Εστίαση νέα μέτρα: Εν ισχύ από 15 Ιουλίου το νέο σχέδιο
Από τις 15 Ιουλίου αναμένεται να ισχύσουν νέα μέτρα στην εστίαση. Να θυμίσουμε ότι ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος έβαλε φρένο και στα σενάρια για νέα μέτρα. Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διαμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει καθολικά απαγορευτικά μέτρα.
Σε σχέση με αυτά που ισχύουν αυτή τη στιγμή, οι επαγγελματίες της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης προετοιμάζονται για την υποδοχή των πελατών με το νέο καθεστώς που θα ισχύει από τις 15 Ιουλίου. Το σχέδιο για αμιγείς χώρους που θα δέχονται και θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους και μεικτούς χώρους που θα δέχονται και ανεμβολίαστους φαίνεται ότι μένει ενεργό, αν και υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.
Αμιγείς και μεικτοί χώροι
Ο σχεδιασμός προβλέπει η εστίαση να χωρίζεται στα δύο, δηλαδή σε αμιγείς χώρους μόνο για εμβολιασμένους ή μεικτούς, όπου θα εξυπηρετούν και ανεμβολίαστους. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ την επιλογή τους, η οποία θα είναι ορατή και στο gov.gr, όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται εάν το μαγαζί που θέλουν να επισκεφθούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτής λειτουργίας.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πρέπει υποχρεωτικά να βάλουν ειδική σήμανση στην είσοδο, που ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μεικτό, με το πρόστιμο να είναι ιδιαίτερα τσουχτερό για τους παραβάτες, καθώς θα ανέρχεται στα 500 ευρώ.
Πρόστιμα που καίνε
Το πρόστιμο ωστόσο για την ταμπέλα που θα δηλώνει αν το κατάστημα δέχεται ή όχι ανεμβολίαστους είναι το μικρότερο που προβλέπεται. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ εάν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους ως αμιγείς ή μεικτούς, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ.
Ακόμη πιο βαριά είναι η καμπάνα για ανυπακοή στα μέτρα που αφορούν την πληρότητα, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το αν το κατάστημα λειτουργεί ως αμιγής ή μεικτός χώρος. Τα πρόστιμα που περιμένουν όσους κάνουν παράβαση είναι από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ.
Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης. Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γγ Εμπορίου –Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.
Χρηματική τιμωρία και για τους πελάτες
Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται μόνο σε εμβολιασμένους, ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
Εάν δε φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.
Η διαδικασία ελέγχου των εγγράφων
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η ειδική εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα bar code των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών.
Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις:
Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορωνοϊό
Κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορωνοϊού
Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.
Πώς θα ενημερώνονται οι πελάτες για το διαχωρισμό των καταστημάτων
Οι πελάτες θα μπορούν μέσω αναζήτησης στο gov.gr να ενημερωθούν εάν το κατάστημα το οποίο θέλουν να επισκεφτούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτής λειτουργίας.
Στο πλαίσιο της επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων, οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται εάν η επιχείρηση που επιθυμούν να επισκεφτούν έχει παραβιάσει τα ανωτέρω μέτρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας