Αρκάς: Το σκίτσο με το οποίο υποδέχθηκε το νέο μήνα
Ο Αρκάς μας εύχεται καλό μήνα, καθώς μπήκαμε στον Οκτώβριο. Ο σκιτσογράφος έχει σχεδιάσει τον μήνα Οκτώβριο να μας λέει ο ίδιος «καλό μήνα», ενώ δίπλα του βλέπουμε μια πορτοκαλιά σε πολύ όμορφα χρώματα.
Αρκάς: Δείτε το σκίτσο
Γιατί, όμως, ο Αρκάς διάλεξε μια πορτοκαλιά για τη νέα δημιουργία του; Για να καταλάβουμε την έμπνευση του σκιτσογράφου χρειάζεται να μάθουμε ή να θυμηθούμε κάποια πράγματα για αυτό το δέντρο.
Η πορτοκαλιά ανθίζει μία φορά τον χρόνο και η ανθοφορία της κρατάει 5-7 εβδομάδες. Ο καρπός της πορτοκαλιάς είναι το πορτοκάλι ή αλλιώς εσπερίδιο. Το δέντρο ευδοκιμεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, όμως προτιμά τα αμμοπηλώδη εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με εμβολιασμό, συνήθως δέντρων που αναπτύσσονται από σπορά καλής ποιότητας πορτοκαλιών. Χρησιμοποιούνται επίσης δέντρα νεραντζιάς και μανταρινιάς.
Οι πορτοκαλιές δίνουν καλή καρποφορία για 80 περίπου χρόνια, ενώ υπάρχουν και δέντρα που καρποφορούν και μετά από 100 ή περισσότερα χρόνια. Οι πρώιμες ποικιλίες ωριμάζουν τους καρπούς τους από τον Οκτώβριο, ενώ οι όψιμες τους καλοκαιρινούς μήνες. Τώρα ξέρουμε γιατί ο Αρκάς διάλεξε την πορτοκαλιά για το πρώτο οκτωβριανό σκίτσο του.
Αρκάς: Λίγα λόγια για αυτόν
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δημοσιεύοντας τη σειρά «Ο Κόκκορας» στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο «Παρά Πέντε» και στο «Μικρό Παρά Πέντε». Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο.
Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα. Όσο για το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα, μας είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ως ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (από όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας