Κρούσματα σήμερα 20/7: Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί
Τα κρούσματα για σήμερα Τρίτη 20/07 πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Δευτέρα από τα συνολικά 1.834 κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 720 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 123. Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα το Σάββατο 17/07 ανήλθαν σε 2.562, με 1.165 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική.
Με την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα το κυβερνητικό επιτελείο ανακοίνωσε νέα μέτρα, ενώ ήδη επιβλήθηκε και το πρώτο τοπικό lockdown στην Μύκονο. Ήδη έχει προχωρήσει σε διαχωρισμό της εστίασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, ενώ έχει απαγορεύσει την εστίαση και την διασκέδαση σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους.
Ξεκινούν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί
Ένα ακόμα βήμα γίνεται στην προσπάθεια για την επίτευξη του πολυπόθητου τείχους ανοσίας καθώς ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να δηλώσει τους ασθενείς πολίτες, έτσι ώστε να καταρτιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού τους, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson
Η πιστοποίηση και η ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε γιατρό στην Ελλάδα, είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού τομέα. Η ένταξη στο πρόγραμμα αφορά άτομα τα οποία έχουν σοβαρή, εκτός από τη λειτουργικότητά τους, και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης.
Πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, είτε σε περιπτώσεις που έχουν βαριά ψυχική νοητική νόσο, παραδείγματος χάρη, στις περιπτώσεις Αλτσχάιμερ. Ο εμβολιασμός κατ’ οίκων θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτες γιατρούς, είτε από κινητά συνεργεία της «Επιχείρησης Ελευθερία».
Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του. Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός κατ’ οίκον έχει ξεκινήσει σε απομακρυσμένες περιοχές.
Μέτρα Μυκόνου και σε άλλες περιοχές
Την ώρα που η ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μεγαλώνει, υπάρχει ένας σημαντικός σύμμαχος στο πλευρό των πολιτών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, το εμβόλιο θα μας βοηθήσει να περάσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
«Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δ καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού», ήταν τα λόγια του. Στη συνέχεια ο καθηγητής μικροβιολογίας ανέφερε ότι με τον μαζικό εμβολιασμό δεν θα περιορίσουμε μόνο την εξάπλωση της Δέλτα, αλλά και την εμφάνιση άλλων μελλοντικών μεταλλάξεων του ιού.
«Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».
Ο καθηγητής μίλησε και για το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα Μυκόνου και σε άλλες περιοχές. Ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο. Παράλληλα τόνισε ότι τα τεστ δεν είναι 100% έγκυρα και αυτό έπαιξε τον ρόλο του στην διασπορά του ιού στα νησιά. Το μέλος της επιτροπής των ειδικών επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σαν σενάριο ο διπλασιασμός των κρουσμάτων, αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα».
Βασιλακόπουλος: Ξεφάντωμα χωρίς μαζικό εμβολιασμό δεν μπορούμε να έχουμε
«Χωρίς μαζικούς εμβολιασμούς δεν μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας όπως πριν». Αυτό τόνισε σήμερα ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα στην Μύκονο, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί» δήλωσε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνο με μοριακά τεστ και rapid test, καθώς όπως είπε «ορισμένα τεστ μπορεί να βγουν ψευδώς αρνητικά και έτσι μεταδίδεται ο ιός», σημειώνοντας ότι «δεν αποτελεί ασπίδα ασφάλειας ένα τεστ»
«Το μεγάλο κουμπί είναι η διασκέδαση. Όταν η διασκέδαση είναι όπως ήταν παλιά τα κρούσματα αυξήθηκαν», είπε και πρόσθεσε ότι «χωρίς μαζικό εμβολιασμό δεν μπορούμε να αποκτήσουμε την διασκέδαση που είχαμε παλιά» «Ξεφάντωμα χωρίς μαζικό εμβολιασμό δεν μπορούμε να έχουμε», σημείωσε.
Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στην Βρετανία σημειώνοντας ότι υπάρχει τεράστια διαμάχη, καθώς οι γιατροί διαφωνούν με την πολιτική να ανοίξουν τα πάντα με την λογική να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.
«Το εμβόλιο προστατεύει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, όχι σε απόλυτο. Όταν η πιθανότητα ελαχιστοποιείται τότε θα εξαφανιστεί και ο κορωνοϊός», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι κανονική ζωή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό, όλα τα άλλα είναι καταδικασμένα να αποτύχουν».
