Κρούσματα σήμερα 09/06: Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

Κρούσματα σήμερα 09/06: Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων
Κρούσματα σήμερα 09/06: Με την επιδημιολογική εικόνα να βελτιώνεται, η επιτροπή Ειδικών πρόκειται να αποφασίσει νέα χαλάρωση των μέτρων.

Τα κρούσματα για σήμερα 09/06 πρόκειται να βγάλει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι σήμερα στις 7 θα γίνουν ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας  και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Λίγο πριν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε πως δεν πρόκειται να καταργηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά να διευρυνθεί το ωράριο.

Από το πρωί οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν προκειμένου να καταλήξουν σε νέα χαλάρωση των μέτρων. Την ίδια ώρα στην ενημέρωση που θα γίνει στον ΕΟΔΥ, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών.

Κρούσματα σήμερα 09/06

Οι αποφάσεις των ειδικών

Μετά την συνεδρίαση τους εισηγήθηκαν την επιστροφή της μουσικής αλλά χωρίς χορό στην εστίαση από το Σάββατο 12 Ιουνίου αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τη 01.30 και όχι από τις 00.30 όπως είναι σήμερα.

Οι ειδικοί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εισηγούνται από την 1η Ιουλίου γάμοι και βαπτίσεις να γίνονται με όριο 300 άτομα αλλά και από εκείνη την ημέρα καταργείται πλήρως η απαγόρευση κυκλοφορίας. Επίσης, ανοίγουν τα νυχτερινά κέντρα.

Για τις εμποροπανήγυρεις, αυτές θα λειτουργήσουν όταν στην περιφέρεια θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού.

Επίσης λειτουργούν ξανά τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών αλλά χωρίς να έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία και τέλος, λόγω EURO επιτρέπεται στα καταστήματα OΠAΠ ένα άτομο ανά τραπέζι και αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών όπως αυτές της εστίασης.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 7 από τον Βασίλη Κικίλια και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Οι ειδικοί κατά την έκτακτη συνεδρίαση συνεκτίμησαν και την επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση του κόσμου στο ζήτημα της τήρησης των μέτρων προστασίας κατά του κοροναϊού.

Πάμε καλύτερα, αλλά φοβόμαστε το 4ο κύμα και χρειαζόμαστε το τείχος ανοσίας

Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα, αλλά χρειάζεται τείχος ανοσίας για να αποφύγουμε το 4ο κύμα του φθινοπώρου το οποίο φοβόμαστε επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

Για το ωράριο λειτουργίας και την πλήρη απελευθέρωσή του αποσαφήνισε ότι όλα είναι πιθανά γιατί τα πράγματα είναι σαφώς καλυτέρα. «Πάμε με βήμα – βήμα κάθε Παρασκευή κρίνουμε βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Είναι σαφές ότι πάμε καλυτέρα δεν επιβεβαιώθηκαν κάποιες προβλέψεις, και αυτό δείχνει την ισχύ της εμβολιαστικής κάλυψης» σημείωσε.

«Φοβόμαστε και απευχόμαστε το 4ο κύμα το φθινόπωρο… έχει να κάνει με το τείχος ανοσίας αν μέχρι το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο είναι τέτοιο που αποτρέπει τη διασπορά, σαφώς πάνω από 60% με 70% θα βοηθήσει να το αποφύγουμε μαζί με τα τεστ» εξήγησε.

Ο κ. Γώγος εμφανίστηκε σύμφωνος στη μουσική σε οργανωμένα μέρη, αλλά όχι στη μουσική στα κορωνοπάρτι. «Ο καιρός είναι θετικός, υπάρχει μικρότερη μετάδοση στους ανοιχτούς χώρους σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς είναι ευτύχημα για τη χώρα που έχουμε τρεις μήνες καλοκαίρι» σημείωσε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού είναι πλέον προφανής και φέρνει στο τραπέζι διάφορα» σχολίασε εξάλλου, ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 65% στους μεγάλους είναι λίγο πίσω. Διευκρίνισε ότι μόλις ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλους μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της αναγκαιότητας εμβολιασμένων για συγκεκριμένες ευαίσθητες ομάδες κατ’ εξοχήν τους υγειονομικούς, αλλά και όσους εργάζονται σε κλειστούς χώρους.

Ξεκαθάρισε ότι ένα νοσοκομείο για να λειτουργήσει καλά χωρίς να κινδυνεύουν ασθενείς και χωρίς να κλείνουν τμήματα λήγω κρουσμάτων, πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 90% των εργαζομένων.

Ασφαλή τα εμβόλια από τα 12 έτη και μετά

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», δήλωσε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών. «Να εμβολιαστούν τα παιδιά γιατί αν μείνουν ανεμβολίαστα θα έχουμε μια ομάδα πολύ ευαίσθητη που ναι μεν νοσεί ήπια, αλλά ένα μικρό ποσοστό θα νοσήσει και σοβαρά και ο κίνδυνος θα είναι ότι θα έχουμε άρει όλα τα μέτρα προστασίας».

«Είναι βέβαιο ότι έχουμε ασφαλή εμβόλια από τα 12 έτη και μετά», σημείωσε η κ. Λινού, επισημαίνοντας ότι οι μελέτες συνεχίζονται ενώ θετικά είναι τα αποτελέσματα ακόμα και για βρέφη μεγαλύτερα των 6 μηνών. Ερωτηθείσα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών επαγγελματικών ομάδων, όπως οι υγειονομικοί, τόνισε πως «είναι ένα δύσκολο θέμα».

«Δεν έχουμε παράδοση υποχρεωτικού εμβολιασμού», σχολίασε η καθηγήτρια και υπογράμμισε πως οι «λειτουργοί υγείας θα πρέπει να πειστούν να εμβολιαστούν, αλλιώς σε ειδικότητες που εκθέτονται σε μεγάλο κίνδυνο για τη νόσο θα πρέπει να αλλάξουν μέρος ή πόστο εργασίας αν δεν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός».

Πρέπει να πάμε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Νίκος Τζανάκης είναι σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός ανήγαγε τον εμβολιασμό ως πρώτη εθνική η προτεραιότητα στην χώρα και οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να σταθούν σε αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να πάμε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς καθώς και να υπάρχει διαχείριση των φόβων εκείνων που ακόμα το σκέφτονται και διστάζουν. Πρότεινε δε να μπουν στο «παιχνίδι» οι οικογενειακοί γιατροί για να βοηθήσουν σε αυτή την διαχείριση και τον εμβολιασμό καθώς όπως είπε πρόκειται για οικεία πρόσωπα και τα άτομα νιώθουν εμπιστοσύνη.

Μάλιστα, τόνισε την υποχρεωτικότητα των εμβολίων ειδικότερα για τον στενό κρατικό πυρήνα που είναι κρίσιμος για τις υπηρεσίες της χώρας. «Δεν νοείται πυροσβέστης, στρατιώτης, γιατρός , εκπαιδευτικός να μην είναι εμβολιασμένος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων είπε πως δεν προτιμά τον όρο προνόμια αλλά μίλησε για «διαφορετική συμπεριφορά» προς τους εμβολιασμένους εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν κουβάλανε κίνδυνο για τους υπόλοιπους. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.

Οσο προχωρούν οι εμβολιασμοί θα ανοίγουν σιγά, σιγά κι άλλες δραστηριότητες

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Βατόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, γενικώς η τάση είναι ότι από τη στιγμή που προχωρούν οι εμβολιασμοί και τηρούνται τα μέτρα, να ανοίγουν σιγά, σιγά κι άλλες δραστηριότητες.

«Αυτό που συζητείται κάθε φορά είναι να ανοίξουν οι δραστηριότητες, είναι ένα στοίχημα που ελπίζω να το κερδίσουμε», είπε και αναφέρθηκε στις βιβλιοθήκες, οι οποίες παραμένουν κλειστές εδώ και καιρό.

Σε ερώτηση για τα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους απάντησε ότι ο όρος «προνόμιο» είναι λάθος, αλλά εξετάζεται ως μέτρο.

Τέλος, για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών τόνισε ότι ακόμα το συζητά η επιτροπή, αλλά προτεραιότητα έχουν οι μεγάλες ηλικίες. «Σταδιακά θα γίνει και για τους νέους» είπε και απάντησε σε ερώτηση για το εάν είναι υπέρ: «Δεν έχω άποψη εγώ ακόμα για αυτό το θέμα».

Παρασκευής: Αυτά είναι τα προνόμια για τους εμβολιασμένους

Στη συζήτηση, που έχει ανοίξει για τα προνόμια των εμβολιασμένων, αναφέρθηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής. Οπως ξεκαθάρισε, σύντομα θα καταστεί σε όλους σαφές και με διαφάνεια ποια θα είναι η διαχείριση των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί. Επικαλέστηκε παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπου υπάρχουν, μεταξύ άλλων, ελεύθερη μετακίνηση ταξιδιωτών και μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας για συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, σημειώνοντας πως κάτι ανάλογο θα ισχύσει και στη χώρα μας.

Όπως είπε, υπάρχουν διαφορετικά κίνητρα για τον κάθε πολίτη προκειμένου να τηρήσει ένα μέτρο, καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας είναι ισχυρό το κίνητρο της προάσπισης της δημόσιας υγείας, ενώ σε άλλους πολίτες πιο ισχυρά είναι τα κίνητρα των ελεύθερων ταξιδιών και των μετακινήσεων.

«Η κοινωνία δεν σκέφτεται με έναν ενιαίο τρόπο, αυτό είναι κατανοητό και σεβαστό και για τον λόγο αυτόν χρησιμοποιούνται διαφορετικά κίνητρα ή “προνόμια”, ώστε να πειστεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και να λάβει τη σχετική απόφαση», υπογράμμισε.

Ο καθηγητής είπε ότι το ζήτημα των προνομίων θα το χαρακτήριζε «διαφορετική διαχείριση». «Για παράδειγμα, το να παρακολουθήσουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, που είναι μια κοινωνική δραστηριότητα πολύ υψηλού κινδύνου, εκεί θα πρέπει να επιτραπεί μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Αυτό δεν έχει να κάνει με προνόμιο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα άτομα αυτά έχουν εξαιρετικά μικρό κίνδυνο να μολυνθούν ή να μεταδώσουν, όταν είναι όλοι εμβολιασμένοι. Άρα, καθίσταται αμέσως αυτό το γεγονός ασφαλές», υπογράμμισε ο Δημήτρης Παρασκευής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play