Κρούσματα σήμερα 22/06: Σε ύφεση οι πανδημικοί δείκτες

Κρούσματα σήμερα 22/06: Σε ύφεση οι πανδημικοί δείκτες
Κρούσματα σήμερα 22/06: Με την συνεχή πτώση των κρουσμάτων και των διασωληνώμενων, από ότι φαίνεται η πανδημική καμπύλη δείχνει να κάμπτεται.

Τα κρούσματα για σήμερα 22/06 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Δευτέρα τα κρούσματα ανήλθαν στα 209  εκ των οποίων 94 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε  21  νέες λοιμώξεις. Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη Τρίτη καταγράφηκαν 1339 νέες λοιμώξεις.

Από ότι φαίνεται οι εμβολιασμοί βοηθούν στην αντιμετώπισης της πανδημίας. Μάλιστα αν συνεχίζουν με τον παρόν ρυθμό, τότε πολύ γρήγορα και συγκεκριμένα, περί το τέλος του Ιουλίου η Ελλάδα πρόκειται να φτάσει στο 75% των εμβολιασθέντων.

Κρούσματα σήμερα 22/06

Τέλος οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους για όλους

Την απόφαση αναμένεται να λάβει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατά την τακτική συνεδρίαση, την Πέμπτη 24 Ιουνίου, με την πλειονότητα των μελών της να τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της απόφασης και της άμεσης εφαρμογής της.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, λέγοντας τα εξής: «Όλοι ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μία απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί αξιολογώντας όλα τα στοιχεία. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή των ειδικών».

4.500.000 έχουν την πρώτη δόση

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τους ρυθμούς που εμβολιάζεται ο πληθυσμός. Συγκεκριμένα είπε ότι κάθε μέρα πραγματοποιούνται 100.000 εμβολιασμοί. Μάλιστα αυτό το νούμερο παραμένει σταθερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, τον Ιούλιο, θα έχουμε μια διαφορετική εικόνα σαν χώρα, η οποία έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται.

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι ήδη 4.500.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ άλλοι 3.200.000 έχουν κάνει και τη δεύτερη και είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι. «Την Κυριακή είχαμε 62.000 εμβολιασμούς. Έχουν ανοίξει οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικιακές ομάδες, πλην του περιορισμού για τος κάτω των 60 ετών για το εμβόλιο της AstraZeneca», ήταν τα λόγια του, ενώ υπενθύμισε ότι και σήμερα οι εμβολιασμοί γίνονται κανονικά.

Αναφερόμενος στους νέους μέχρι 24 ετών, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η συμμετοχή της συγκεκριμένης ηλιακής ομάδας έχει ξεπεράσει τις 100.000.

Επιθετικό το στέλεχος Δέλτα

Υψηλότερο «τείχος» ανοσίας, απ’ αυτό που αρχικώς υπολόγιζαν οι ειδικοί, άνω του 85%, θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια την επιστροφή της επιδημίας από τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της επικράτησης της στελέχους «ΔΕΛΤΑ» της ινδικής μετάλλαξης. Αυτό υποστηρίζει στο iefimerida.gr ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, καλώντας τους Έλληνες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

Αναμένουμε επιστροφή της πανδημίας από το φθινόπωρο- Το στέλεχος «ΔΕΛΤΑ» είναι επιθετικό

«Δυστυχώς, μάλλον από το φθινόπωρο, αν όχι νωρίτερα, θα έχουμε επιστροφή της πανδημίας και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ αλλά παρατηρείται ήδη σε πολλές χώρες. Όπως π.χ. στην Αγγλία όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβραδύνει κατά ένα μήνα το άνοιγμα της κοινωνίας. Ο λόγος είναι ότι το στέλεχος «ΔΕΛΤΑ», ένα από τα στελέχη που επεκτάθηκε αρχικά στην Ινδία, που έχει επεκταθεί παγκόσμια είναι πολύ επίφοβο να προκαλέσει ένα νέο, καταστροφικό, πανδημικό κύμα», αναφέρει.

Ο κ. Παυλάκης κάνει λόγο για ένα εξαιρετικό μολυσματικό στέλεχος του νέου κορωνοιού και εξηγεί ότι «με το κλασικό στέλεχος, που εμφανίστηκε την πρώτη περίοδο της επιδημίας, ένας ασθενής μπορούσε να μολύνει άλλα 2-3 άτομα. Με το βρετανικό στέλεχος, που επικράτησε στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες προκαλώντας τεράστια επιδημικά κύματα, η αναλογία ήταν 1προς 4-5 άτομα. Τώρα, με το στέλεχος «ΔΕΛΤΑ» που θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια και στη χώρα μας, ένας φορέας μπορεί να μολύνει 6-8 ανθρώπους. Πρόκειται για διπλάσια δυναμική».

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο «τείχος» ανοσίας, άνω του 85%

Η αυξημένη μολυσματικότητα του στελέχους της ινδικής μετάλλαξης, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, σημαίνει ότι οι χώρες θα χρειαστεί να εξασφαλίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας. Ο κ. Παυλάκης μιλά για ένα δύσκολο εγχείρημα: «Σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς το «τείχος» ανοσίας στη χώρα μας θα πρέπει να ξεπεράσει το 85%. Πρόκειται για ένα αστρονομικό νούμερο που είναι φοβερά δύσκολα να επιτευχθεί ακόμη και μέσα στο χειμώνα. Δε θα φτάσουμε ποτέ σ’ αυτό το νούμερο αν εξαιρεθούν ομάδες και κατηγορίες του πληθυσμού όπως π.χ. τα παιδιά».

Ο εμβολιασμός των παιδιών, πέραν από ηθικά και πρακτικά ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν, θα εξαρτηθεί, όπως σημειώνει ο ερευνητής και από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμα στενότητα στην προμήθεια των εμβολίων. Αν υπάρξουν τα εμβόλια, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 100.000 ημερησίως για όλο το καλοκαίρι. Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει φοβερά καλή δουλειά, που ομολογείται απ’ όλους. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Οι 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα είναι ένα μεγάλο νούμερο. Ωστόσο, μ’ αυτό το νούμερο θα πάρει όλο το καλοκαίρι για να χτιστεί «τείχος» ανοσίας», τονίζει.

Αν έρθει η μετάλλαξη Δέλτα, οι ανεμβολίαστοι θα έχουν πρόβλημα

Για την συζήτηση που έχει ξεκινήσει, και σε κάποιες χώρες εφαρμόζεται η αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, η κ. Λινού ανέφερε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν παρενέργειες, ωστόσο όπως είπε «δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε ότι επιστήμονες εξετάζουν τώρα αυτό το θέμα.

Ωστόσο, επισήμανε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» την σημαντικότητα του να εμβολιαστούν όλοι και πρόσθεσε από εκεί και πέρα είναι θετικό το γεγονός να μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες παρενεργειών από τα εμβόλια και σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε η οδηγία το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται μόνο από άτομα άνω των 60 ετών. Η κ. Λινού είπε πως δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα για την μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» η κ. Λινού είπε ότι την πιάνουν τα εμβόλια αλλά δεν προστατεύονται όσοι έχουν κάνει μόνο την μα δόση AstraZeneca , ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να πείσουμε όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν». Σημείωσε ακόμα ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «πολύ μεταδοτική» και πρόσθεσε ότι «αν μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».

Ως τις αρχές του 2022 θα αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό σαν γρίπη

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Σήμερα», ο κ. Βατόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως, αν και ο ίδιος συστήνει τη χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός, τις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως επεσήμανε, τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωρούν, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.

Παράλληλα, κι εκείνος σχολίασε πως το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού θα αφορά τους ανεμβολίαστους και πως τον χειμώνα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play