Κρούσματα σήμερα 15/06: Σε ύφεση οι πανδημικοί δείκτες
Τα κρούσματα για σήμερα 15/06 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Δευτέρα τα κρούσματα ανήλθαν στα 472 εκ των οποίων τα 181 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 48 νέες λοιμώξεις. Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη καταγράφηκαν 1339 νέες λοιμώξεις.
Όσοι οι εμβολιασμοί προχωρούν οι ειδικοί χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού κατά της πανδημίας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να συστήσει την παύση των εμβολιασμών με Astrazeneca για τα άτομα που ανήκουν σε ηλικιακή ομάδα κάτω των 60.
Μέσα στο καλοκαίρι ή προς φθινόπωρο το τείχος ανοσίας;
Αυτό που παραμένει αβέβαιο ωστόσο είναι το αν θα φτάσουμε στο 70% των πλήρως εμβολιασμένων μέσα στο καλοκαίρι ή αν αυτό θα γίνει προς το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας covidvax.live, στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων κ σε real time οι εμβολιασμοί σε κάθε χώρα της ΕΕ, με στοιχεία από το Οur World in Data, χρειάζονται 78 ημέρες προκειμένου να λέμε με βεβαιότητα πως έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στην Ελλάδα και με τις δύο δόσεις.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ιστοσελίδας, πολλά από τα οποία υπάρχουν και στο emvolio.gov, στη χώρα μας έχουν γίνει συνολικά πάνω από 6,971,600 δόσεις του εμβολίου, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 66.88% ανά 100 ανθρώπους. Καθημερινά στη χώρα μας γίνονται πάνω από 96.000 δόσεις, ενώ πολλές φορές ξεπερνούν και τις 100.000.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έγκυρης ιστοσελίδας, στις αρχές του Σεπτέμβρη θα μπορούμε να λέμε πως το τείχος ανοσίας στη χώρα μας είναι και μαθηματικά επιβεβαιωμένο, καθώς θα έχει ολοκληρώσει την εμβολιαστική διαδικασία σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού. Σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη απόκλιση από τις υπόλοιπες χώρες, καθώς όπως φαίνεται ο μέσος όρος είναι περίπου 60-70 ημέρες.
Εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο θρόμβωσης με τη δεύτερη δόση
Η Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι οι πιθανότητες ενός θρομβοεβολικού επεισοδίου μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι ελάχιστες εφόσον η πρώτη ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Η κ. Λινού μίλησε στην ΕΡΤ με αφορμή την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών που πρότεινε την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε όσους είναι άνω των 60 ετών.
Η καθηγήτρια υποστήριξε ότι αν κάποιος πολίτης έχει κάνει την πρώτη δόση χωρίς να έχει αντιμετωπίσει προβλήματα, τότε είναι ασφαλές να κάνει κανονικά και τη δεύτερη. Παράλληλα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να γίνει δεύτερη δόση με κάποιο άλλο εμβόλιο. Η κ. Λινού υποστήριξε ότι δεν έχουν γίνει ολοκληρωμένες μελέτες που να δείχνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό ποσοστό ανοσίας.
«Είναι λάθος να διχαζόμαστε, είναι σαφές ότι πρέπει να εμβολιαστούμε, ειδικά οι άνω των 60 που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο », ήταν τα λόγια της. Στη συνέχεια τόνισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να συμβουλεύει ατομικά τους πολίτες για το εμβόλιο που ενδείκνυται στην ηλικιακή τους ομάδα.
Πότε παίρνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού όσοι νόσησαν
Στη διαβεβαίωση ότι το AstraZeneca εξακολουθεί να είναι ένα κάλο εμβόλιο προχώρησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά τη χθεσινή σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τους πολίτες να κάνουν το εν λόγω εμβόλιο μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών.
Τόνισε δε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100, 3 ότι πρόκειται για σύσταση και όχι απαγόρευση. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από όλες τις χώρες της Ε.Ε οι 20 συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο, εκτός και αν σημειώθηκε περιστατικό θρόμβωσης. Σημείωσε δε ότι οι πιθανότητες για περιστατικά θρομβώσεων είναι απειροελάχιστες στη δεύτερη δόση. Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού δεν ακυρώνεται αυτόματα και η σχετική σύσταση της Επιτροπής είναι να γίνει μια δόση έξι μήνες μετά.
«Αν ο πολίτης που έχει νοσήσει, έχει προγραμματισμένο ραντεβού δεύτερης δόσης, τότε θα ακυρώσει από μόνος του τη δεύτερη δόση. Το ίδιο θα συμβεί αν έχει νοσήσει και έχει προγραμματίσει πρώτη δόση. Θα την ακυρώσει και θα την βάλει στο προτεινόμενο από την επιτροπή διάστημα των έξι μηνών» δήλωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, έκανε γνωστό ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μια δόση, θα λάβουν πιστοποιητικό πλήρως εμβολιασμένου, το οποίο θα είναι έτοιμο προς έκδοση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες με 2 εβδομάδες.
Όχι στη μείξη εμβολίων
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άλλαξε τη σύστασή της αναφορικά με το σκεύασμα της AstraZeneca, συστήνοντας πλέον τη χορήγησή του στους άνω των 60 ετών. Για τον προβληματισμό που προκαλεί η σύσταση αυτή σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση και είναι ηλικίας μικρότερης των 60 ετών μίλησε στον ΑΝΤ1 ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
Όπως είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» δεν συνίσταται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση της AstraZeneca. «Οι συστάσεις που γίνονται δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον κίνδυνο του εμβολίου αλλά και με τον κίνδυνο της νόσου» τόνισε και επεσήμανε ότι είναι πάρα πολύ σπάνιο να υπάρξει παρενέργεια στη 2η δόση.
«Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε όμως στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι τους μήνες που πέρασαν σώθηκαν δεκάδες ζωές λόγω του εμβολίου.
Γιατί σταματήσαμε το AstraZeneca στους κάτω των 60
Τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφαση το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» εξήγησε ότι η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορωνοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά. «Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, επισήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», επισήμανε.
Πρόσθεσε δε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.
Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνουν τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.
Τι γίνεται με τη δεύτερη δόση;
Όσον αφορά στη 2η δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης και πρόκειται για περιπτώσεις με θρόμβωση/θρομβοπενία, θα μπορεί ο θεράπων γιατρός από τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου, να κάνει αίτηση για αλλαγή της β’ δόσης.
Παράλληλα, στο σκεπτικό που αναρτήθηκε στο emvolio.gov.gr, αναφέρεται πως «η εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια – στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός εμβολίων της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις μετά τη διενέργεια 13.400.000 δεύτερων δόσεων του εμβολίου (1,3 ανά 1.000.000 δόσεις)».
Ως εκ τούτου, αναφέρεται πως «η Επιτροπή συνιστά τα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας