Eurostat: Οι νέοι στην Ελλάδα αργούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη. Το θέμα μπορεί να αναπαραχθεί σε άλλα ηλεκτρονικά και μη μέσα μόνο υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης σαφούς αναφοράς του pagenews.gr ως πηγής της συγκεκριμένης είδησης.
Eurostat: Οι νέοι στην Ελλάδα αργούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους
Eurostat: Τι αναφέρει νέα έρευνα.

Το 2020, σε ολόκληρη την ΕΕ, οι νέοι εγκατέλειψαν το πατρικό τους σπίτι κατά μέσο όρο σε ηλικία 26,4 ετών. Ωστόσο, αυτός ο μέσος όρος ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2020, οι Έλληνες αφήνουν το σπίτι των γονιών τους, κατά μέσο όρο, σε ηλικία 29,4 ετών, έναντι 26,4 ετών στην ΕΕ.

Eurostat: Σε ποιες χώρες καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ηλικίες

Οι μεγαλύτερες μέσες ηλικίες, όλες στα 30 έτη και άνω, καταγράφηκαν στην Κροατία (32,4), τη Σλοβακία (30,9), τη Μάλτα και την Ιταλία (30,2) και την Πορτογαλία (30,0 έτη). Αντίθετα, η Δανία με 21,2 έτη, το Λουξεμβούργο (19,8) και η Σουηδία , πρωτοπόρος με 17,5 έτη κατέγραψαν τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας, όλοι κάτω των 22 ετών. Στις περισσότερες βόρειες και δυτικές χώρες, οι νέοι εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους κατά μέσο όρο στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας των 20 τους χρόνων. Το σκηνικό αλλάζει για τους πολίτες του νότου και της ανατολικής Ευρώπης όπου η μέση ηλικία κυμαίνεται από τα τέλη των 20 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας των 30 ετών.

Eurostat

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Eurostat, κατά μέσο όρο, οι άνδρες εγκαταλείπου το πατρικό σε ηλικία 27,4 ετών και οι γυναίκες στα 25,4 έτη. Αυτή η τάση παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, δηλαδή οι νέες γυναίκες να φεύγουν κατά μέσο όρο νωρίτερα από τους νέους άνδρες. Μόνη μικρή εξαίρεση ήταν η Σουηδία όπου οι γυναίκες φεύγουν κατά μέσο όρο 0,1 χρόνια μετά τους νεαρούς άνδρες. Τα μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ των φύλων εντοπίστηκαν στη Ρουμανία, όπου τα νεαρά αγόρια φαίνεται πως φεύγουν στα 30 χρόνια ενώ τα κορίτσια στα 25,5 χρόνια. Ακολουθεί η Βουλγαρία με το χάσμα μεταξύ των φύλων να διαμορφώνεται στα 4,2 χρόνια, όπου οι άνδρες φεύγουν στα 32 τους χρόνια και οι γυναίκες στα 27,8 αντίστοιχα.

Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται ότι στις περισσότερες βόρειες και δυτικές χώρες, οι νέοι εγκατέλειψαν το σπίτι των γονιών τους, κατά μέσο όρο, στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του ’20, ενώ στις νότιες και ανατολικές χώρες η μέση ηλικία ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’20 ή στις αρχές της δεκαετίας του ’30.

Στην Κροατία, τόσο οι νέοι όσο και οι νέες αποχωρούν αρκετά μεγάλοι από το πατρικό, στην ηλικία των 34ων και 30,9 ετών, αντίστοιχα, αντιπροσωπεύοντας το τρίτο μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων. Η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία κατέγραψαν το μικρότερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων με διαφορά 0,1, 0,4 και 0,5 ετών αντίστοιχα μεταξύ των νεαρών ανδρών και των γυναικών που εγκαταλείπουν το πατρικό σπίτι.

Τέλος, το ηλικιακό χάσμα μεταξύ των φύλων ήταν πιο έντονο σε χώρες όπου οι νέοι εγκατέλειψαν το σπίτι των γονέων αργότερα και λιγότερο έντονοι σε χώρες όπου οι νέοι και οι νέες τείνουν να φεύγουν σε μικρότερες ηλικίες από την εστία των γονιών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play