Κρούσματα σήμερα 01/08: Οι ειδικοί επιμένουν στον εμβολιασμό πριν τις διακοπές
Τα κρούσματα για σήμερα Κυριακή 01/08 πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα χθες Σάββατο ανήλθαν συνολικά σε 2.760 με 948 εξ’ αυτών στην Αττική. Αναλυτικά οι δηλώσεις ειδικών, κυβερνητικά μέτρα και μελέτες.
Γώγος: Κανονικά θα έπρεπε οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test για να ψωνίσουν
Την άποψη πως οι ανεμβολίαστοι κανονικά θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί με rapid test, πριν ψωνίσουν από καταστήματα ή σούπερ μάρκετ, εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ωστόσο την πολυπλοκότητα που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη.
Ο ίδιος τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, την ανάγκη να προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού και να πειστούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το πώς πρέπει να ψωνίζουν οι ανεμβολίαστοι ανέφερε ότι κανονικά θα έπρεπε να μπουν σε μια διαδικασία ελέγχου:
«Αν δεν εμβολιαστούμε δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ ή δεξιά και αριστερά. Θα πρέπει λοιπόν να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Αν αυτό θα γίνει πριν μπούμε στο κατάστημα ή αν θα γίνει δύο φορές την εβδομάδα να κάνει κάποιος (rapid) τεστ για να μπορεί να έχει μια σχετική ασφάλεια ότι δεν μεταδίδει και ότι δεν είναι θετικός, θα μπούμε και σε αυτό, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, το καταλαβαίνετε και καλό είναι να το αποφύγουμε».
Ο καθηγητής, εξήγησε την πολυπλοκότητα που δημιουργείται από την κατάσταση με το 60% των πολιτών εμβολιασμένο και τους υπολοίπους «να τρέχουν να κάνουν τεστ πριν μπουν σε κλειστά καταστήματα» καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί και προβληματικό για την καθημερινότητα.
«Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς ένα rapid test για να πάει να ψωνίσει – γιατί έτσι πρέπει να κάνει, γιατί μέσα στο μαγαζί δεν μπορεί να μπει κανείς και να είναι θετικός με τη Δέλτα και να μεταδίδει δεξιά και αριστερά ακόμη και στους εμβολιασμένους», πρόσθεσε ο καθηγητής, τονίζοντας: «Είναι πολύ απλό να εμβολιαστούμε και να τελειώνουμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο ιδανικά πριν αρχίσουν να λειτουργούν μεγάλες δραστηριότητες το φθινόπωρο θα πρέπει το ποσοστό των εμβολιασμένων να έχει φτάσει στο 60% με 70%.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι για να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού χρειάζεται:
- Να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς
- Να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας (πχ στην διασκέδαση) στα δεδομένα της πανδημίας και
- Να κάνουμε χρήση μάσκας σε κάθε περίπτωση που είμαστε σε στενή επαφή με κάποιον άλλο, ακόμα και αν είμαστε σε εξωτερικό χώρο ή αν έχουμε κάνει το εμβόλιο
Κρούσματα σήμερα 01/08: Παγώνη: Εμβολιαστείτε, έρχεται δύσκολος χειμώνας
Για έναν δύσκολο χειμώνα προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, εάν οι πολίτες δεν εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές.
Η κυρία Παγώνη τόνισε εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιασμό άνω του 80% του πληθυσμού λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα, έρχεται ένα «μεγάλο φθινόπωρο» και ένας «δύσκολος χειμώνας».
Παγώνη: Έρχεται ένα «μεγάλο φθινόπωρο» και ένας «δύσκολος χειμώνας»
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κυρία Παγώνη υποστήριξε ότι εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιασμό άνω του 80% του πληθυσμού λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα, έρχεται ένα «μεγάλο φθινόπωρο» και ένας «δύσκολος χειμώνας».
Η κυρία Παγώνη τόνισε ότι το 8% με 10% των ανεμβολίαστων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν, ωστόσο οι υπόλοιποι είναι είναι άνθρωποι προβληματισμένοι και φοβισμένοι από τη συζήτηση για τις παρενέργειες.
«Φταίμε κι εμείς λίγο» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξηγώντας ότι η συζήτηση το προηγούμενο διάστημα είχε εστιάσει περισσότερο στις επιπλοκές από ένα εμβόλιο παρά στις επιπλοκές της ίδιας της νόσου στα διάφορα όργανα.
Η πλειοψηφία των εμβολιασμένων νοσούν με απλά συμπτώματα «όμως το να νοσήσεις δεν είναι καλό» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά στον οργανισμό η νόσος.
Η κ. Παγώνη μίλησε για το διάλογο που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος νοσεί με κορωνοϊό παρότι είναι πλήρως εμβολιασμένος.
«Ο κ. Γεωργιάδης μου είπε ότι «προβληματίζομαι πως θα ήμουν αν δεν είχα κάνει το εμβόλιο με όλα αυτά που περνάω αυτή τη στιγμή». Γιατί δεν είναι μόνο με απλά συμπτώματα. Πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές και μου το είπε και ο ίδιος» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Κρούσματα σήμερα 01/08: Νησιά Covid: Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα κορωνοπάρτι
Το ενδιαφέρον στρέφεται στα νησιά λόγω της τουριστικής κίνησης, αλλά και στα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα οποία γεμίζουν από κόσμο που επισκέπτεται τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, όμως οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα κατά του covid.
Ο φόβος διασποράς εκτός της Αττικής και άλλων μεγάλων νομών και της μεταφοράς του ιού σε ειδικά σε ηλικιωμένους είναι μεγάλος. Η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για εμβολιασμό, έστω και με την πρώτη δόση, πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.
Κρούσματα σήμερα 01/08: Το νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ
Πιο αυστηροί και εντατικοί γίνονται οι έλεγχοι από ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικό, μετά το καμπανάκι συμμόρφωσης σε οκτώ νησιά για την τήρηση των μέτρων καθώς είναι οριακά τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση στο σύστημα υγείας, έρχονται πιο αυστηροί και εντατικοί έλεγχοι από ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό.
Θα γίνονται «τετραπλοί» έλεγχοι, επαναλαμβανόμενοι με περάσματα από τα ίδια μπαρ και… σοκάκια για αποτροπή όρθιων και συνωστισμού. Αρχικά θα γίνεται επίπληξη και μετά 2.000 ευρώ και λουκέτο 7 ημερών. Υπενθυμίζεται ότι σε Ίο και Πάρο υπήρξε ενίσχυση αστυνομικών από την Αθήνα. Τριάντα στο ένα και άλλοι 30 στο άλλο ενώ θα υπάρχουν 20μελή κλιμάκια αστυνομικών στα υπόλοιπα 6 «κόκκινα» νησιά.
Υπεραντισώματα: Τι είναι και πως μπορούν να εμποδίσουν μελλοντικές πανδημίες
Οι φαρμακευτικές εταιρείες ήδη σχεδιάζουν την επόμενη γενιά στοχευμένων θεραπειών στη φαρέτρα τους για τη μάχη ενάντια στην πανδημία, οι οποίες περιλαμβάνουν αντισώματα νέας γενιάς (υπεραντισώματα), βασισμένα σε αντισώματα από ανθρώπους με ανοσοποιητικό σύστημα ικανό να παράγει τόσο ισχυρά αντισώματα, που εξουδετερώνουν κάθε στέλεχος κορωνοϊού και άλλους κορωνοϊούς εκτός από το SARS-CoV-2.
Ο FDA έδωσε ήδη έγκριση στα τέλη Μαΐου στο sotrovimab ένα τέτοιο «υπέρ-αντίσωμα», δίνοντας ένα νέο θεραπευτικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα θετικά αποτελέσματα έδειξαν και οι μελέτες για τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Υπεραντισώματα: Πως λειτουργούν
Το αντίσωμα αυτό είναι το τρίτο μετά τα αντισώματα των εταιρειών Lilly και Regeneron, το οποίο λαμβάνει έγκριση για ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσο που έχουν υψηλό κίνδυνο να εξελιχθούν σε σοβαρή νόσο. Επειδή οι κλινικοί γιατροί δεν θα γνωρίζουν ποιος ασθενής έχει προσβληθεί με ποιο στέλεχος τη στιγμή της διάγνωσης, τα αντισώματα που χρειάζονται θα πρέπει να είναι αυτά στα οποία ο ιός έχει τη λιγότερη ανθεκτικότητα, και να καλύπτουν τα περισσότερα στελέχη.
Πολλές εταιρείες που φτιάχνουν τέτοια αντισώματα προσπαθούν να τα βελτιστοποιήσουν επεκτείνοντας το χρόνο ημίσειας ζωής, ενισχύοντας την εξουδετερωτική τους ικανότητα τροποποιώντας την περιοχή Fc του αντισώματος άρα καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά. Το sotrovimab εξουδετερώνει όλα τα κυκλοφορούντα στελέχη του SARS-CoV-2, όπως το στέλεχος της Νότιας Αφρικής και το ινδικό, που έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία. Τα αντισώματα αυτά ουσιαστικά πυροδοτούν στον οργανισμό μία ανοσολογική απάντηση που καταστρέφει τα μολυσμένα κύτταρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας