Κρούσματα σήμερα 12/07: Σε έξαρση η πανδημία
Τα κρούσματα για σήμερα Δευτέρα 12/07 πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη παρατηρήθηκε μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τα οποία ανήλθαν στα 1797 , εκ των οποίων τα 1026 εντοπίζονται στην Αττική και 62 στην Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα για την Κυριακή 04/07 ανήλθαν σε συνολικά 619. Το Σάββατο 03/07, τα κρούσματα είχαν σκαρφαλώσει στα 1.001.
Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι, σε επιστημονικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, ετοιμάζονται και πάλι να ξεδιπλώσουν πλέγμα μέτρων με στόχο να ανακόψουν την επιδημία και παράλληλα, δράσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές.
Σε ποια επαγγέλματα θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
«Σε πρώτη φάση θα αφορά εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, με χρόνια νοσήματα, με ηλικιωμένους, με ΑΜΕΑ και σε δεύτερη φάση για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας», διευκρίνισε. «Προφανώς θα υπάρχει και ένα κυρωτικό πλαίσιο που θα συνοδεύει την άρνηση εμβολιασμού, όταν αυτός καταστεί υποχρεωτικός», είπε και τόνισε ότι αυτό θα ανακοινωθεί μαζί με το χρονοδιάγραμμα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Σε ερώτηση αν θα υπάρχει υποχρεώτικοτητα και για άλλες επαγγελματικές ομάδες, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι το πόρισμα της Επιτροπής διαλαμβάνει συγκεκριμένες κατηγορίες και για να πάμε σε μία νέα συζήτηση θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο αίτημα.
«Εντείνουμε την προσπάθεια να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν – κυρίως τους πιο ευάλωτους και τις μικρότερες ηλικίες -και βλέπουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση στα ραντεβού», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης.
Όπως είπε, τις τελευταίες 2 εβδομάδες του Ιουνίου κινούμασταν με ρυθμούς περίπου 15.000 νέα ραντεβού την ημέρα. «Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων φτάσαμε σε 30.000 ημερησίως και μετά ξεπεράσαμε τις 45.000. Υπηρχε διπλασιασμός και τριπλασιασμός των ημερήσιων ραντεβού. 4 στα 10 ραντεβού είναι στις ηλικίες κάτω των 40 ετών», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης.
Τα τρία σενάρια για το 4ο κύμα
«Εξετάσαμε 3 διαφορετικές περιπτώσεις και καταλήξαμε σε 3 διαφορετικούς αριθμούς», εξέφρασε στο MEGA, ο κ. Τζανάκης, αναφέροντας πως έχουμε το ευμενές σενάριο, με 3.000 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα.
Το ευμενές σενάριο
«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000, ανάλογα με την ημέρα. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Μάλιστα, εξήγησε πως αυτοί που θα νοσήσουν, είναι, κατά μεγάλο ποσοστό, οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι των οποίων το ανοσοποιητικό δεν «απάντησε» σωστά στον εμβολιασμό, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξουν και εμβολιασμένοι με νόηση που θα είναι ασυμπτωματικοί ή λίγο συμπτωματικοί.
Το δεύτερο σενάριο «στο οποίο βαδίζουμε»
Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, μιλάει για 4.000 κρούσματα. «Σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω», σημείωσε ενώ είπε ότι τα πολλά κρούσματα θα συμβάλλουν στο χτίσιμο της ανοσίας. «Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο αλλά αυτό εξαρτάται από την ανοσία, φυσική ή τεχνική, θα έχουμε».
Το «κακό σενάριο»
Τέλος, «το κακό, το πολύ κακό σενάριο, το οποίο εύχομαι και υπάρχει πιθανότητα να μην υλοποιηθεί, είναι η σοβαρή πτώση του εμβολιαστικού ρυθμού και η μη εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλλονται. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, με την τελική δυναμική του κύματος- εφόσον εξελιχθεί έτσι- να είναι άγνωστη ακόμα», σχολίασε ξεκαθαρίζοντας πως και στα τρία σενάρια επικρατεί μετάλλαξη Δέλτα, απλά με διαφορετικό ρυθμό.
Καπραβέλος: Αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε κατάρρευση του συστήματος υγείας
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι τα λύματα είναι μια ισχυρή προειδοποίηση και ανέφερε ότι η έξαρση της πανδημίας οφείλεται σε τρία στοιχεία. Τη μεγάλη χαλάρωση που παρατηρείται, τον μεγάλο αριθμό των πολιτών που δεν έχει εμβολιαστεί και φυσικά την μετάλλαξη Δέλτα που έχει κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», αν συνεχίσουμε έτσι «βλέπουμε μπροστά μας την κατάρρευση του συστήματος όπως τον Νοέμβρη», ήταν τα λόγια του. Ο κ. Καπραβέλος επεσήμανε ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως νεαρότερες ηλικίες και πρόσθεσε ότι νοσούν ακόμα και εμβολιασμένοι, αλλά με ελαφρά συμπτώματα. «Αν δεν εμβολιαστούμε θα έχουμε και τέταρτο κύμα», ενώ τόνισε ότι «το 99% των ανθρώπων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην πορεία της πανδημίας από εδώ και πέρα. Τόνισε ότι οι επιστήμονες περιμένουν αναζωπύρωση μέσα στο καλοκαίρι και παράλληλα εκτίμησε ότι θα έχουμε τέταρτο και πέμπτο κύμα, αν δεν ελέγξουμε την πανδημία.
Για την πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού τόνισε ότι αυτή θα έρθει μόνο όταν εμβολιάσουμε το 85% της χώρας. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. «Μια είναι η λύση, ο υποχρεωτικός, καθολικός εμβολιασμός των πάντων», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.
Δεν μπορούμε να διαγράψουμε το lockdown από τη φαρέτρα των μέτρων
«Η αναστροφή της αποκλιμακωτικής πορείας που είχαμε όλο τον Ιούνιο ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου, όπου εκεί λέμε ότι ξεκίνησε και το 4ο κύμα, λόγω της χαλάρωσης που επήλθε με το καλοκαίρι, την ανάγκη διασκέδασης, την απελευθέρωση πολλών περιορισμών, αλλά και το γεγονός ότι θεωρήσαμε ότι τελειώσαμε με την πανδημία», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, χθες.
Γιατί παρατηρείται τέτοια αύξηση στα κρούσματα;
Όπως εξήγησε, σε εκείνο το χρονικό σημείο «είχαμε την ταυτόχρονη αύξηση δύο στελεχών, της νιγηριανής μετάλλαξης, η οποία είναι στη φάση της έντονης ανάπτυξής της και τα αρχικά βήματα της μετάλλαξης Δέλτα ή αλλιώς ινδικής μετάλλαξης. Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε και που ζήσαμε τις 10 πρώτες ημέρες του Ιουλίου είναι το ταυτόχρονο αποτέλεσμα της χαλάρωσης και της ανάπτυξης των δύο μεταλλάξεων».
Ερωτηθείς για το 4ο κύμα του κορωνοϊού, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως η πορεία του θα εξαρτηθεί από την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού. «Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 82% των ενηλίκων ή ακόμα και στο σύνολο του πληθυσμού, δεν θα φτάσουμε στα νούμερα που έχουμε προβλέψει», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «αν συνεχιστεί η πορεία των εμβολιασμών ως έχει τώρα, θα δούμε μια κορύφωση περίπου στον Δεκαπενταύγουστο που θα είναι από τα είναι ανάμεσα στα 3.500 με 4.000 κρούσματα, ανάλογα με τα τεστ που θα διενεργούνται».
Βασιλακόπουλος: Τα εμβόλια δίνουν προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισήμανε ότι τα εμβόλια είναι πλήρως αποτελεσματικά για τουλάχιστον ένα χρόνο, οπότε δεν μπορούμε να λέμε ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να κάνουμε και τρίτη δόση εμβολίου. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο τρίτης δόσης για ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι. «Δεν υπάρχουν άλλες μαγικές λύσεις εκτός από τον μαζικό και γρήγορο εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.
Αναφορικά με συστάσεις γιατρών σε ασθενείς τους που έχουν αλλεργίες να μην κάνουν το εμβόλιο ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι αυτό δείχνει πως οι γιατροί αυτοί δεν είναι καλά ενημερωμένοι, επισημαίνοντας πως δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από αλλεργική αντίδραση στα εμβόλια. Δεν αποτελεί αντένδειξη για να μην κάνουν το εμβόλιο, η αλλεργία που μπορεί να έχει κάποιος σε κάποιο φαγητό, ή φαρμακευτική ουσία, είπε.
Τέλος εκτίμησε ότι αν προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ως το τέλος του καλοκαιριού θα μπορούμε να έχουμε φτάσει στο 70-75% αν όμως μείνουμε στα σημερινά εμβολιαστικά δεδομένα τότε θα περάσουμε δύσκολο χειμώνα.
Σαρηγιάννης: Eίμαστε στην αρχή του 4ου κύματος
«Παρατηρείται μια αύξηση από τις 28 Ιουνίου και είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος από τότε, εδώ και περίπου δέκα ημέρες και θα συνεχιστεί μέχρι, εκεί που βλέπουμε μια κορύφωση εμείς με τα εργαλεία που έχουμε, γύρω στις 10 με 15 Αυγούστου», ανέφερε αρχικά ο κ. Σαρηγιάννης στην ΕΡΤ3.
Πάντως, εξέφρασε την άποψη πως «μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό αλλά χρειάζεται να εμβολιαστούμε γρήγορα και ομοιόμορφα ηλικιακά, όχι σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε κενά. Στους άνω των 40 και στους άνω των 60 υπάρχει ένα θέμα».
Ερωτηθείς για το τι φταίει, τόνισε ότι «φέτος έχουμε να κάνουμε με τρία στελέχη και όχι με ένα». Όπως περιέγραψε, έχουμε: Την Άλφα (βρετανική) που έχει κατά 31% πιο γρήγορη μεταδοτικότητα από αυτή της Γιουχάν, τη Νιγηριανή μετάλλαξη που είναι σε φάση πλήρους ανάπτυξης και το στέλεχος Δέλτα, που αποτελεί το 10%-15% των συνολικών κρουσμάτων και είναι 100% πιο μεταδοτικό από αυτό της Γιουχάν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας