Κρούσματα σήμερα 19/6: Τι ισχύει για όσους νόσησαν και δεν έχουν εμβολιαστεί
Τα κρούσματα για σήμερα (19/6) θα ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Η πανδημία βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει για χθες 469 νέες λοιμώξεις, ενώ συνεχίζεται και η μείωση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη.
Κρούσματα σήμερα 19/6: Απροστάτευτοι απέναντι στις μεταλλάξεις όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν
Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι άνθρωποι που νόσησαν, με ελαφρά ή βαρύτερα συμπτώματα, εμφανίζουν μεγάλη απώλεια αντισωμάτων ακόμη και μετά από μόλις έναν μήνα, ενώ μοιάζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου απροστάτευτοι απέναντι στις μεταλλάξεις. Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έγινε σε νοσοκομειακό προσωπικό της Βρετανίας, ένα μεγάλο ποσοστό του οποίου προσβλήθηκε και νόσησε από τον νέο κορωνοϊό, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εμβολιάστηκε με προτεραιότητα από τον Δεκέμβριο. Οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες υποβάλλονταν σε αιματολογικό τεστ κάθε μήνα, ώστε να καταγράφονται οι αλλαγές στο επίπεδο των αντισωμάτων σε κάθε περίπτωση.
Τα στοιχεία που προέκυψαν αποκαλύπτουν μεγάλες διαφορές στα επίπεδα αντισωμάτων των συμμετεχόντων στην έρευνα. Έξι μήνες μετά, ένα ποσοστό παρουσίαζε πολύ μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, ενώ ένα άλλο ποσοστό εξαιρετικά μικρό έως και καθόλου. Τα ευρήματα από τη μελέτη των επιστημόνων, σε συνεργασία με το Βρετανικό Coronavirus Immunology Consortium, ενίσχυσαν σημαντικά τη σημασία του εμβολιασμού, ακόμη και για τους πολίτες που νόσησαν με Covid-19 και είτε παρουσίασαν ελαφριά συμπτώματα, είτε βαρύτερα. «Αν κοιτάξετε την τροχιά της ανοσολογικής απόκρισης μετά τη μόλυνση, ως επί το πλείστον εξακολουθεί να είναι ανιχνεύσιμη έξι μήνες αργότερα, αλλά παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε η Eleanor Barnes, καθηγήτρια ηπατολογίας και πειραματικής ιατρικής στην Οξφόρδη και εκ των επικεφαλής της έρευνας. «Όποιος έχει εμβολιαστεί, διαθέτει μία πολύ ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Με φυσική λοίμωξη, ωστόσο, τα αποτελέσμα είναι πολύ διαφορετικά και ποικίλλουν», πρόσθεσε η ίδια.
Κρούσματα σήμερα 19/6: Μόνο ο εμβολιασμός παρέχει πλήρη προστασία
Η έρευνα έδειξε ότι το 25% όσων νόσησαν με συμπτώματα, δεν είχαν αντισώματα μετά από έξι μήνες. Το ποσοστό εκείνων που δεν εμφάνισαν ανοσολογική απόκριση έξι μήνες μετά, εκτοξεύεται στο 90% για εκείνους που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, αλλά ήταν τυχεροί και νόσησαν με χωρίς συμπτώματα, ή με πολύ ελαφριά. Τα ποσοστά είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε ότι αφορά τις μεταλλάξεις. «Κατά την άποψή μας, η προηγούμενη μόλυνση δεν προστατεύει απαραίτητα από τον Sars-Cov-2. Ιδιαίτερα όμως σε ότι αφορά στις μεταλλάξεις, οι ενδείξεις που έχουμε είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», δήλωσε η Barnes. «Θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι», πρόσθεσε η καθηγήτρια και εκ των επικεφαλής της έρευνας.
Αντίθετη είναι η εικόνα για τους εμβολιασμένους. Τα επίπεδα αντισωμάτων διατηρούνται σε πολύ ψηλό επίπεδο ακόμη και έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, ενώ αναμένονται περαιτέρω στοιχεία για το πόσο διαρκεί η ανοσία των εμβολίων. Τα ποσοστά μειώνονται κατά πολύ σε ότι αφορά στις μεταλλάξεις. Η πλειοψηφία των πολιτών που νόσησαν με Covid-19, μόλις έναν μήνα μετά, δεν εμφάνιζαν ανιχνεύσιμα αντισώματα που θα εξουδετέρωναν τη μετάλλαξη Άλφα, ή αλλιώς βρετανική, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ.
Κρούσματα σήμερα 19/6: Αισιόδοξα τα πρώτα συμπεράσματα για το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο
Σε δοκιμή Φάσης 2 είναι το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αττικόν», ενώ στο τέλος του καλοκαιριού θα δημοσιευτούν τα οριστικά συμπεράσματα. Όπως είπε ο διευθυντής της κλινικής παθολογίας-ογκολογίας του νοσοκομείου «Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος στον ΑΝΤ1 πραγματοποιούνται δοκιμές στα δυο ελληνικά νοσοκομεία σε 60 ασθενείς στο «Σωτηρία» και σε 30 στο «Αττικόν».
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, στο Ισραήλ έχουν ήδη γίνει δοκιμές Φάσης 1 για την τοξικότητα του σκευάσματος. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το φάρμακο χορηγείται επιπλέον της υπόλοιπης θεραπείας, σε ασθενείς με μέτρια νόσηση, ενώ αποτελεί αντιφλεγμονώδες φάρμακο και όχι αντι-ιικό. Στόχος του, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, είναι να αποτρέψει την προκλήση φλεγμονής, που τις περισσότερες φορές είναι θανατηφόρα.
Τόνισε, επίσης, πως είναι νωρίς ακόμα για οριστικά συμπεράσματα, ωστόσο οι πρώτες εικόνες καθιστούν τους γιατρούς «πολύ αισιόδοξους». Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε πως η δοκιμή θα έχει ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι σε 120 ασθενείς και τότε θα ανακοινωθούν και τα οριστικά συμπεράσματα για το φάρμακο που, αν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις, θα χορηγείται και για κατ’ οίκον χρήση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας