Κρούσματα σήμερα 08/09: Σε έξαρση οι δείκτες της πανδημίας
Τα κρούσματα για σήμερα 08/09 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Τρίτη τα συνολικά νέα κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν στα 2.807 , εκ των οποίων 635 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 336 νέα κρούσματα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενώ συζητείται η επέκταση και σε άλλους τομείς. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.
Εξαδάκτυλος: Το κράτος θα πληρώνει τους παιδιάτρους για τον εμβολιασμό παιδιών
«Ο παιδίατρος είναι ο άνθρωπος που έκανε όλα τα εμβόλια στα παιδιά, που τον εμπιστευόμαστε», δήλωσε σχετικά με τη χθεσινή απόφαση, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών από τους παιδιάτρους ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε πως το οικονομικό βάρος για το εμβόλιο των παιδιών δεν βαραίνει τους γονείς, οι παιδίατροι, ωστόσο, θα αμείβονται.
Ειδικότερα για τις περιπτώσεις στις οποίες κάποιος αδυνατεί να πάει στο ιατρείο και είναι αναγκαστικός ο εμβολιασμός του στο σπίτι, ο γιατρός θα αμείβεται με 50 ευρώ από το κράτος.
Εξηγώντας το διαδικαστικό κομμάτι, ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι, οι γονείς καλούν τον παιδίατρο για ραντεβού, όπως πάντα κάνουν και το εμβόλιο θα γίνεται στο ιατρείο. Το κόστος των 20 ευρώ ανά εμβολιασμό βαραίνει το κράτος και όχι τους γονείς. Σχετικά με την αποθήκευση του εμβολίου, είπε πως το εμβόλιο της Pfizer διατηρείται σε βαθιά κατάψυξη για έξι μήνες, σε ξερό πάγο για 15 μέρες και σε απλό ψυγείο για πέντε μέρες.
Τζανάκης: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και σε στρατό, εκκλησία, εκπαιδευτικούς
«Είναι δυνατόν το στράτευμα να το αφήσουμε να νοσήσει σε ποσοστό 20 με 30% με τους κινδύνους που έχουμε σήμερα; Και οι εκπαιδευτικοί είναι στενός κρατικός παράγοντας. Συμπεριλαμβάνω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο πράσινο διαβατήριο τους παπάδες… Είναι δυνατόν ένας ιερωμένος, ο οποίος ψάλλει ο οποίος συγχρωτίζεται με έναν ευάλωτο πληθυσμό στις εκκλησίες να μην του ζητούμε πράσινο διαβατήριο;» διερωτήθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Κατά τη γνώμη μου οι κατά τόπους μητροπόλεις πρέπει να εγείρουν θέμα εμβολιασμού των παπάδων και πράσινου διαβατηρίου» υπογράμμισε. «Η υποχρεωτικότητα είναι εργαλείο δημόσιας υγείας. Ούτε πολιτική αντιπαράθεση σηκώνει, ούτε συνδικαλιστική αντιπαράθεση σηκώνει. Η υλοποίηση ανήκει στην κυβέρνηση» τόνισε.
«Η εκκλησία δεν παίζει το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει»
Αναφερόμενος στον ρόλο της Εκκλησίας επισήμανε ότι δεν πρέπει να μείνει στις εγκυκλίους. «Οι εγκύκλιοι δε θα πείσουν τον κόσμο. Η εκκλησία πρέπει να κάνει ό,τι έκανε χθες ο παπά Ανδρέας (εμβολιασμοί στην εκκλησία στις Αχαρνές). Και φοβάμαι ότι η εκκλησία δεν παίζει το ρόλο που (θα έπρεπε να) παίζει, για να μην πω ότι ορισμένοι παίζουν από πίσω άλλο ρόλο… Γνωρίζουμε οι γιατροί ότι σε μοναστήρια και σε πάρα πολλούς άλλους χώρους οπού πάνε άνθρωποι και έχουν πνευματικούς κλπ ξέρουμε οι γιατροί, οι πάντες το ρόλο που παίζουν, είναι απλό το πράγμα για να το πω ευθέως», δήλωσε.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν ιερείς που αποτρέπουν ακόμα πιστούς να εμβολιαστούν απάντησε «και δια του παραδείγματός τους αλλά πιστεύω και κατ’ ιδίαν… Πιθανότατα είναι λίγοι, αλλά κάνουν μεγάλη ζημιά».
«Η εκκλησία δεν έχει παίξει το ζωντανό ρόλο που είναι ο δρόμος που έδειξε ο παπά Ανδρέας. Χθες ο παπά Ανδρέας μάζεψε 70 άτομα και εμβολιάστηκαν. Πήγαμε σε σπίτια ανήμπορων ανθρώπων με την βοήθεια της υπηρεσίας Βοήθεια στο Σπίτι και καταφέραμε με το συνεργείο και ανοσοποιήσαμε κατάκοιτους με προβλήματα. Εφόσον οι ταγοί της εκκλησίας κατά τόπους παροτρύνουν ιερείς και δεν τους φέρνουν εμπόδια ναι μπορούν να ακολουθήσουν κι άλλοι μπορούμε να δούμε κι άλλους ιερείς να κάνουν εκκλησίες εμβολιαστικά κέντρα», είπε ο κ. Τζανάκης.
Σαρηγιάννης: Πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως στα τέλη Σεπτεμβρίου
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε λόγο για μια πτωτική πορεία που παρουσιάζουν τα κρούσματα και όπως τόνισε, αυτό είναι θετικό.
Ωστόσο, όπως εκτιμά, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουμε τα 5.000 κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως, με βάση τα ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα και μοντέλα. «Οι δείκτες των ασθενών στις ΜΕΘ και των νεκρών θα διαγράψουν μια ανοδική πορεία. Στα μέσα-τέλη του Οκτώβρη θα δούμε αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Από την άλλη, ο κ. Μανωλόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το άνοιγμα των σχολείων και την απειλή της μετάλλαξης Δ: «Θα είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα με τη διασπορά του ιού στα σχολεία λόγω της μετάλλαξης Δέλτα», ανέφερε. Τέλος, όπως τόνισε ο καθηγητής, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κολλήσουν πολλοί ανεμβολίαστοι, ακόμα και κάποιοι από τους εμβολιασμένους, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να θεωρείται ρουτίνα ο καθημερινός θάνατος 40 συνανθρώπων μας.
Η εκτίμηση Βατόπουλου για το πώς θα είναι τα επόμενα χρόνια με τον Covid
«Η επιδημία είναι εδώ, θα υπάρχει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε αρχικά ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».
Οπως εξήγησε, αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς το χρονικό διάστημα το οποίο θα διαρκέσει, σημείωσε πως «για μερικά χρόνια θα έχουμε τον φόβο, θα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την ανάγκη ατομικής προστασίας όταν είμαστε σε χώρους που υπάρχει πολύς κόσμος, δηλαδή συναυλίες, γήπεδα, μεγάλες συγκεντρώσεις, ταξίδια. Θα πρέπει να τα κάνουμε με προσοχή».
«Ο ιός μεταλλάσσεται εύκολα και έχουμε άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα»
Ο εμβολιασμός, τα rapid tests και τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα «όπλα» κατά του κορωνοϊού, επαναλαμβάνοντας πως «είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσα χρόνια έχουμε ακόμα μπροστά μας. Οπως είχα πει πρόπερσι, θα πάρει δύο με τρία χρόνια».
Οσο αφορά στις μεταλλάξεις, είπε πως «ο ιός μεταλλάσσεται εύκολα. Εχουμε άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα», σχολιάζοντας πως μπορεί να υπάρχουν μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο, «σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό», αν και ακόμα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
«Θα υπάρξει ισορροπία αλλά δεν ξέρουμε πότε»
«Θα υπάρξει κάποιο σημείο ισορροπίας. Στη χειρότερη περίπτωση θα έχουμε ακόμα μια γρίπη για την οποία θα παίρνουμε προφυλάξεις και στην καλύτερη θα έχουμε ένα κρυολόγημα. Αλλά το πότε θα συμβεί αυτό, δεν το ξέρουμε», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε πως «δεν μπορούν να είναι κλειστά για τρίτη χρονιά. Το στοίχημα είναι να βρεθεί ο τρόπος να παραμείνουν ανοιχτά. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα».
Τέλος, για το τείχος ανοσίας, σχολίασε πως «δεν θέλω να χρησιμοποιώ όρους ότι πετύχαμε ή αποτύχαμε. Από την αρχή είχαμε πει ότι για να σταματήσει η μετάδοση, πρέπει να υπάρχει ανοσία ώστε να υπάρχει προφύλαξη».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας