Κρούσματα σήμερα 14/06: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 14/06: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Κρούσματα σήμερα 14/06: Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι επιδημιολόγοι συζητούν τον τρόπο νέας χαλάρωσης των μέτρων.

Τα κρούσματα για σήμερα 14/06 αναμένεται να εκδώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι τα κρούσματα την Κυριακή ανήλθαν στα 297. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει την συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Πιο συγκεκριμένα, το τείχος ανοσίας αρχίζει να χτίζεται, όμως το πρόβλημα με μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παραμένει. Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται συζητήσεις σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των πολιτών και συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων.

Κρούσματα σήμερα 14/06

Αρχές με μέσα Ιουλίου, ίσως δούμε και μονοψήφιους ημερήσιους αριθμούς θανάτων

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο «Καλημέρα Ελλάδα», υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του, τα επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται καλά και φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο ευμενές σενάριο. «Αρχίζουν και δουλεύουν οι εμβολιασμοί των δραστήριων κοινωνικά και επαγγελματικά ανθρώπων μεταξύ 30 και 50 ετών που έχουν μπει στον χορό των εμβολιασμών. Αυτό έδωσε το τελικό χτύπημα στους πανδημικούς δείκτες και ελπίζουμε να συνεχιστεί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Προέβλεψε δε ότι στις αρχές ή στα μέσα Ιουλίου, ο ημερήσιος αριθμός θανάτων θα είναι μονοψήφιος αν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται με τους ίδιους ρυθμούς. «Οι θάνατοι έχουν μειωθεί πολύ. Είναι ο τελευταίος δείκτης που υποχωρεί. Και είναι λογικό αυτό. Έχει συμβεί σε όλα τα κύματα και θα συμβεί και τώρα. Υποθέτουμε όμως, πως προς τις αρχές με μέσα Ιουλίου, θα δούμε ίσως και μονοψήφιους αριθμούς», εξέφρασε ο κ. Τζανάκης.

Τι πρέπει να γίνει με όσους δεν εμβολιάζονται

Υπέρ των λεγόμενων «προνομίων» για όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού αλλά και «περιορισμών» για όσους δεν πείθονται να εμβολιαστούν, τάχθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ. «Η ικανότητα του πείθειν κάπου έχει και ένα όριο. Γιατί ακούω συναδέλφους μου να λένε ότι όλα πρέπει να γίνουν με την πειθώ. Συμφωνώ. Αλλά αν η πειθώ δεν φτάνει, κάτι θα πρέπει να κάνουμε σαν πολιτεία», είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» .

Τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει όχι μόνο να νουθετεί αλλά και να προστατεύει τους πολίτες και έφερε ως παραδείγματα τη χρήση κράνους ή την απαγόρευση οδήγησης μετά από κατανάλωση αλκοόλ, που απαγορεύονται με νόμο. «Αν κάποιος για παράδειγμα δεν κατανοεί ότι είναι υπέρ του να φοράει κράνος όταν οδηγεί μηχανή, δεν μπορούμε να το αφήσουμε στη διακριτική του ευχέρεια. Πρέπει να υπάρχει νόμος που να τον υποχρεώνει να φοράει κράνος.

“είναι αυτονόητο να μην μπορούν να βρίσκονται μη εμβολιασμένοι πολίτες σε κλειστούς χώρους “

Αν κάποιος δεν πείθεται ότι δεν μπορεί να πίνει γιατί είναι κακό για την υγεία του -να πίνει πολύ όχι ένα δυο ποτηράκια, πρέπει να του απαγορεύσουμε να οδηγάει για να μην σκοτώσει μετά εσάς και εμένα. Κατ αναλογία, αν κάποιος δεν πείθεται ότι πρέπει να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, πρέπει με κάποιον τρόπο ή να τον παρακινήσουμε με έμμεσο τρόπο αφού δεν πείθεται ή τουλάχιστον να τον περιορίσουμε, ώστε να μην εκθέτει εσάς και εμένα στον κίνδυνο να νοσήσω», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι είναι αυτονόητο να μην μπορούν να βρίσκονται μη εμβολιασμένοι πολίτες σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι ο αρμόδιος για να μιλήσει σχετικά με το νομικό καθεστώς για κάτι τέτοιο.

Για τη χρήση μάσκας ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς μπορεί να είναι ένα μέτρο υγειονομικά ασφαλές, αλλά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην φορούν μάσκα ανεμβολίαστοι πολίτες προσποιούμενοι τους εμβολιασμένους.

Πανελλήνιες 2021: Ασθένεια υποψηφίου την ώρα εξέτασης

Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης στις Πανελλήνιες 2021 λόγω ξαφνικής ασθένειας, υποψήφιος αναγκαστεί να διακόψει την εξέτασή του, η Λυκειακή Επιτροπή καλεί τον υποψήφιο και αν ο υποψήφιος δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση, ότι ολοκλήρωσε τελικά την εξέτασή του, τότε το γραπτό του αποστέλλεται και βαθμολογείται κανονικά. svg%3E

Αν ο υποψήφιος δεν υπογράψει τέτοια υπεύθυνη δήλωση, αφού η ΛΕΕ συντάξει σχετικό πρακτικό, φυλάσσει το γραπτό δοκίμιο στο εξεταστικό κέντρο ή στην οικεία ΕΕΔΔΕ και αποστέλλει αντίγραφο του πρακτικού στο Βαθμολογικό Κέντρο ενημερώνοντας για την απουσία-διακοπή εξέτασης του υποψηφίου.

Ο υποψήφιος θα λάβει μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις, εφόσον ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, οπότε το γραπτό του μένει μόνιμα στο Ε.Κ. ή στην ΕΕΔΔΕ και δεν αποστέλλεται στο ΒΚ. Σε διαφορετική περίπτωση (αν δεν φέρει δικαιολογητικά κλπ.), το γραπτό δοκίμιο αποστέλλεται τελικά στο ΒΚ για βαθμολόγηση με σχετικό αντίγραφο πρακτικού της Λυκειακής Επιτροπής, αφού ο υποψήφιος δεν παραπέμπεται στις επαναληπτικές εξετάσεις.

Κοντά στον στόχο των μηδενικών θανάτων

Κοντά στον στόχο για μηδενικούς θανάτους από κορωνοϊό θα φτάσει η Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάζεται η ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.

«Ειλικρινά μπορούμε στις 1-2 Ιουλίου να έχουμε έναν, δύο θανάτους από κορωνοϊό (ημερησίως)», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» και πρόσθεσε ότι εάν όντως η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μια σημαντική εθνική επιτυχία όλων.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος για τέταρτο κύμα στη χώρα μας, εξήγησε ότι δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο το Σεπτέμβριο αλλά όπως και πέρσι από τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε ότι εάν έρθει τέταρτο κύμα θα οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα.

«Παράθυρο» Αρκουμανέα για κατάργηση μάσκας σε εμβολιασμένους το καλοκαίρι

Προ των πυλών βρίσκονται οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, να αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για κατάργηση της μάσκας, σε εξωτερικούς χώρους, μέσα στο καλοκαίρι. Με το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, αλλά και την πανδημία σε τροχιά αποκλιμάκωσης, έχει ανοίξει η συζήτηση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Κρούσματα σήμερα 13/6

Μιλώντας ο κ. Αρκουμανέας στο reader.gr για τους εμβολιασμούς και τις μάσκες ανέφερε ότι «έχουμε πει και για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις που όσο τα επιδημιολογικά στοιχεία πηγαίνουν καλύτερα, θα μπορούμε κι εμείς να τις εφαρμόσουμε. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι να μη φοράμε μάσκα. Πάλι κάποιες προϋποθέσεις θα υπάρχουν πάντα. Γιατί, ακόμα και χώρες που έχουν εφαρμόσει αυτό το μέτρο λένε ότι μέσα στο αεροπλάνο ή στο λεωφορείο ή σε χώρους νοσοκομείων θα διατηρηθεί. Κάποια στιγμή, όχι πολύ μακριά, θα δούμε και τα επιδημιολογικά στοιχεία, ώστε και για τη μάσκα να μειωθεί η χρήση της». Μένει τώρα να ανοίξει και η πλατφόρμα για να εμβολιάζονται και με τα άλλα δύο διαθέσιμα σκευάσματα οι 18αρηδες.

Αν καθυστερήσουν οι εμβολιασμοί θα χρειαστεί μεγαλύτεροι τοίχος ανοσίας

Όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός τόσο μεγαλύτερο ποσοστό απαιτείται για να χτιστεί τείχος ανοσίας, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» δήλωσε ότι «για να αποκτήσουμε τείχος ανοσίας, δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο. Το καλοκαίρι που η μεταδοτικότητα του ιού είναι μικρότερη, θέλεις ένα ποσοστό εμβολιασμένων περίπου 70% . Αν καθυστερήσουμε όμως και πάμε τον Δεκέμβριο που ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα, θα πρέπει να πιάσουμε 85%-90%». Κρούσματα σήμερα 13/6

Σχολιάζοντας το σχέδιο κινήτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τον Έλληνα πολίτη και πρέπει να βρει τον κατάλληλο τρόπο επισημαίνοντας ότι αρχικά θα πρέπει να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play