Μετάλλαξη Δέλτα: Έρχονται έλεγχοι και πρόστιμα

Μετάλλαξη Δέλτα: Έρχονται έλεγχοι και πρόστιμα
Μετάλλαξη Δέλτα: Η παραλλαγή του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στους ειδικούς.

Νέα δεδομένα ισχύουν σήμερα σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο μέτρων προστασίας από την νόσο Covid-19, λόγω της μετάλλαξης ΔέλταΟι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων τις μετακινήσεις στα νησιά, αλλά και το νέο πλαίσιο λειτουργίας χώρων ψυχαγωγίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα που τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα μας, «πυρπολώντας» και το φετινό καλοκαίρι. Μπροστά στο νέο κίνδυνο, κυβέρνηση και επιστήμονες απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό. Το καλοκαίρι, είπε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου, επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δ που φέρνει αλλαγή των δεδομένων. Ανέφερε ότι ως προς τη βαρύτητα της νόσου είναι ακόμα νωρίς να δοθεί ο χαρακτηρισμός «ήπια» και χρειάζεται παρακολούθηση. Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο μεταδοτική. Απειλούνται κυρίως ανεμβολίαστα άτομα, άτομα με χρόνια νοσήματα, ή που λόγω θεραπείας δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό, και άτομα κάτω των 18 ετών στα οποία δεν ήταν διαθέσιμο το εμβόλιο.

Μετάλλαξη Δέλτα

«Είναι λάθος να περιμένει κάποιος να ξεκινήσει τον εμβολιασμό του μετά τις διακοπές»

«Είναι λάθος να αφήνει κάποιος τη δεύτερη δόση για μετά τις διακοπές. Θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής. Προσοχή, προσοχή!» τόνισε με έμφαση η κυρία Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε: «Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα, γι’ αυτό και έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων».

Σχετικά με την προστασία από τη μετάλλαξη Δ, τόνισε ότι και τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό. Η προστασία από το Pfizer και το Moderna αγγίζει το 96%, το AstraZeneca το 92% και το εμβόλιο της Johnson & Johnson αγγίζει το 85% προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και της ανάγκης εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Η προστασία με μία δόση είναι μόνο 33% και άρα είναι σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις είπε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας. Τόνισε, επίσης, ότι είναι λάθος να περιμένει κάποιος να ξεκινήσει τον εμβολιασμό του μετά τις διακοπές, λέγοντας ότι όλα μπορούν να προσαρμοστούν.

Για εκείνους, ωστόσο, που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, υπογράμμισε ότι κανένα εμβόλιο δεν χάνεται μετά την πρώτη δόση, και πως η δεύτερη δόση, εάν συμπίπτει χρονικά με τις διακοπές, μπορεί να μετατεθεί και για 2 έως 3 εβδομάδες.

Η κυβέρνηση ξεκινά επιχείρηση «πειθώ» για τους ανεμβολίαστους

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός ανέθεσε τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Το νέο σποτ για τον εμβολιασμό των νέων

Λίγο αργότερα, ο Κ. Μητσοτάκης ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter νέο σποτ, με το οποίο καλεί τους νέους να εμβολιαστούν.

Πρωταγωνιστής σε αυτό ο Κώστας, ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος ετοιμάζεται να απολαύσει τις διακοπές του με τους κολλητούς του. Την ώρα, λοιπόν, που κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες, λαμβάνει μήνυμα στο κινητό. Στη μία περίπτωση, οι φίλοι του τού στέλνουν ότι έχουν ξεκινήσει και τον περιμένουν στο λιμάνι, ενώ στην άλλη πληροφορείται ότι μία φίλη του βγήκε θετική στον κορωνοϊό, με συνέπεια να χάσουν τις διακοπές τους και να πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Στόχος τού σποτ είναι να θυμίσει σε όλους εμάς ότι το «κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα και την απόλαυση στιγμών με κολλητούς και αγαπημένα πρόσωπα είναι ο εμβολιασμός.

«Η διαφορά ανάμεσα στο να χαρούμε ή να χαλάσουμε αυτό το καλοκαίρι είναι ένα εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να χτίσουμε την ανοσία που χρειαζόμαστε. Και η ανοσία όλων μας ξεκινά από την προσωπική ανοσία καθενός από εμάς», λέει το σποτ.

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα και αυστηροί έλεγχοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται αυστηροποίηση των προστίμων για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα και αναστολή λειτουργίας από την πρώτη παράβαση στην οποία θα υποπίπτουν.

Εξετάζεται παράλληλα και ένας τρόπος ανταμοιβής για επιχειρήσεις και πολίτες που σέβονται τα μέτρα. Αυτός θα είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής πύλης στην οποία θα αναφέρονται τα καταστήματα και οι χώροι ψυχαγωγίας που τηρούν τα μέτρα και είναι συνεπείς στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και αυτοί που τα παραβιάζουν.

Η προσοχή επικεντρώνεται στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει μεγάλες συρροές κρουσμάτων σε παραλιακά κλαμπ και χώρους ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα θα «κλειδώσουν» σε νέα σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, και θα ισχύσουν από τις 15 Ιουλίου. Κρούσματα σήμερα 10/5

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play