Μετάλλαξη Μ: Αποτελεί απειλή για το τείχος ανοσίας
Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, το οποίο θα φέρει νέα έξαρση κρουσμάτων, οι λοιμώξεις βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ η μετάλλαξη Μ έχει φτάσει πλέον στην Ελλάδα. Τα συνολικά νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 2.729 , εκ των οποίων 586 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 330 νέα κρούσματα. Σταθερά στο «κόκκινο» για πολλοστή μέρα στη σειρά βρίσκεται η Κρήτη, με το Ηράκλειο να «δίνει»86 κρούσματα, τα Χανιά 37 και το Ρέθυμνο 24.
Πιο συγκεκριμένα, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλέον στη χώρα, ενώ η Μετάλλαξη Μ είναι ακόμα πιο μεταδοτική. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος, που έχει συμβάλει στην αύξηση κρουσμάτων και κυρίως έχει κάνει πιο απαιτητική τη διαδικασία κτισίματος του τείχους ανοσίας. Πλέον, για να κτιστεί το τείχος ανοσίας απαιτούνται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, με τον στόχο για εμβολιασμό 85% των ενηλίκων της χώρας ως το φθινόπωρο να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος.
Μαγιορκίνης: Η μετάλλαξη καταγράφηκε πρώτη φορά 1η Ιουλίου
Από την πλευρά του, o επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε, με ανάρτησή του στο Facebook, ότι η μετάλλαξη Mu καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου σε αναφορές του ΕΟΔΥ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού «παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική». «Η πρώτη αναφορά στελέχους Β.1.621, που πλέον είναι γνωστό ως M στην Ελλάδα, είναι στις αναφορές του ΕΟΔΥ από 1/7/2021 και απομονώθηκε εντός της χρονικής περιόδου 31/3-21/6.
Στη χθεσινή αναφορά του ΕΟΔΥ δεν υπήρχαν νέα δείγματα με το στέλεχος Μ, απλά τα στελέχη που ήταν σημασμένα ως B.1.621 ταξινομήθηκαν ως Μ, καθότι η ονοματοδοσία έγινε την τελευταία εβδομάδα. Το στέλεχος λοιπόν παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική».
Οι πρώτες ενδείξεις της μετάλλαξης M
Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 32 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 33-34.
Από τα 3.016 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.853 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 43,44% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,48% στο Delta, 15,78% στο Alpha, 6,67% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.
Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 280 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 149 στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 4 στο Mu, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623.
Οι απόψεις των Ελλήνων ειδικών για την Μετάλλαξη Μ
«Τη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε φοβηθεί οι πάντες, οι γιατροί. Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη, ακόμα δεν την ξέρουμε. Δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο. Είναι επικίνδυνη από ό,τι φαίνεται. Είναι έξι τα περιστατικά που έχουμε στη χώρα, ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση. Δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα, όμως», ανέφερε σήμερα η Ματίνα Παγώνη και τόνισε ότι σε κλειστό χώρο με πολύ κόσμο χρειάζεται χρήση της μάσκας.
Ο Χαράλαμπος Γώγος, πάλι, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μu» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δέλτα.
Ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Θα είχαμε γλιτώσει τη μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», σημείωσε ο καθηγητής. Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μu σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.
Πιο καθησυχαστικός ο καθηγητής Βασιλακόπουλος, ο οποίος δήλωσε σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Mu, ότι «τα αρχικά δεδομένα κατατάσσουν αυτό το στέλεχος στα στελέχη ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι πρέπει να το μελετήσουμε, αλλά όχι ακόμη στα στελέχη ανησυχίας. Οι λίγες εργασίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι μάλλον δημιουργεί λιγότερο πρόβλημα στα εμβόλιά μας απ’ ό,τι δημιουργεί το στέλεχος Δέλτα».
Συνεχίζοντας, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε: «Είναι κάπου ανάμεσα στο προηγούμενο στέλεχος, το βρετανικό, το Άλφα, και το Δέλτα, και η πρόβλεψη του επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Άντονι Φάουτσι, είναι ότι μάλλον δεν θα επικρατήσει και δεν θα προβληματίσει ιδιαίτερα, όμως πρέπει να το παρακολουθήσουμε, ενώ το εμβόλιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας