις παρελάσεις, έχουμε μπροστά μας 25 ημέρες, θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα δεδομένα. Υπάρχει πάντα η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνεται. Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις», σημείωσε μιλώντας στο MEGA.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα ετοιμάζεται να πει «ναι στις παρελάσεις, ακόμα και στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς να αγνοεί τους ανησυχητικούς οιωνούς σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη συμπρωτεύουσα και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, επιδιώκει με κάθε τρόπο να σηματοδοτήσει την έναρξη μίας νέας περιόδου, χωρίς γενικευμένα lockdown, όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, γίνονται αποδέκτες ενός κλίματος δυσαρέσκειας των εμβολιασμένων πολιτών αλλά και των επαγγελματιών, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι «χρεώνονται τις συνέπειες του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analyss για το Βήμα της Κυριακής, έχουν αυξηθεί οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση – φτάνουν στο 54% έναντι 39% των θετικών – ενώ μειώνεται η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού από το 47% από το 52%.

Παρελάσεις με αυστηρά μέτρα;

Την ίδια ώρα αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ληφθούν οι αποφάσεις για την διεξαγωγή ή μη των παρελάσεων.

Ακόμη και στην «κόκκινη» Θεσσαλονίκη, αν τα κρούσματα μειωθούν, υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να γίνει η παρέλαση με αυστηρά όμως μέτρα.

Μάσκες στο κοινό και αποστάσεις, αλλά και περιορισμένες προσκλήσεις στους επίσημους καλεσμένους στην εξέδρα.

Στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση στις στρατιωτικές παρελάσεις να λάβουν μέρος μόνον εμβολιασμένοι. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τα μέσα του μήνα και σίγουρα ως τις 20 του Οκτώβρη.

Όχι σε νέα lockdown

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει η χώρα σε lockdown και ότι οι τοπικές εξάρσεις της πανδημίας θα αντιμετωπίζονται με έναν διπλό σχεδιασμό:

  • Αυστηρότερη τήρηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων με έμφαση στους χώρους εστίασης.
  • Αύξηση εμβολιασμών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο σκέλος του εμβολιασμού είναι οι 600.000 μη εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία. Και εκεί θα δοθεί το επόμενο διάστημα το μεγαλύτερο βάρος, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των εμβολιασμών.

Κεραμέως: Η λύση για τις παρελάσεις θα αφορά και τις στρατιωτικές και τις μαθητικές

Σε ότι αφορά τις παρελάσεις σχολίασε ότι η όποια λύση πιθανότατα θα αφορά και τις στρατιωτικές και τις μαθητικές. «Θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και εν συνεχεία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ναι στις παρελάσεις με προστασία της δημόσιας υγείας» σημείωσε.

Για την αξιολόγηση ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμοστεί, καθώς είναι ένα εργαλείο για να γίνει η εκπαίδευση καλύτερη, αλλά και ένας ψηφισμένος νόμος του κράτους.  Κάλεσε τους συνδικαλιστές να προβαίνουν σε ουσιαστικές προτάσεις αντί να αντιμάχονται την αξιολόγηση.

Η θέση των ειδικών για τις παρελάσεις

Από τη δική τους πλευρά οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τη διεξαγωγή παρελάσεων και εορταστικών εκδηλώσεων λόγω της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα. Ήδη στο επίκεντρο της προσοχής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας συνεχίζει να είναι ανησυχητική.

«Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν δύο -τρία μέτρα ακόμη που θα έχουν ανασχετικό ρόλο στη συνάθροιση όπως οι παρελάσεις», δήλωσε προ ημερών ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, Αχιλλέας Γκίκας.

«Είμαστε μπροστά σε περίοδο με παρελάσεις. Απέχουμε 3,5 εβδομάδες από τις παρελάσεις, ξέρετε ότι το επιδημιολογικό πεδίο αυξάνει ραγδαία. Είναι όμως ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων», τόνισε ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις, ιδίως στην Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται το τριήμερο εκδηλώσεων, λόγω και της εορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης τόνισε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε πριν μερικές ημέρες και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις, εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο.

Εντελώς διαφορετική ωστόσο είναι η προσέγγιση που προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. «Η παρέλαση νομίζω ότι πρέπει να γίνει με λίγα παιδιά, με μάσκα και αποστάσεις. Και το να μη γίνει είναι πιθανή λύση.

Έχουν ακυρωθεί τρεις παρελάσεις

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ακυρωθεί οι τρεις μεγάλες παρελάσεις, με εξαίρεση αυτήν της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα την περασμένη Ανοιξη, η οποία έγινε με ιδιαίτερες τιμές λόγω της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με καλεσμένους ξένους ηγέτες από το εξωτερικό, αλλά χωρίς την παρουσία κόσμου. Οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου 2020 όπως και οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου 2020 είχαν ακυρωθεί.

«Ο στόχος είναι να κάνουμε παρελάσεις. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα τοποθετούμαστε ανάλογα με το πώς αυτά διαμορφώνονται, κυρίως όταν πλησιάζει ο καιρός», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, μάλιστα, ο κ. Οικονόμου είχε φέρει το παράδειγμα των γιορτών του καλοκαιριού λέγοντας ότι «μέσα στο καλοκαίρι είχαμε γιορτές που έγιναν με ένα πλαίσιο μέτρων. Σε σχέση με πέρυσι να μην ξεχνάμε ότι έχουμε πολύ κόσμος εμβολιασμένο. Θέλουμε να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο τα ποσοστά εμβολιασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play