Κρούσματα σήμερα 21/6: Σε ύφεση η πανδημία

Κρούσματα σήμερα 21/6: Σε ύφεση η πανδημία
Κρούσματα σήμερα 21/6: Με την συνεχή πτώση των κρουσμάτων και των διασωληνώμενων, από ότι φαίνεται η πανδημική καμπύλη δείχνει να κάμπτεται.

Τα κρούσματα για σήμερα 21/6 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την ίδια ώρα εξαιτίας των μεταλλάξεων γεννιούνται φόβοι τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, με τους εμβολιασμούς να αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπισή τους. Ανησυχία προκαλεί και η παραλλαγή Δ του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μόλις 394 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Από ότι φαίνεται οι εμβολιασμοί βοηθούν στην αντιμετώπισης της πανδημίας. Μάλιστα αν συνεχίζουν με τον παρόν ρυθμό, τότε πολύ γρήγορα και συγκεκριμένα, περί το τέλος του Ιουλίου η Ελλάδα πρόκειται να φτάσει στο 75% των εμβολιασθέντων.

Κρούσματα σήμερα 21/6

4.500.000 έχουν την πρώτη δόση

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τους ρυθμούς που εμβολιάζεται ο πληθυσμός. Συγκεκριμένα είπε ότι κάθε μέρα πραγματοποιούνται 100.000 εμβολιασμοί. Μάλιστα αυτό το νούμερο παραμένει σταθερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, τον Ιούλιο, θα έχουμε μια διαφορετική εικόνα σαν χώρα, η οποία έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται.

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι ήδη 4.500.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ άλλοι 3.200.000 έχουν κάνει και τη δεύτερη και είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι. «Την Κυριακή είχαμε 62.000 εμβολιασμούς. Έχουν ανοίξει οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικιακές ομάδες, πλην του περιορισμού για τος κάτω των 60 ετών για το εμβόλιο της AstraZeneca», ήταν τα λόγια του, ενώ υπενθύμισε ότι και σήμερα οι εμβολιασμοί γίνονται κανονικά.

Αναφερόμενος στους νέους μέχρι 24 ετών, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η συμμετοχή της συγκεκριμένης ηλιακής ομάδας έχει ξεπεράσει τις 100.000.

Η Παγώνη εξηγεί πότε πάση θυσία πρέπει να φοράμε μάσκα το καλοκαίρι

Σε περίπου ένα με ενάμιση μηνά θα δοθούν οι οδηγίες για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε όσους είχαν εμβολιαστεί στην πρώτη φάση του εμβολιασμού, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ η Ματίνα Παγώνη. Σημείωσε ότι ενδεχομένως να μη χρειαστούν όλοι να λάβουν τρίτη δόση. Για όσους εμβολιάζονται την παρούσα περίοδο ανέφερε ότι θα χρειαστούν την τρίτη δόση περίπου μετά από ένα χρόνο.

Σχετικά με τις μάσκες στις διακοπές, η Ματίνα Παγωνη τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να τις φορούν ειδικά σε περιπτώσεις συνωστισμού, όπως στα σοκάκια ενός νησιού, που όπως τόνισε, δεν ξέρεις ποιος είναι δίπλα σου. Σημείωσε δε πως όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν σε ένα ποσοστό 80% τότε οι πολίτες δε θα χρειάζεται να φορούν μάσκες, ούτε σε εσωτερικούς χώρους.

Αναφερόμενη στην κατάσταση των νοσοκομείων τόνισε ότι υπάρχει βελτίωση σε σχέση με τον κορωνοϊό αλλά αργεί η αποκλιμάκωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, επειδή χρειάζονται πολυήμερες νοσηλείες. Πρόσθεσε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα είναι μεγάλη από άλλους ασθενείς. Σημείωσε μάλιστα πως οι τελευταίες εφημερίδες ήταν πολύ δύσκολες και όχι εξαιτίας του κορωνοϊού.

Κρούσματα σήμερα 21/6: Νέο κύμα κορωνοϊού

«Δε θα είναι εύκολο να απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό. Επιτέλους το τρίτο κύμα στην Ελλάδα κατεβαίνει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τελειώσαμε. Έρχεται επόμενο κύμα, έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος του ιού. Η Αγγλία έκλεισε για άλλο ένα μήνα και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα που ήδη έχει ξεκινήσει εκεί», δήλωσε ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης. svg%3E

«Είναι σημαντικό που έχουμε αυτά τα εμβόλια, ήταν ένα μεγάλο δώρο της επιστήμης σε λιγότερο από ένα χρόνο, με όλους τους κανόνες για να διατηρηθεί η ασφάλεια. Συνέχεια βγαίνουν περισσότερα δεδομένα, τώρα έχουμε πάνω από 2 δισεκατομμύρια εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να πούμε με καθαρή καρδιά σε όλους να εμβολιαστούν, ώστε να βοηθήσουμε όλοι στο σταμάτημα της πανδημίας», πρόσθεσε.

Κρούσματα σήμερα 21/6: Φέρνει ανησυχία η μετάλλαξη Δέλτα

Για την μετάλλαξη Δέλτα (ινδική), ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου σχολίασε ότι «δε μου αρέσει να κινδυνολογώ, αλλά είναι υπαρκτός κίνδυνος έχει επικρατήσει σε Αγγλία, Ρωσία, έχει πρόβλημα και η Πορτογαλία. Αρχίσαμε και εμείς να έχουμε κρούσματα». «Φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική κι από την Άλφα που είχαμε μέχρι τώρα που θεωρείτο ότι ήταν πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος. Το στέλεχος της Γουχάν είχε συντελεστή αναπαραγωγής 3 με 4. Η Δέλτα έχει συντελεστή μεταδοτικότητας περίπου 4 με 5» εξήγησε. svg%3E

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, «είναι ανησυχητική αυτή η μετάλλαξη, γιατί φαίνεται και λίγο να ξεφεύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Όχι πολύ λίγο ξεφεύγει». Με δύο δόσεις, σημείωσε, οι εμβολιασμένοι είναι θωρακισμένοι ίσως λίγο λιγότερο από 90%, αλλά είναι θωρακισμένοι. Για αποφυγή μόλυνσης η προστασία του εμβολίου από μόλυνση πέφτει κοντά στο 80%, ενώ για νοσηλεία το εμβόλιο ακόμα φαίνεται αρκετά αποτελεσματικό.

Θα φτάσουμε εύκολα το 75% στους εμβολιασμούς μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, την ανησυχία από την ινδική μετάλλαξη, τη σύγχυση γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τα προνόμια των εμβολιασμένων μίλησε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Είμαι αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 7,3 εκατ. ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν. Το 30% έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, και το 40% περιμένει να κάνει τη δεύτερη δόση. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε εύκολα στο 75% των εμβολιασμών μέχρι το τέλος του Ιούλη – αρχές Αυγούστου. Οι πανδημικοί δείκτες καταβυθίζονται μόλις φτάσαμε στο 30%. Βέβαια θα υποδεχτούμε επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θα φέρουν μεταλλάξεις και το στέλεχος Δέλτα. Σε πρόσφατη μελέτη απεδείχθη ότι τόσο το AstraZeneca όσο και το Pfizer αντιμετωπίζουν πολύ καλά και αυτή τη μετάλλαξη», είπε ο κ. Τζανάκης.

Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη

«Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη. Το στέλεχος Δ είναι η ινδική μετάλλαξη, μεταδίδεται 40-60% περισσότερο από τη βρετανική και που όπου έχει ακουμπήσει έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτή τη μετάλλαξη φοβόμαστε, μιλάμε για τέταρτο κύμα το Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί η μετάλλαξη να έρθει και με τους τουρίστες οπότε μπορεί να έχουμε το τέταρτο κύμα και μέσα στο καλοκαίρι. Επομένως πρέπει να ολοκληρώσουμε όλοι τον εμβολιασμό μας, ώστε με ένα 70-75% να διασφαλίσουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι, και συνεχίζοντας να οχυρωθούμε για το φθινόπωρο. Τότε η βαριά νόσηση και ο θάνατος θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε ανεμβολίαστους», εξήγησε ο ίδιος.

«Με τους εμβολιασμούς περιορίζεται η δυναμική του 4ου κύματος. Δεν αποκλείουμε ένα μικρό κύμα τέλος Σεπτέμβρη, αλλά αν ξεπεράσουμε το 80-85% των εμβολιασμών δεν θα υπάρχει καθόλου κύμα. Όσο πιο μεταδοτικά είναι τα στελέχη που έρχονται, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων χρειαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς», συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

Σχετικά με το πώς επιτυγχάνεται ανοσία μέσω των εμβολίων ο ίδιος εξήγησε ότι «σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει οι νεότεροι άνθρωποι κάτω των 35 ετών, αποκτούν υψηλή ανοσία και με την πρώτη δόση. Όσο περνάει η ηλικία, όμως, χρειαζόμαστε και τις δύο δόσεις. Με τη δεύτερη δόση θα αποκτήσουν πλήρη ανοσία. Χρειάζονται 3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση για να μετρήσει κανείς τη χημική ανοσία. Η κυτταρική ανοσία είναι πιο μακροχρόνια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play