Παπαευαγγέλου: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι παντού στην Ελλάδα
«Θεωρώ δεδομένο πως θα επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας όπως συνέβη σε όλον τον κόσμο», δήλωσε σήμερα η Βάνα Παπαευαγγέλου μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι παντού στην Ελλάδα και όπως είπε ο καθένας είτε στο σπίτι του είτε στις διακοπές του θα πρέπει να έχει το νου του και να κάνει ό,τι ξέρει. Επισήμανε ότι αυτή είναι η φύση του ιού και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακάμψουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων με την συμπεριφορά μας.
Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη νέα πληροφόρηση που έχει η επιτροπή κάθε Τετάρτη με βάση τον επιδημιολογικό χάρτη όπου βλέπουν την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων και χαρτογραφούν τις ιχνηλατήσεις δηλαδή σε κάθε περιοχή καταγράφονται οι τρόποι μετάδοσης π.χ οικογενειακές συγκεντρώσεις κλπ.
«Αυτό που διαφάνηκε την προηγούμενη βδομάδα είναι ότι πέρα από την έξαρση στους νέους που διασκεδάζουν σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες που σημαίνει ότι οι νέοι γύρισαν και το μετέδωσαν στους γονείς τους που προφανώς δεν είχαν εμβολιαστεί και σε εργασιακά περιβάλλοντα» είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε πως ο ιός με την μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και γι αυτό τονίζεται ότι φοράμε την μάσκα όπου υπάρχει κόσμος και σε εξωτερικούς κόσμους.
Η κ. Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα για τη μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων ανέφερε πως είναι γύρω στα 24 έτη. «Μέσα σε 3 βδομάδες έπεσε 10 χρόνια, από τα 32 στα 24 έτη» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Παγώνη: Θα έχουμε κι άλλες «Μυκόνους»
Τη Μύκονο θα ακολουθήσουν κι άλλα νησιά απ’ ό,τι φαίνεται δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στη σκιά του lockdown που επιβλήθηκε στο «νησί των ανέμων».
Όπως εξήγησε αρκετά νησιά είναι σήμερα «πορτοκαλί» και «πρέπει να πέφτει το ένα πρόστιμο μετά το άλλο και να κλείνουν τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα». «Ας πούμε ότι μεγάλο ποσοστό των κατοίκων έχει εμβολιαστεί. Αρχίζουν τα πάρτι στις βίλες, έχουν δίκιο οι επιχειρηματίες εκεί έγινε το πρόβλημα με 1000-2000 άτομα στα πάρτι», τόνισε η κυρία Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αναφορικά με το lockdown στη Μύκονο.
«Να πάνε να εμβολιαστούν οι 50+ και οι νέοι, να γίνονται εμβολιασμοί σε πλατείες, μπαρ, έξω από τις εκκλησίες με συνεργεία για εμβολιασμούς» πρότεινε.
«Έχουμε φτάσει στη μετάλλαξη Δέλτα αύριο θα είναι η Έψιλον, είναι πολύ μακριά ακόμα… Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα», σημείωσε ερωτηθείσα για τις εκτιμήσεις για 8.000 και 10.000 κρούσματα το προσεχές διάστημα. «Δεν έχουμε νοσηλείες πολλές στα νοσοκομεία αλλά υπάρχει σταδιακή αύξηση. Οι ΜΕΘ θα αργήσουν πολύ ακόμα» σημείωσε πάντως.
Οι πέντε περιοχές – βόμβες της διασποράς
Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών σχετικά με την ευρεία μετάδοση της πανδημίας, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει στη χώρα. Νωρίτερα από ότι περίμεναν και οι επιδημιολόγοι ήρθαν τα 3.000 κρούσματα όπως παραδέχθηκε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη διασπορά του κοροναϊού σε όλη την επικράτεια.
Η ευρεία διασπορά του ιού επαληθεύεται από τις μετρήσεις και τις αναλύσεις των λυμάτων, με τον κ. Θωμαΐδη να τονίζει ότι η μεγάλη διασπορά ξεκινά από την Αττική και δύο περιοχές στην Κρήτη «αλλά επεκτείνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, Λάρισα, Θεσσαλονίκη».
Στα λύματα της Αττικής το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε, σημειώνοντας αύξηση κατά 105%. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, η αύξηση ιικού φορτίου ξεπερνά το 170%.
«Ήρθε πολύ πιο νωρίς από ότι περιμέναμε το νούμερο 3.000» τόνισε κ. Θωμαΐδης μετά τα 3.109 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη 13/07/2021 ο ΕΟΔΥ θυμίζοντας πως ο ίδιος εκτιμούσε ότι θα φτάναμε σε τέτοιους αριθμούς στις αρχές Αυγούστου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας